2023: Rok, kdy prý přestane krize komponent
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek 2023: Rok, kdy prý přestane krize komponent

2023: Rok, kdy prý přestane krize komponent | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 8. 2021 20:54 19

Seznam kapitol

1. Kdy budou? 2. A to se nic neděje 3. Závislost na Číně 4. Nové fabriky? Už za pár let! 5. Náš úděl

2023?! Jak se nám, proboha, povedlo natáhnout současnou krizi dodávek elektronických komponent až do roku 2023?! Zdá se, že problém není jeden, ale jde o celou jejich nešťastnou kombinaci – s vyhlídkou, že se to možná ještě navíc trochu zhorší.

Reklama

Američanům se nepodařilo najít schopné afghánské vůdce, kteří by inspirovali a sjednotili kmeny, celé to drželi sami, neměli podporu v regionu - a když se to sečte dohromady, tak je jasné, proč odtamtud chtěl odejít už Obama. Nemůžete sami udržovat režim s náklady mnohonásobně překračujícími lunární program: Celý projekt Apollo přepočítaný na ceny 2020 je asi 280 miliard USD, ceny za „druhý Irák“ a Afghánistán jsou 2 triliony USD. I kdyby Afghánistán byla nákladově jen třetina celé operace, pořád by se do něj lunární program vešel víc než dvakrát.

Problém není v tom, že odešli, ale způsob, kterým odešli a který nesmírně ponížil americkou armádu a snížil její reputaci a reputaci Ameriky obecně. A to je problém, když děláte ramena na druhou nejsilnější světovou ekonomiku a snažíte se ji kázat. A Čína to ví: Prohra v Afghánistánu ji zařídí nejen klid na konsolidaci Hong Kongu, nejen ji to posílí, pokud jde o konsolidaci ujgurského problému, ale otevírá příležitost ke „znovusjednocení s Taiwanem“. 

A vy víte, co by to znamenalo: I bleskové obsazení ostrova s nulovým odporem znamená výpadky v dodávkách komponent – a kdybychom nedostali ten mimořádně chytrý nápad a nepokusili bychom se přinést nějaké obchodní restrikce na zemi, do které jsme outsourcovali za posledních 40 let doslova skoro úplně všechno, tak to znamená prakticky polovodičový stop na mnoho, mnoho měsíců. 

A to se bavíme víceméně jen o dalším zhoršení logistiky. Pokud by situace byla vypjatější a došlo by na skutečnou válku na Taiwanu, byla by situace tak špatná, že by se vyplatilo jít na půdu a snést z ní cokoliv, co tam ještě máte a co funguje. Taiwanské TSMC dělá 25 % čipů a prakticky všechny na nejlepších technologiích, následující Samsung má 11 %. Zbytek má relativně malé podíly, leč udělejte něco pro sebe, podívejte se na seznam fabů na Wikipedii a představte si, že na přiměřený rok až dva roky přijdeme o ty faby, které se nacházejí na Taiwanu, v Číně, v Jižní Koreji a v Japonsku – a zamyslete se nad tím, co by to znamenalo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama