2023: Rok, kdy prý přestane krize komponent
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek 2023: Rok, kdy prý přestane krize komponent

2023: Rok, kdy prý přestane krize komponent | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 8. 2021 20:54 19

Seznam kapitol

1. Kdy budou? 2. A to se nic neděje 3. Závislost na Číně 4. Nové fabriky? Už za pár let! 5. Náš úděl

2023?! Jak se nám, proboha, povedlo natáhnout současnou krizi dodávek elektronických komponent až do roku 2023?! Zdá se, že problém není jeden, ale jde o celou jejich nešťastnou kombinaci – s vyhlídkou, že se to možná ještě navíc trochu zhorší.

Reklama

Naopak jsme se rozhodli situaci zhoršit tím, čemu se říká Green Deal. I když má nejšílenější verze tohoto plánu asi takové šance na realizaci jako „Velký skok vpřed“ vymyšlený velkým Mao Ce-tungem, i jeho částečné realizace přinesou velké problémy. 

Za prvé, musíme očekávat negativní dopad na logistiku. Velké loďařské společnosti, jako je Maersk, začaly stavět „uhlíkově neutrální lodě“, které místo na mazut pojedou na methanol – už v roce 2023. Methanol můžeme získat zpracováním fosilních paliv anebo z biomasy, plus je „jen mírně akutně toxický pro vodní ekosystém“ – logisticky a technicky je to ale jednodušší než CNG, což je asi ta základní výhoda. 

I za předpokladu, že půjde o loď se schopností používat duální paliva, na methanol se pojede jen v blízkosti Evropy a jinak se posviští na nízkosirný mazut, můžeme očekávat nárůst provozních nákladů asi 10–15 %. To se říká teď, takže si to číslo vyložte, jak umíte. Můžeme si říkat, že ono se to rozpočítá, ale vedle zelených daní a poplatků je to signál, že cena se bude držet vysoko – už teď máme v Evropě elektroniku podstatně dražší než v Americe, o Asii ani nemluvě.

A pak nás čeká možná ten úplně nejlepší bonbónek. Jedna hodně výživná restrikce vznikla za energetické krize v Kalifornii, kde se zavedla docela komplikovaná pravidla na to, co v počítači mít smíte a co nesmíte. Jistě jste si všimli, že zatímco příkon vysavačů v EU stále klesá, příkon herních PC nám stále roste. Nebojte se, je jen otázka, až si toho všimnou i lidé, co myslí na naše blaho – a omezí ho taky.

Limity v Kalifornii jsou poměrně komplikované a míří hlavně na firmy, protože jejich primární motivace byla kvůli energetické krizi. Spolu s Green Dealem nám přijdou energetické krize i do EU – a je tedy jen otázkou času, až si někdo uvědomí, že prostě není v pořádku, abyste si hráli nějaké hry na grafické kartě, která sama o sobě žere klidně 350 wattů a ještě se to musí chladit, když ostatním stačí mobilní procesor, který v maximu bere 5 wattů. Ostatně: Na počátku 90. let jela celá Amiga 500 na 25 wattech a i tehdejší PC měla zdroje 300–350 wattů, takže který nenažranec, nenávidějící naši planetu, potřebuje dnešních 1000, 1200, 1300, 1500, 1600, 2000 wattů? A to uvažte, že vysavač jede jen chvíli, jen pár minut, zatímco ti herní nezvedenci klidně paří celou noc! 

Připadá vám nápad omezit výkon zdrojů jako úplná blbost? Jen počkejte, až si toho některý z těch hodných lidí všimne! V Kalifornii vznikl dost komplikovaný systém, který omezuje spotřebu jen za určitých okolností, dá se obejít, přece jenom v Kalifornii vznikla počítačová branže jako odvětví, takže ji nemíní zardousit celou a najednou. U nás máme více jurodivých, takže bych se nedivil, že když si namalujeme graf očekávané dostupnosti výkonných komponent a protneme ho s grafem nástupu zelených nápadů, tak zjistíme, že se k výkonným komponentám možná nedostaneme v roce 2024, ale dost možná už nikdy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama