20giga-v-kapse-teac-hd-15puk
Úložná zařízení Článek 20Giga v kapse: Teac HD-15PUK

20Giga v kapse: Teac HD-15PUK | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

10. 6. 2003 00:00 37

Seznam kapitol

1. Teac HD-15PUK 2. Testy a závěr

Kdo si počká, ten se dočká. Na zařízení s připojením USB 2.0 jsme čekali snad až příliš dlouho. Teď jsou tady s plnou parádou a na příkladu testovaného kapesního disku mohu dosvědčit, že to čekání stálo za to. Kapesní velikost, rychlost přenosu překračující i 20MB/s (to je jako 14 disket za sekundu :), žádný napájecí adaptér (napájení probíhá přes sběrnici USB) a vysoká kapacita 20/40GB dělají z externího disku Teac HD-15PUK doslova hardwarovou lahůdku.

Reklama
 

S rozměry disku můžeme být opravdu spokojeni - byl jsem tedy opravdu zvědavý, jak si povede z hlediska výkonu. Trochu jsem se obával miniaturizace jednotky a z toho plynoucích možných kompromisů.

Testoval jsem na počítači s Pentiem 4 1.8GHz (Northwood, 512kB L2 cache) vybaveném základní deskou s čipovou sadou SiS 651 (ta se často používá v noteboocích).

I když Sandru na testování disků příliš neuznávám, rozhodl jsem se jako první "sjet" právě její HDD test. Použil jsem SiSoft Sandra Standard ver. 2003 1.9.26

20Giga v kapse: Teac HD-15PUK
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledky jsou nečekaně povzbudivé.

DiskSpeed 32 testující mechanické vlastnosti disků je na externí disk poněkud přísnější:

20Giga v kapse: Teac HD-15PUK
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro srovnání - podívejte se na výsledky interního 80GB 7200ot. disku IBM Deskstar 120GXP.

IBM Deskstar 120GXP
i Zdroj: PCTuning.cz
IBM Deskstar 120GXP


IBM Deskstar 120GXP

Překvapivě lze konstatovat, že parametry externího disku se velmi blíží parametrům použitého harddisku. Zdá se, že až na zatížení procesoru v průběhu přenosu (to je u USB2.0 několikanásobně vyšší než v případě UltraDMA a závisí na na nastavení čipsetu), nepřináší nasazení externí sběrnice ani miniaturizace zařízení prakticky žádná omezení.

20Giga v kapse: Teac HD-15PUK
i Zdroj: PCTuning.cz

20Giga v kapse: Teac HD-15PUK
i Zdroj: PCTuning.cz

Zjednodušeně lze říci, že můžete počítat s obdobným "diskovým" výkonem, jaký byste měli k dispozici v... notebooku (také zaleží na použitém disku).

Jednoduché porovnání zálohovacích zařízení

20Giga v kapse: Teac HD-15PUK
i Zdroj: PCTuning.cz

V rychlosti čtení (a zápisu) absolutně propadají, ač polovodičové, Flash disky na sběrnici USB 1.1. Na druhém místě je čtení / zápis CD-R. Náš externí disk dosahuje cca poloviny maximálních rychlostí špičkového interního disku - přesto dokáže data chrlit rychlostí kolem 20MB /s.

Obecně vzato, sběrnici USB1.1 lze z dnešního pohledu doporučit pouze pro datově nenáročné přenosy - věci jako je připojení myši, joysticku nebo relativně pomalého modemu (přes pomalejší USBčko lze v praxi protlačit "s dobrým větrem v zádech" max. 1.4MB dat za sekundu). Ostatní - skenery, tiskárny, wireless LAN nebo externí disky by měly vždy využívat sběrnice USB 2.0!

20Giga v kapse: Teac HD-15PUK
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvyšší dobu k vyhledání dat, 75ms, potřebuje jednotka CD-R. Zajímavé je, že harddisky jsou dnes již tak dokonalé, že - ač polomechanické - stále to dokážou natřít i polovodičovým flash zařízením.

Testovaný disk patří mezi mimořádně rychlé a spolehlivé zařízení pro ukládání dat které jsou dnes k dispozici. Poznámka: Kopírování dat na tento disk je rychlejší než kopírování v rámci toho samého, ač velmi rychlého 7200ot. disku (zároveň totiž musí číst i zapisovat). Kopíroval jsem zkusmo jeden soubor o velikosti 180MB na:

  • jiný diskový oddíl téhož disku
  • externí disk Teac HC-15PUK
  • FlashDisk na USB 1.1

kopie v rámci disku 19.25s 9.35MB/s
externí kapesní disk   8.75s 20.5MB/s
FlashDusk, USB 1.1 4m 46.15s cca 0.7MB/s

Závěr

Testovaný disk je skvělou volbou k pohodlnému a spolehlivému transportu většího objemu dat mezi několika PC. Je malý, nenáročný, rychlý a velmi spolehlivý (tyto vlastnosti lze srovnávat pouze s jinými externími disky).

Lze ho využít k archivaci citlivých dat (můžete ho uzamknout i do velmi malého trezoru), můžete ho dokonce poslat poštou nebo kurýrem bez obav, že o data přijdete (disk je v zásadě nárazuvzdorný).

Klady:

  • malé rozměry, elegantní design,
  • napájení sběrnicí, nezávislost na zdroji,
  • rychlost až 20MB/s,
  • vysoká mechanická odolnost.

Zápory:

  • kompatibilita s rozhraním USB1.1 není 100% (vyšší odběr)

Výrobkům, které ve své cenové kategorii poskytují maximum obvykle udělujeme:

20Giga v kapse: Teac HD-15PUK
i Zdroj: PCTuning.cz

Červen 2003, Teac HD-15PUK
Výborné užitné vlastnosti, promyšlená konstrukce, vysoký výkon...

Cena se k 10.6.2003 se pohybovala okolo 5 000Kč bez DPH (v závislosti na prodejci).


Panel k testu dodala firma ATComputers, děkujeme.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama