3d-grafika-v-notebooku-ati-mobility-radeon-9700
Hardware Článek 3D grafika v notebooku: ATi Mobility Radeon 9700

3D grafika v notebooku: ATi Mobility Radeon 9700 | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

11. 2. 2005 00:00 39

Seznam kapitol

1. ATi Mobility Radeon 9700 2. Mobility Radeon 9700 - provedení a výkon 3. Nemáte aktuální ovladač? Zkuste Omegy 4. ATi Powerplay a overclocking 5. Testy a srovnání, Závěr

Nejsme magazín, který by se zaměřoval na Hi-End notebooky - pokud se u nás objevily recenze notebooků, téměř vždy se jednalo o cenově přístupné modely. Ve většině případů jsme se pak museli spokojit s málo výkonnou grafikou. Časy se však mění a díky některým výrobcům se můžeme i v nižší střední třídě pokochat grafikou třídy ATi Mobility Radeon 9700. V tomto článku se podíváme na to, s jakým výkonem můžete v takovém případě počítat... Poznámka: část článku se věnuje 3D akcelerátorům v noteboocích obecně.

Reklama

Je dobré, že ovladače Omega si zachovaly schopnost přepnutí grafické karty do úsporného režimu. Firma ATi nazývá tuto technologii Powerplay a slouží k prodloužení doby bateriového provozu notebooku. S Powerplay spolupracují všechny novější akcelerátory ATi (Mobility 9600, 9700, 9800, X300, X600). Nominální takty (režim Optimální výkon) jsou nastavené jen tehdy, když notebook je zapojený do sítě.

3D grafika v notebooku: ATi Mobility Radeon 9700
i Zdroj: PCTuning.cz

3D grafika v notebooku: ATi Mobility Radeon 9700
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud notebook ze sítě odpojíme, přejde grafika do úsporného režimu (Optimální životnost baterii). V našem případě se jednalo o tyto přednastavené frekvence (105MHz, 105MHz). Poznámka: zároveň se sníží napájecí napětí čipu (změnu napětí zvládají čipy MR9600 a novější).

3D grafika v notebooku: ATi Mobility Radeon 9700
i Zdroj: PCTuning.cz

V další části této kapitoly si ukážeme pohyb frekvencí opačným směrem.

Overclocking

I když overclocking grafických karet v některých noteboocích je možný, je otázka přetaktování tady mimořádně citlivou záležitostí. Čipy bývají umístěné v notebooku tak, že jakýkoliv nárůst  tepla může být problémem. V žádném případě proto přetaktování notebooků nedoporučujeme. Pokud se k tomu rozhodnete, je veškerá zodpovědnost na Vás. Pokud se rozhodnete taktovat a zjistíte maxima, kam až můžete jít, nikdy je v praxi nepoužívejte! Pokud něco provedete - je to jen a jen na Vás. Celý tato část není doporučením ale úvahou "coby kdyby...".

Zjistili jsme, že čip M11 (ATi Mobility Radeon 9700) má skutečně docela velké taktovací rezervy. Takt jádra jsme vytáhli s původních 459MHz na 513MHz, což je nárůst o solidních cca 12%. Paměti jsme v našem testu zvedli z 210 na 288MHz, což je 137% původní hodnoty.

3D grafika v notebooku: ATi Mobility Radeon 9700
i Zdroj: PCTuning.cz

Co tyto hodnoty přinesou v praxi, uvidíte v další části článku...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama