AC Accelero Twin Turbo PRO — tichý vždy a všude
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek AC Accelero Twin Turbo PRO — tichý vždy a všude

AC Accelero Twin Turbo PRO — tichý vždy a všude | Kapitola 8

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

25. 1. 2010 03:00 17

Seznam kapitol

1. Evoluce řady Accelero 2. Balení, příslušenství, kompatibilita 3. Twin Turbo PRO — podrobný pohled 4. Asus Radeon HD 4890 — instalace chladiče
5. Testy při defaultním napětí jádra (1,3125 V) 6. Testy při napětí jádra 1,375 V 7. Testy při napětí jádra 1,45 V 8. Závěr

Když se řekne Arctic Cooling, většina z vás si nejspíš jako první věc představí chladič Accelero S1/S2. Ten se stal téměř legendou a neznám téměř nikoho, kdo by jej někdy nevlastnil. Doba však pokročila a po prvním nástupci v podobě Accelero Twin Turbo přichází Arctic Cooling s vylepšenou verzí PRO, na kterou se dnes zaměříme.

Reklama
AC Accelero Twin Turbo PRO — tichý vždy a všude
i Zdroj: PCTuning.cz

Z nové generace chladiče Arctic Cooling Accelero Twin Turbo PRO mám smíšené pocity, pokusím se to vzít postupně. Na jednu stranu se mi na chladiči moc líbí jeho řešení a konstrukce. Proti referenčnímu chladiči ATI Radeonu HD 4890 má Accelero Twin Turbo PRO téměř nulovou hlučnost a ještě uchladí jádro na nižší teplotu. To je obrovský plus a hlavní tahák tohoto chladiče. Nejvíc mne však mrzí, že při vysokém napětí jádra přestaly pasivy na mosfetech stačit a karta vždy zkolabovala. Zkrátka pokud chcete mít co největší přetaktování a nebojíte se nastavovat vysoká napětí, tento chladič není pro vás. Nedovedu si totiž představit, jak by šlo chlazení napájecí kaskády u tohoto chladiče vyřešit lépe.

Mnoho z vás také nejspíš od koupě odradí, že chladič zabírá tři sloty. Jak jsem již psal, ke své desce Asus P6T DeLuxe si jej koupit nemohu, protože ve třetím slotu mám PCI zvukovou kartu, kterou nelze dát jinam. Stejně tak nepotěší fakt, že teplo odvedené od jádra zůstává ve skříni, přes volné záslepky jej odejde jen malá část a musíte jej proto odvádět někde jinde. No a nakonec je tu cena chladiče. Ta se v českých obchodech pohybuje okolo 900 korun včetně DPH a to rozhodně není málo. Pokud o chladiči přemýšlíte třeba k GeForce GTS 250, je příplatek 900 Kč k ceně karty 2500 Kč více než citelný.

Sečteno a podtrženo je chladič Arctic Cooling Accelero Twin Turbo PRO výborným chladičem pro ty, kteří chtějí naprosto tichou grafickou kartu. Chladič však rozhodně není bez chyb a při jeho použití například nepočítejte s voltmody a extrémní zátěží napájecí kaskády obecně (platí přinejmenším pro Radeon HD 4870/4890, které jsou těmito nároky proslulé). Stejně tak bude nutné si pro grafickou kartu vyhradit hned tři volné sloty a počítejte také s investicí necelých tisíc korun. Pokud jste však ochotni tyto peníze obětovat a počítáte s některými neduhy tohoto chladiče, zklamáni rozhodně nebudete, spíš naopak. To ticho je vážně fantastické a ještě před pár dny jsem nevěřil, že je možné chladit Radeony HD 4800 takto tiše.

Výhody a nevýhody

  • naprosto tichý chladič

  • vysoký chladící výkon

  • sada hliníkových pasivů je součástí balené

  • kompatibilita s velkým množstvím GK včetně HD 5870

  • vyšší pořizovací cena (900 Kč vč. DPH)

  • při zvyšování napětí jádra nestačilo chlazení mosfetů

  • chladič vyžaduje tři volné sloty

  • ze skříně odchází záslepkami jen minimum ohřátého vzduchu

Poděkování

Za zapůjčení chladiče Accelero Twin Turbo PRO děkujeme společnosti Arctic Cooling.

Dále děkujeme českému zastoupení společnosti

Asus

, které zapůjčilo grafickou kartu ATI Radeon HD 4890.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama