ac-freezer-xtreme-prekona-stareho-mrazika
Skříně, zdroje, chladiče Článek AC Freezer Xtreme - překoná starého mrazíka?

AC Freezer Xtreme - překoná starého mrazíka? | Kapitola 3

Michal Částka

Michal Částka

10. 9. 2008 01:00 76

Seznam kapitol

1. Představení - AC Freezer Xtreme 2. Příslušenství a instalace 3.  Duel: Freezer Xtreme Vs. Freezer 7 Pro 4. Souhrn naměřených výsledků 5. Dnešní závěr

Konečně se naši čtenáři dočkali slibované exkluzivní recenze. Nejočekávanější chladič za posledního půl roku se dostal i do naší redakce k důkladnému otestování. AC Freezer Xtreme přináší novou naději ve skvělém poměru cena/výkon tak, jak jsme byli zvyklí u AC Freezera 7 Pro. Jestli tomu tak opravdu bude si dnes zkusíme odpovědět.

Reklama
AC Freezer Xtreme - překoná starého mrazíka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Po prvních několika testech jsem zjistil, že není něco v pořádku, protože Freezer Xtreme dosahoval o 4-5 stupňů horších výsledků, než Freezer 7 Pro. Bylo mi to divné, tak jsem chvíli laboroval a zjistil jsem nemalé překvapení.

AC Freezer Xtreme - překoná starého mrazíka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Chladič špatně dosedal na IHS procesoru a tak jsem přemýšlel co s tím udělat. Nakonec jsem si po důkladném zkoumání všiml, že celá základna je zvláštně "vlnitá" a že k rovnému povrchu má hodně daleko. Tudíž jsem vzal hrubý smirk a snažil se celý povrch srovnat ručně. Po tomhle hrubém broušení jsem vzal jemným smirkem hrubosti 1200 a povrch lapoval. Teploty klesly oproti původnímu povrchu o necelé 4°C, ale i tak jsem nebyl moc spokojený s celkovým výsledkem, který byl pořád horší než starý Freezer 7 Pro.

Došly mi nervy...

AC Freezer Xtreme - překoná starého mrazíka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Omlouvám se za kvalitu fotek, protože se tvořili "za pochodu".

Abych srovnal povrch do "uspokojivé" roviny, tak bych brousil celý den. Na to jsem neměl čas a chtěl jsem vědět kvůli čemu celý chladič dosahuje špatných výsledků. Použil jsem pastu Coolaboratory ve větší vrstvě tak, aby srovnala a vyplnila nerovnosti styčné plochy chladiče. Výsledky byly podle očekávání. Teplota klesla s pastou Coolaboratory v průměru o 8.5 stupně Celsia!!! Aby byly výsledky srovnatelné, tak jsem provedl test s obyčejným AC Freezerem 7 Pro, kde byla Coolaboratory použita také. Tam pokles teploty odpovídal rozdílu samotných teplovodivých past a tj. kolem 3 stupňů Celsia.

AC Freezer Xtreme - překoná starého mrazíka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Klikněte pro zvětšení.

Celý kámen úrazu je v nekvalitně opracované styčné ploše, která dosedá na IHS procesoru. Chtěl jsem tuhle okem viditelnou nedokonalost vyfotit. Bohužel, po několika marných pokusech jsem si musel přiznat, že tohle vyfotit dost dobře nepůjde. 

Závěr duelu

Nebudu předbíhat a určitě se podívejte na jednotlivé číselné výsledky, ale už teď vím, že jako zákazník bych s Freezerem Xtreme spokojený rozhodně nebyl. Samozřejmě se může jednat o jeden špatný kus, který měl tyhle problémy. Po přečtení desítek diskusních fór jsem ale zjistil, že se nebude jednat o pouhý "jeden kus", ale že tímto neduhem trpí většina výrobků a že nejsem rozhodně jediný, kdo si na uvedený problém stěžuje. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama