Acer Aspire 8940G — mašina na práci i pro zábavu
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Acer Aspire 8940G — mašina na práci i pro zábavu

Acer Aspire 8940G — mašina na práci i pro zábavu | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

27. 11. 2009 03:00 13

Seznam kapitol

1. Acer Aspire 8940G — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže akumulátoru 11. Vyhodnocení a závěr

Pokud právě přemýšlíte o novém notebooku na denní cestování, raději dál ani nečtěte, protože z dnes testovaného Acer Aspire 8940G byste nejspíš brzy zešíleli. V případě, že si však chcete přečíst recenzi na mobilní a pekelně rychlé domácí kino, jste na dobré adrese. Jmenuje se Acer Aspire 8940G a pod kapotou má třeba procesor Intel Core i7.

Reklama

Kvalita zvuku a reproduktorů

Téměř všechny notebooky Acer se honosí certifikací Dolby Home Theater, ač je kvalita jejich reproduktorů často velmi špatná. To však naštěstí není případ Aspire 8940G, který má kromě této certifikace rovnou 5.1 reprosoustavu (přední a střední reproduktor jsou zepředu, zadní nad klávesnicí a malý subwoofer zespodu počítače). A jak to celé hraje? Samozřejmě to nelze srovnávat s běžnými reproduktory, ale pokud kvalitu zvuku srovnám s jinými notebooky, tak skvěle. Při běžných hlasitostech je zvuk naprosto čistý a nechybí mu ani výšky a basy, což je často velký problém. Při vyšších hlasitostech zase reproduktory nepraskají a nešumí.

Chlazení - provedení

 -pro zvětšení klikněte-
i Zdroj: PCTuning.cz
-pro zvětšení klikněte-

Ačkoliv je Aspire 8940G osazen poměrně výkonným hardwarem, není jeho chlazení ničím výjimečné. Teplo od procesoru, čipsetu a grafické karty se odvádí pomocí jedné heatpipe trubice na pasiv, který profukuje ventilátor a teplo se odvádí skrz zadní hranu počítače ven ze šasi.

 V kliduV zátěži
Procesor36 °C70 °C
GPU38 °C56 °C
Pevný disk34 °C41 °C

Teploty v klidu i zátěži jsou v normě a nemusíte mít obavy, že by se notebook dlouhodobě přehříval. O něco horší je to se zahříváním šasi, například procesor umístěný pod klávesnicí ji v plném zatížení mírně zahřívá. Teď s přicházející zimou to až tak nevadí, ovšem v 30°C vedru v létě to příjemné rozhodně nebude.

Chlazení - hlučnost

Kancelářská práce ve Windows

(Ne)Hlučnost počítače při nenáročné práci je fantastická. Díky tomu, že procesor vypne tři ze čtyř jader a grafická karta běží jen na minimálních taktech, má celý stroj jen velmi malou spotřebu a ačkoliv se ventilátor točí, téměř nemáte šanci jej slyšet, což platí i pro práci v klidu večer.

Hraní počítačových her

Ventilátor výrazně přidá na otáčkách pouze tehdy, pokud se procesor dostane do dlouhodobější zátěže u všech jader. Pak začne plně topit a zrychlit proto musí také chlazení. Po 20 minutách plného zatížení procesoru již nemusíte mít obavy o to, že byste procesor neslyšeli, nicméně zas tak strašné funění ventilátoru není. Při práci večer je to však nepříjemné a nepracuje se s tím nejlépe.

Záruka

Standardní záruka je u Aceru dva roky v České Republice, z toho první je mezinárodní. Na vyřízení reklamace má společnost ze zákona 30 dní, garanci rychlejší opravy nečekejte.

Za příplatek je možné dokoupit buď rozšíření záruky na tři roky (okolo 2600 korun, po celé tři roky platí záruka v rámci celé EU) nebo tři roky s krytím náhodného poškození (cca 3500 korun a pokryt je například pád ze schodů atp.). Poslední možností rozšíření záruky je next business day na tři roky (oprava do druhého pracovního dne doma u zákazníka za cca 4300 korun).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama