AI postavené na vykořisťování. Autopilot Tesly zinscenovaný  #TYDEN 23. ledna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek AI postavené na vykořisťování. Autopilot Tesly zinscenovaný #TYDEN 23. ledna

AI postavené na vykořisťování. Autopilot Tesly zinscenovaný #TYDEN 23. ledna | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

23. 1. 2023 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Jak říkat kukuřici? Seznam nasadil novou verzi vyhledávání. 16 TB SSD na Amazonu za 100 USD? Mikýř opustil Mall.tv. Na generativní AI míří žaloba. Propouštění napříč celým tech sektorem.

Reklama

Sociální sítě

Několik dní poté, co Twitter zrušil aplikace třetích stran, se neděje nic. Stále nefungují a Twitter mlčí. Tapbot pracuje na klientu pro Mastodon, což určitě dává větší smysl.

Uniklá komunikace z Twitteru ukazuje, že nefunkční Tweetbot a další klientské aplikace je záměr. O pár dní později Twitter tvrdí, že některé aplikace třetích stran blokuje záměrně. Prý začal vyžadovat dlouho platná pravidla. Jaká? To neříká. 

Taliban začal nakupovat modré fajfky. Samozřejmě ty na Twitteru, kde za pár dolarů měsíčně získáte ověření účet aniž by byl ověřený.

Discord koupil Gas, aplikací populární mezi mladými a sloužící k udělování pochval. 

Rada pro dohled tlačí na společnost Meta, aby revidovala „zmatenou a špatně definovanou“ politiku nahoty a není příliš divu, nahotu Facebook dlouhodobě nedokáže uchopit. 

Mastodon @feedit@mastodonczech.cz aktivován pro případ, že byste chtěli místo Twitteru @feeditcz sledovat právě Mastodon. FeedIT je databáze zveřejňující tiskové zprávy a za pár let existence jich je tam přes 60 tisíc.

Twitter 19. ledna mírně změnil Podmínky užití pro API. Tvůrci aplikací tvrdí, že tím zakázal aplikace třetí stran. Nic takového tam ale není. Je změněn jediný bod. Háček je, že pokud Elon Musk bude tvrdit že tohle zakazuje aplikace, tak s tím nikdo nehne.

Twitter 19. ledna mírně změnil Podmínky užití pro API.
i Zdroj: PCTuning.cz
Twitter 19. ledna mírně změnil Podmínky užití pro API.

Vyjádření a také rozloučení od Twitterrific v Twitterrific: End of an Era


Startupy a ekonomika

SoundHound propustil skoro polovinu lidi, na odstupném moc nedostanou. Před dvěma měsíci už propouštěli 10 % stavu. A před rokem vstoupili na burzu.

Meta a Microsoft opouštějí kanceláře v Seattlu. Snižování stavů a přetrvávající práce na dálku vedou k ukončení pronájmů nebo snaze pře-pronajmout prostory, které není možné opustit.

Pohled na možnosti Elona Muska, jak dostát finančním závazkům z dluhu za odkup Twitteru ve výši 13 miliard dolarů. První splátka úroků by mohla být splatná do konce ledna a optimisticky to rozhodně nevypadá.

Microsoft ve středu přistoupil k propouštění a předpokládá se, že bude podstatně rozsáhlejší než ty dřívější. Očekávaly se tisíce pozic, okolo 5 % stavu. Nutno dodat, že Microsoft zaměstnává na 220 tisíc lidí. Oznámeno bylo nakonec propouštění 10 tisíc lidí.

Příjmy Twitteru meziročně klesly o 40 procent.  Vvynikající a dlouhé čtení o všem co se s Twitterem děje a dopadu Elona Muska najdete v Extremely Hardcore Twitter’s staff spent years trying to protect the platform against impulsive ranting billionaires — then one made himself the CEO.

Twitter má nyní přibližně 1 300 aktivních zaměstnanců, z toho méně než 550 inženýrů na plný úvazek a asi 130 lidí z dalších společnosti Elona Muska pracuje „pro“ Twitter. Dalších 1 400 lidí je placeno, ale nepracuje. V prosinci 2021 měl Twitter 7 500 zaměstnanců. (CNBC)

Amazon zahajuje další kolo propouštění, více než 18 000 lidí. (The Verge)

Problém FTX v Kongresu: každý třetí člen dostal peníze od šéfů kryptografické burzy 

Kryptosvět stále v komplikacích

  • Kryptopůjčky Genesis podávají návrh na bankrot (BBC)
  • KryptoGenesis vyhlásil bankrot, šířící se krize (Bloomberg)
  • Společnost Nexo zaplatí 45 milionů dolarů za urovnání obvinění SEC a státu za neregistrování úvěrového produktu (The Block)
  • Crypto.com snižuje 20 % pracovních míst (TechCrunch)
  • Americká SEC obviňuje Avrahama Eisenberga z manipulace s tokenem MNGO společnosti Mango Markets a krádež 116 milionů dolarů z kryptoaktiv, a tvrdí, že MNGO byl prodáván jako cenný papír. (The Block)

Sophos propustí 450 lidí, klasicky zhruba 10 % celkového stavu.  Společnost uvedla, že se plánuje snížit počet pracovních míst proto, aby se více zaměřila na služby kybernetické bezpečnosti, konkrétně na „řízenou detekci a reakci“. (TechCrunch)

Google sníží stavy o 12 000 lidí, 6 % celku. (Bloomberg

Slovenská Photoneo, mateřská společnost startupu Brightpick, který se zabývá robotickou automatizací skladů, získala dalších 19 milionů dolarů. Její celková hodnota série B se zvýšila na 40 milionů dolarů. (Tech.eu)

Merria-Webster koupili Quordle, klon Wordle. (Tech Crunch)


E-knihy

Recenze: Kindle Scribe od Amazonu je hardware zaměřený na pero, který je oslaben softwarem zaměřeným na knihy a ačkoliv je hardware vynikající, možnosti psaní jsou omezené. A nejenom absenci citlivosti na tlak. Chybí například synchronizace ručně psaných poznámek mezi zařízeními. Ale je toho víc. (Ars Technica)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama