Alan Wake — krásný, temný a krvavě náročný thriller
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Alan Wake — krásný, temný a krvavě náročný thriller

Alan Wake — krásný, temný a krvavě náročný thriller | Kapitola 11

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

24. 2. 2012 03:00 56

Seznam kapitol

1. MAX-FX engine třetí generace 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Výsledky GK bez vyhlazování 4. Výsledky GK s vyhlazováním 5. Vliv procesoru na hru 6. Vliv nastavení na hru I
7. Vliv nastavení na hru II 8. Vliv nastavení na hru III 9. Galerie in game screenshotů 10. Výběr recenzí herních magazínů 11. Závěr

PC verze psychologického thrilleru Alan Wake to měla od začátku těžké. Ačkoliv ji Microsoft coby vydavatel nejprve úplně zrušil, nakonec jsme se s dvouletým zpožděním proti Xboxu 360 přeci jen dočkali. Je však po takové době vůbec o co stát? No to si pište! PC verze hry vypadá báječně a vrásky na čele vám budou dělat jen vysoké hardwarové nároky.

Reklama
Alan Wake — krásný, temný a krvavě náročný thriller
i Zdroj: PCTuning.cz

Na počítačovou verzi Alan Wake jsme čekali téměř dva roky od vydání hry pro konzoli Xbox 360. Chvíli to dokonce vypadalo, že vůbec nedočkáme. Nakonec hra přeci jen vyšla a nabízí se otázka, zda stála za ono čekání. Odpověď na tuto otázku je poměrně jasná — ano. Hra samotná je zábavná a kvalitní, ostatně aktuální hodnocení na serveru Metacritic činí slušných 81 bodů. To však platí i pro dva roky starou konzolovou verzi. PC verze hry se liší především technickou stránkou, která je o další kousek vepředu. Textury mají vysoké rozlišení, prim však pochopitelně hraje osvětlení, stíny a post processing efekty dopomáhající atmosféře. I tady se vývojáři vytáhli a po vizuální stránce si Alan Wake zaslouží velkou pochvalu. Dle mého názoru jde o jednu z nejlépe vypadajících her současnosti.

Alan Wake — krásný, temný a krvavě náročný thriller
i Zdroj: PCTuning.cz

Výborná vizuální stránka je pochopitelně vykoupena vyššími hardwarovými nároky. Abyste si Alan Wake zahráli na maximální nastavení, budete potřebovat poměrně výkonnou grafickou kartu. Do nejnižších rozlišení je rozumným základem nVidia GeForce GTX 460 či AMD Radeon HD 6850, ve středních už oceníte GeForce GTX 560 nebo Radeon HD 6870 a v nejvyšších rozlišeních si naprosto plynule zahrají jen majitelé opravdu výkonných akcelerátorů. Hra přitom o něco lépe běží na kartách AMD Radeon, byť rozdíly nejsou velké. Příliš řešit naopak nemusíte procesor, Alan Wake si bohatě vystačí i se slabším dvoujádrovým čipem jako AMD Phenom II X2.

Alan Wake — krásný, temný a krvavě náročný thriller
i Zdroj: PCTuning.cz

Mnoho hráčů se slabšími stroji bude muset snižovat detaily. Nastavení je poměrně dost, větší vliv na výkon však mají jen některá. Asi nejvíce si pomůžete snížením kvality volumetrických světel a stínů efektu ambient occlusion (SSAO), pomůže však i snížení kvality klasických stínů a efektu slunečních paprsků (godray). Zbylá nastavení mají přínos malý až žádný a i celkový rozdíl mezi minimálním a maximálním nastavením detailů je spíše menší. Tomu odpovídá i nárůst frameratu o necelý dvojnásobek. Máte-li doma proto opravdu starý počítač nebo slabší notebook, může se stát, že se vám Alan Wake vůbec nepodaří plynule rozběhat (případně za cenu velkého snížení rozlišení třeba na 1024 × 768 px).

Poděkování

Děkujeme partnerům Asus, Gigabyte, Intel a MSI, kteří zapůjčili vybavení na testy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama