Alan Wake — krásný, temný a krvavě náročný thriller
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Alan Wake — krásný, temný a krvavě náročný thriller

Alan Wake — krásný, temný a krvavě náročný thriller | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

24. 2. 2012 03:00 56

Seznam kapitol

1. MAX-FX engine třetí generace 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Výsledky GK bez vyhlazování 4. Výsledky GK s vyhlazováním 5. Vliv procesoru na hru 6. Vliv nastavení na hru I
7. Vliv nastavení na hru II 8. Vliv nastavení na hru III 9. Galerie in game screenshotů 10. Výběr recenzí herních magazínů 11. Závěr

PC verze psychologického thrilleru Alan Wake to měla od začátku těžké. Ačkoliv ji Microsoft coby vydavatel nejprve úplně zrušil, nakonec jsme se s dvouletým zpožděním proti Xboxu 360 přeci jen dočkali. Je však po takové době vůbec o co stát? No to si pište! PC verze hry vypadá báječně a vrásky na čele vám budou dělat jen vysoké hardwarové nároky.

Reklama

Oficiální požadavky hry

Alan Wake — krásný, temný a krvavě náročný thriller
i Zdroj: PCTuning.cz

Minimální sestava
Procesor: AMD Athlon X2 2,8 GHz/Intel Core 2 Duo 2,0 GHz
Operační paměť: 2 GB
Grafická karta: nVidia GeForce 8600 GTS/ATI Radeon HD 5550
OS: Windows Vista/7

Doporučená sestava
Procesor: AMD Phenom 9850/Intel Core 2 Quad Q6600 2,4 GHz
Operační paměť: 4 GB
Grafická karta: nVidia GeForce GTX 285 /ATI Radeon HD 5830
OS: Windows Vista/7

Jako minimální sestavu vývojáři doporučují poměrně slabý stroj osazený starším dvoujádrovým procesorem, 2 GB paměti a čtyři generace starou grafickou kartou nižší střední třídy. Procesor a paměť pravděpodobně stačit budou, s grafickou kartou si však už tolik jistý nejsem. Alan Wake je totiž na výkon grafické karty velmi náročný a detaily až tolik výkonu nepřidají. Raději proto doporučuji kartu alespoň o třídu výkonnější, například nVidia GeForce 8800 GT či ATI Radeon HD 3870.

Také od doporučené sestavy nečekejte zázraky. Na uvedené sestavě si už Alan Wake samozřejmě zahrajete, detaily však budete muset snížit (odhadem na střední). K hraní s nejvyššími detaily budete potřebovat nejvýkonnější karty současnosti. Možná vás také překvapilo, proč v požadavcích chybí operační systém Windows XP, když hra běží pod DirectX 9.0c. Dle vyjádření vývojářů jsou s kompatibilitou hry pod tímto operačním systémem problémy. Osobně jsem to však nezkoušel, na všech testovacích sestavách používám Windows 7.

Testovací sestava

Alan Wake — krásný, temný a krvavě náročný thriller
i Zdroj: PCTuning.cz

Hru jsem testoval na počítači s procesorem Intel Core i5-2500K, který jsem přetaktoval na 4,7 GHz. Počítač byl dále osazen dvojicí 4GB DDR3 pamětí Geil na frekvenci 1866 MHz, systémovým pevným diskem Samsung SpinPoint T a to vše v desce MSI Big Bang Marshal. Všechny komponenty jsem napájel 850W zdrojem Nexus.

K testovaní jsem použil sadu desíti grafických karet zahrnující modely od nVidia GeForce GT 440 až po AMD Radeon HD 6970. Pro karty GeForce jsem použil ovladače GeForce 285.62, pro AMD Radeony pak Catalyst 12.1 WHQL. Oboje ovladače byly v nejnovější WHQL verzi.

Metodika testování

Alan Wake — krásný, temný a krvavě náročný thriller
i Zdroj: PCTuning.cz

Alan Wake nemá benchmark k testování výkonu, měřil jsem proto vlastním hraním hry. K testování jsem vybral jednu z prvních hororových částí hry, kdy jdete k majáku a po cestě vás překvapí stín se sekerou. Celá testovací scéna byla přibližně minutu dlouhá, framerate jsem měřil pomocí programu FRAPS.

Nastavení hry

Alan Wake — krásný, temný a krvavě náročný thriller
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení grafiky bylo během testování maximální možné. Jako obvykle jsem testoval v rozlišeních 1280 × 1024, 1680 × 1050 a 1920 × 1200 px. Výkon jsem měřil ve dvou režimech — s vypnutým vyhlazováním hran a se zapnutým režimem 4× MSAA a post processing vyhlazováním FXAA. Oba typy vyhlazování lze zapnout přímo v nastavení hry a dobře fungují pro karty nVidia GeForce i AMD Radeon.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama