amd-applebred-a-thorton-zakukleny-vykon
Hardware Článek AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon!

AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon! | Kapitola 2

Redakce PCT

Redakce PCT

12. 11. 2003 00:00 66

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Ano/ne: modifikace Applebreda a Thortona 3. Duron 1600 vs. Athlon XP 1700+ 4. Další benchmarky

Procesory řady AMD Duron patřily vždy mezi oblíbené typy - když vezmeme v potaz že se jedná o základní levnou řadu procesorů pro platformu Socket A, jsou jejich výkony nečekaně vysoké (AMD Duron výkonově cca odpovídá stejně taktovanému Pentiu III). Obliba Duronů byla tradičně nejvyšší ve východní Evropě, Jižní Americe a Asii - když se však začaly cenově blížit k Athlonům XP vypadalo to, že jejich věhlas a i samotná výroba skončí. Ve hře jsou však stále země, kde se cení každý ušetřený dolar - to, a fakt, že poptávka i po procesorech VIA C3 neslábne, vyneslo Durony zpět do hry. Po našich testech dokonce tušíme, že se rozhodně nebude jednat o druhořadé hráče.

Reklama

Na internetu se s uvedením nových Duronů a Athlonů XP objevily postupy, jak z Applebreda nebo Thortona udělat plnohodnotný Athlon XP (respektive z Thortna výkonnější Barton) "zapnutím" zablokované části cache. Přes jistou lukrativnost jde o mimořádně obtížný úkol vedoucí prakticky ke ztrátě záruky (viz. dále) - myslíme si, že tento postup dnes nemá větší opodstatnění. Pokud chcete, můžete přejít na další kapitolu z testy, ostatní "hardcore" ladiči si mohou přečíst o tom "coby/kdyby" :-)

Určitě si z minulosti vybavujete postup odemykání násobičů Palomina. Jedná se vlastně o podobný postup jako v tomto případě. I u procesoru Applebred nebo Thorton jsou totiž přerušeny můstky - nám se bude jednat o L2 jejichž spojením byste měli dosáhnout odblokování cache.

Dnes je to však operace, která je velice pracná - na povrchu procesoru se (ve srovnání s minulostí) jedná o mimořádně malé malinké body, které je nutno spojit. Běžně se v minulosti používalo tužky, v tomto případě tento postup není možný. Proto je nutné použít vodivý lak nebo pájení vlasového drátku, je však nutné si dát veliký pozor na ostatní můstky, aby nedošlo k jejich zkratování a tím pádem i ke zničení procesoru. Je to operace, díky níž přijdete bez debat o záruku. Dalším z rizik je možnost zakoupení opravdu špatného kusu s vadnou cache.

AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon!
i Zdroj: PCTuning.cz


Vlevo vidíte Thortona, vpravo pak Applebreda

Applebred (Můstky L2 před a po spojení)

U Applebredu je přerušen krajní z můstků L2. Opatrným nanesením vodivého laku lze dosáhnout spojení těchto můstků a pokud budete mít štěstí, vyloupne se Vám z procesoru plnohodnotný Ahtlon XP ;-)

Přerušený můstek L2 Applebredu
i Zdroj: PCTuning.cz
Přerušený můstek L2 Applebredu


Přerušené můstky Applebredu

AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon!
i Zdroj: PCTuning.cz


Tak by to mělo vypadat po spojení...

Thorton (Můstky L2 před a po spojení)

U jádra Thorton je přerušen druhý můstek zleva. Pravděpodobnost bezproblémového odblokování je rozhodně menší než u Applebredu. Podle posledních informací je totiž možné odblokovat pouze Thortony Model 10. Bližší informace naleznete zde.

Přerušený můstek L2 Thortonu
i Zdroj: PCTuning.cz
Přerušený můstek L2 Thortonu


Thortonovy přerušené můstky - jak sami tušíte jejich spojení nebude zase tak jednoduché.

AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon!
i Zdroj: PCTuning.cz


Ideální stav po spojení

Jak už jsem zmínil jedná s o operaci, která je poměrně nebezpečná pokud si nedáte velký pozor. Začátečníci by se do ní měli raději pustit za asistence zkušenějšího kolegy - hodináře :-)

V redakci jsme se nakonec rozhodli podobný postup tentokrát vynechat (průměr bodů je stěží 0.3mm a jejich vzdálenost je 3mm) a raději jsme se zaměřili na výkony a možnosti přetaktování těchto procesorů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama