amd-applebred-a-thorton-zakukleny-vykon
Hardware Článek AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon!

AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon! | Kapitola 3

Redakce PCT

Redakce PCT

12. 11. 2003 00:00 66

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Ano/ne: modifikace Applebreda a Thortona 3. Duron 1600 vs. Athlon XP 1700+ 4. Další benchmarky

Procesory řady AMD Duron patřily vždy mezi oblíbené typy - když vezmeme v potaz že se jedná o základní levnou řadu procesorů pro platformu Socket A, jsou jejich výkony nečekaně vysoké (AMD Duron výkonově cca odpovídá stejně taktovanému Pentiu III). Obliba Duronů byla tradičně nejvyšší ve východní Evropě, Jižní Americe a Asii - když se však začaly cenově blížit k Athlonům XP vypadalo to, že jejich věhlas a i samotná výroba skončí. Ve hře jsou však stále země, kde se cení každý ušetřený dolar - to, a fakt, že poptávka i po procesorech VIA C3 neslábne, vyneslo Durony zpět do hry. Po našich testech dokonce tušíme, že se rozhodně nebude jednat o druhořadé hráče.

Reklama

Jelikož se jedná o dva v současné době nejprodávaněji procesory AMD, zkusili jsme otestovat jak si povede nový Duron s taktem 1600MHz (zapůjčila firma LEVI) v porovnání s Athlonem XP 1700+ (1470MHz). Porovnávány byly oba procesory na nominálním taku, pak jsme přetaktovali Athlona XP na stejný takt jako má Applebred, tedy 1.6GHz (tím jsme získali Athlona XP 1900+) - kvůli přímému porovnání dopadu menší cache L2.

OC Applebredu

Ve finále jsme se pokusili Applebred přetaktovat na co největší možný takt. U prvního přetaktování jsme zvedli napětí na decentních 1.6V (defaultní napětí bylo 1.5V) a fsb na 166MHz, při pokusu o maximální přetaktování jsme zvedli napětí až na razantní mez 1.8V a fsb na 200MHz. Více jsem raději ani nezkoušel, nerad bych si vystavil spálený procesor do vitrínky ;-) Už předem mohu říci, že se nám z nového Durona za těchto podmínek podařilo vymáčknout 38% navíc.

OC Thortonu

Ani Thortona jsme nemohli nechat bez povšimnutí a zkusili jsme z něj dostat maximum. Standardní napětí modelu Athlonu XP 2400+ s jádrem Thorton, který jsme měli k dispozici bylo 1,65V. Po mírném zvýšení o 0,1V na 1,75V se nám jej podařilo přetaktovat k hranici 2167MHz (166Mhz x 13). Při dalším zvednutí napětí až na 1,8V se Thorton rozběhl s 200MHz fsb a násobičem 11x na stejný takt jako jeho přímý bratranec Barton 3200+.

Poslední hodnotou na kterou jsem si při zvyšování napětí troufl bylo 1,95V. Jedná se však o velice extrémní hodnotu, kterou nedoporučuji žádnému z Vás.

Procesor v těchto podmínkách (s velice vysokým tepelným vyzařováním) zvládl frekvenci 2300MHz.

Jak se testovalo

Deska do které byly osazovány procesory byla ABIT NF7-S rev 1.2 (Bios 2.1), 2x256MB/400MHz OCZ (časování 6-3-3-2), ovladače (záměrně méně výkonné) grafické karty Gainward 4MX440 byly ForceWare 52.16, ovladače čipsetu byly 3.13.

V případě maximálního přetaktování procesorů bylo upuštěno od Dual-channelu (použit byl modul 256MB/400MHz OCZ s časováním 8-4-4-2,5) aby se vyloučil případný vliv nestability čipsetu.

Herní benchmarky

Nebudeme si nalhávat, že tento procesor nebude směrován i do velmi levných herních sestav. Podíváme se tedy i na tento aspekt, i když musíme si být vědomi vlivu (nepříliš výkonné) grafické karty.

Zde jsme kromě obou 3D Marků jsme vybrali ještě Unreal Tournament 2003, mapky Anubis bothmatch a Asbestos flyby a také Return to the Castle Wolfensterin.

AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon!
i Zdroj: PCTuning.cz


Zde je patrná chybějící cache v porovnání s XP 1700+ i s XP na stejném taktu jako Applebred

Pokud porovnáme Durona se stejně taktovaným Athlonem XP, je rozdíl ve výkonech díky čtyřnásobné  cache (64KB vs. 256KB) až 12%.

AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon!
i Zdroj: PCTuning.cz


Stejný dopad chybějící cache jako u 3D Marku 2001.

Jak je známo zvýšené fsb pomůže zvýšení výkonu velice rapidně, v případě Duronu je to až 25 % nárůst.

Rozdíly ve výsledném skóre ukazují, že jde o benchmark závislý spíše na grafické kartě
i Zdroj: PCTuning.cz
Rozdíly ve výsledném skóre ukazují, že jde o benchmark závislý spíše na grafické kartě


U herních benchmarků je cache velice důležitou...

AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon!
i Zdroj: PCTuning.cz


 

3D benchmarky jen potvrdily drtivý rozdíl výkonu v případě použití větší cache. Pokud ale využijete možnosti přetaktování obou procesorů, výsledky se mohou posunout řádově o desítky procent.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama