amd-applebred-a-thorton-zakukleny-vykon
Hardware Článek AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon!

AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon! | Kapitola 4

Redakce PCT

Redakce PCT

12. 11. 2003 00:00 66

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Ano/ne: modifikace Applebreda a Thortona 3. Duron 1600 vs. Athlon XP 1700+ 4. Další benchmarky

Procesory řady AMD Duron patřily vždy mezi oblíbené typy - když vezmeme v potaz že se jedná o základní levnou řadu procesorů pro platformu Socket A, jsou jejich výkony nečekaně vysoké (AMD Duron výkonově cca odpovídá stejně taktovanému Pentiu III). Obliba Duronů byla tradičně nejvyšší ve východní Evropě, Jižní Americe a Asii - když se však začaly cenově blížit k Athlonům XP vypadalo to, že jejich věhlas a i samotná výroba skončí. Ve hře jsou však stále země, kde se cení každý ušetřený dolar - to, a fakt, že poptávka i po procesorech VIA C3 neslábne, vyneslo Durony zpět do hry. Po našich testech dokonce tušíme, že se rozhodně nebude jednat o druhořadé hráče.

Reklama

Část s herními bencharky byla určená především pro gamery, v následující části se zaměříme na výkony v testech jako jsou: komprese ACE, Super PI, Sandru 2004 a její Multimedia a Arithmetic benchmarky. Tyto benche budou více zajímat lidi, kteří nepotřebují výkon ve 3D, ale na různé zpracování audia či videa a jiné výpočty či kompresi.

Již nějaký ten rok je mezi námi CPU Mark, který ukazuje hrubý výpočetní výkon
i Zdroj: PCTuning.cz
Již nějaký ten rok je mezi námi CPU Mark, který ukazuje hrubý výpočetní výkon


Kompresi ACE pomáhá hlavně takt procesoru

AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon!
i Zdroj: PCTuning.cz


Výpočet Ludolfova čísla staví Applebreda na konec pelotonu...
 

AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon!
i Zdroj: PCTuning.cz

Benchmark Arithmetic je velice závislý na taktu procesoru a rozdíly mezi Duronem a Athlonem na stejné frekvenci je řádově pár bodíků. Menší hodnota je výkon ve FPU.

AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon!
i Zdroj: PCTuning.cz

V multimedia benchmarku Sandry 2004 je rozdíl mezi Duronem na defaultní frekvenci a stejně taktovaným Athlonem XP (1900+) opravdu minimální. Větší hodnoty udávají výkon v SSE, menší v MMX/SSE.

AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon!
i Zdroj: PCTuning.cz


Větší číslo je čtení, menší zápis

Se stoupajícím fsb je krásně vidět dopad na nárůst paměťové propustnosti, méně již záleží na velikosti cache.

AMD Applebred a Thorton: zakuklený výkon!
i Zdroj: PCTuning.cz


Větší číslo je CPU, menší pak výkon pamětí...

Závěr

Výkon nového Durona nás příjemně překvapil a ještě více pak jeho mimořádné přetaktovávací schopnosti. Tím jde přesně ve šlépějích svých předchůdců a jen potvrzuje, že jeho silnou stránkou je dobrý potenciál a výborný poměr cena/výkon.

Pokud jej nebudete přetaktovávat, vyhoví jako kancelářský procesor, po případném přetaktování se zlepší i v oblasti 3D her a multimédií (vysoké fsb částečně sníží nedostatečné množství paměti cache). Tyto procesory bych však doporučil pouze lidem, kteří mají hlouběji do kapsy a musí šetřit každou stokorunu. Podívejte se na cenové rozložení v low-endu:

Cenová osa

  • Duron 1400MHz stojí cca. 1400,- Kč
  • Duron 1600MHz stojí cca. 1530,- Kč
  • Athlon XP 1800+ stojí cca. 2050,- Kč
  • Athlon XP 1900+ stojí cca. 2200,- Kč

Co se týká odemykání paměti cache L2, zůstává toto pouze ve sféře hypotetické, samotné provedení je značně ztíženo, navíc hrozí ztráta záruky (u dřívějších úprav stačilo vygumovat tužkou udělaný můstek, dnes tento postup není možný).

Pokud uvažujete o upgrade svého starého počítače, nezapomeňte na fakt, že Vaše základní deska nemusí nová jádra procesorů podporovat (ověřte si to na webu nebo v dokumentaci, či diskuzích). Dobrým vodítkem by mohla být podpora procesorů - pokud deska podporuje například procesor Athlon 2000+ a vyšší, neměl by být problém. Předpokládám, že bez problému budou čipsety obsluhující paměti DDR.

Za zapůjčení procesorů děkujeme firmě Levi
 

Pokud jste majiteli stejného procesoru a podařilo se Vám úspěšně odblokovat cache, ozvěte se v diskuzi pod článkem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama