Antimonopolní žaloba na Google. Marek Prchal dostal padáka #TYDEN 30. ledna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Antimonopolní žaloba na Google. Marek Prchal dostal padáka #TYDEN 30. ledna

Antimonopolní žaloba na Google. Marek Prchal dostal padáka #TYDEN 30. ledna | Kapitola 3

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

30. 1. 2023 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Hacknutý Avast? Hack LastPass horší než to vypadalo. Podcasty na ústupu. AI plagiáty na CNET. Meta odblokuje Trumpa. Knihobot znáte? Zdrojáky Apple Lisa pro kohokoliv. A ChatGPT snad uplně všude.

Reklama

Marketing, komunikace

Filecoin Foundation oznamuje zahájení prací na vytvoření decentralizovaného souborového systému ve Vesmíru. Využijí pro to Interplanetary File System (IFS) (Filecoin Foundation)

Opatrně s tím LOL jako reakcí na nepříjemné situace a rozhodně si nemyslete, že to znamená Lots Of Love. Na druhou stranu, tahle „psychologická analýza“ je na HuffPostu, takže to je potřeba brát spíše jako folklór. (Huffington Post)

Fanouškovská facebooková skupina „Andrej Babiš prezidentem“ má 43 tisíc členů. Šíří se v ní dezinformace i nenávistné komentáře. Vede jí prokremelský aktivista. Ještě předtím dezinformacemi podporoval Zemana. V minulosti hájil zájmy Kremlu. Zval na proruské demonstrace, setkával se s agentem ruské tajné služby a nacionalistickým motorkářským klubem Noční vlci. (iRozhlas)

Art Directors Club Czech Republic vyloučil ze svých řad Marka Prchala. Členové klubu se od jeho aktivit, které souvisejí s kampaní pro prezidentského kandidáta Andreje Babiše zcela distancují. Zároveň se klub dohodl na vytvoření etického kodexu politické reklamy, která dosud není nikterak regulována. (ADC Czech)

AI právník u soudu obhajovat nebude, DoNotPay couvla. Poté co obdrželi několik námitek od státních advokátních komor  (Mashable)


Bezpečnost, soukromí, právo

Americká letecká společnost nechala volně přístupný „No Fly List“ seznam.  Ten obsahuje stovky tisíc jmen lidí, kteří nesmí do letadel. Klasicky zde platí, že pokud necháte něco přístup na Internet, tak to jednoho dne někdo prostě najde. (daily dot)

Hackeři úspěšně napadli web společnosti ODIN. A dostali se k důvěrným policejním informacím. Včetně plánu na blížící se zásahy, detailní zprávy o kriminalitě a podezřelých, analýzy obsahu telefonů podezřelých. ODIN Intelligence je dodavatele aplikací a služeb pro policii. (TechCrunch)

Německý Spolkový kartelový úřad prověřuje PayPal a přístup k obchodníkům.  Prověřuje jeho pravidla týkající se příplatků. Omezení, která PayPal ukládá obchodníkům, mohou poškozovat konkurenty a navyšovat náklady pro spotřebitele tím, že omezují cenovou konkurenci. (TechCrunch)

Soud dospěl na rozdíl od žalobců k závěru, že dopis není pokynem k blokaci webů a NCKO v něm adresátům nic autoritativně nepřikazuje. Jedná se jen o nezávaznou žádost či doporučení, které se někteří z adresátů rozhodli dobrovolně vyslyšet,“ vysvětlil mluvčí. Samotnou blokací webů se tak soud nezabýval. (ČT24)

Oběti ransomware odmítají platit a útočníkům klesají „tržby“. Spatná zpráva je, že se to snaží vynahradit hledáním bohatších cílů a opakovaným vydíráním (ArsTechnica)

Provozovatel kluziště Planet Ice se stal obětí úniku dat a byly mu odcizeny údaje tisíců zákazníků. (BBC News)

Ženu zlákal nákup akcií ČEZ, podvodník jí vysál účet a vzal si na ni úvěry. Schéma klasické, dala mu přístup do internetového bankovnictví přes AnyDesk. (iDnes.cz)

Podle rakouské policie se hacker pokoušel prodat data „pravděpodobně každého občana“ v Rakousku, tedy 9,1 milionu lidí (Reuters)

Společnost Yandex tvrdí, že za únik 44,7GB repozitáře zdrojového kódu na hackerském fóru je zodpovědný její bývalý zaměstnanec  (Bleeping Computer)

Falešná zpráva o Pavlově úmrtí je profesionální dezinformací  a stopy mají vést do Ruska, ale to jsou jen čiré dohady médií. Annymizovaně registrovaná doména GeneraPavel2023(dot)com s kopií skutečného webu a doplněná oznámením o úmrtí, rozesílka falešného oznámení novinářům. Web hostovaný v Norsku u Njalla, tedy služby přímo nabízející soukromé VPN i hostingy. (Novinky.cz)

Falešná zpráva o Pavlově úmrtí je profesionální dezinformací
i Zdroj: PCTuning.cz
Falešná zpráva o Pavlově úmrtí je profesionální dezinformací

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama