Antimonopolní žaloba na Google. Marek Prchal dostal padáka #TYDEN 30. ledna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Antimonopolní žaloba na Google. Marek Prchal dostal padáka #TYDEN 30. ledna

Antimonopolní žaloba na Google. Marek Prchal dostal padáka #TYDEN 30. ledna | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

30. 1. 2023 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Hacknutý Avast? Hack LastPass horší než to vypadalo. Podcasty na ústupu. AI plagiáty na CNET. Meta odblokuje Trumpa. Knihobot znáte? Zdrojáky Apple Lisa pro kohokoliv. A ChatGPT snad uplně všude.

Reklama

Sociální sítě

A opět je to jinak. Trump chce opustit Truth Social a vrátit se na Twitter. Musk ho tam rád uvidí a s Truth Social mu končí smlouva v červnu. Právě včas aby mohl začít pracovat na volnách v roce 2024. (Gizmodo)

Meta umožní Trumpovi vrátit se na Facebook, odblokuje mu dva roky zablokovaný účet. Pro Trumpa bude Facebook dost zásadní nástroj pro získání financí pro další kampaň. Na čemž vydělá i Facebook, penězi i návštěvností. (WSJ)

WhatsApp má betu nativní aplikace pro Mac OS. (WA Beta Info)

Komu patří účet novináře na Twitteru? Jemu nebo jeho zaměstnavateli? Twitter se chystá tuto otázku vyřešit za novináře. Chce vydavatelům umožnit dostat firemní logo na účty novinářů. (NiemanLab)

Všechno co byste mohli chtít vědět o Gab, „alternativní“ sociální síti. (Pew Research)

Tvůrci na TikToku dostávají doslova drobné. Program pro sdílení příjmů nefunguje. A to ani pro tvůrce s vysokými počty sledujících a zajímavými čísly. Sedm influencerů s více jak 100 tisíc sledujícími uvádí, že dostali 5 dolarů. (Fortune)

„God mode“ Twitteru je zpět. Umožňuje přístup k čemukoliv z vybraného účtu a jen těžko si představovat, že takováto „funkčnost“ by snad neexistovala. Existuje všude a bez koncového šifrování nelze na sociálních sítích očekávat soukromí. (Washington Post)

Twitter vyměkl a For you vs. Following si bude pamatovat, co jste si zvolili 

FT Alphaville uzavřeli svůj Mastodon server a zamýšlí se nad tím, proč je provozování sociálních médií špatný nápad, včetně reputačních, právních a bezpečnostních rizik. Což na jednu stranu dává smysl, na druhou stranu asi nemělo smysl mít otevřenou instanci Mastodonu, čímž by odpadla reputační aprávní rizika. Ta bezpečnostní jsou stejná i u provozu webových stránek. (Financial Times)

Moderní doba přináší moderní … vyhazovy. Vyhazovaní je streamují na TikToku. Živě samozřejmě. Doufají, že jim to usnadní nalezení nové práce. Nebo, ještě lépe řečeno, že si jich někdo všimne a práci jim dá. (The Information)

Microsoft, GitHub a OpenAI požádaly federální soud v San Franciscu o zamítnutí hromadné žaloby na Copilot s odkazem na férové použití open-source kódu. Copilot je AI, která se naučila z cizích zdrojáků. Žaloba to v zásadě označuje za pirátství v nebývalém rozsahu. Microsoft Copilot „nakrmil” zdrojáky z veřejně dostupných repository, ale bez ohledu na licenční podmínky. (Reuters)


Startupy a ekonomika

Microsoft propustil týmy, které stály za platformou pro virtuální realitu AltspaceVR (bude v březnu končit) i za Mixed Reality Tool Kit. HoloLens, virtuální realita a smíšená realita jsou ve společnosti Microsoft téměř mrtvé. (Windows Central)

Prime Air, divizi Amazonu budující drony pro dodávání zboží, zasaženo propouštěním. Nutno dodat, že ani po deseti letech existence nemá Amazon žádné zásadně pozitivní výsledky a projekt se potýká s řadou komplikací. Což vede k zamyšlení nad opakovaným silnými řečmi českých firem o tom jak „už už“ dodávají pomocí dronů. (CNBC)

Spotify se chystá propustit zhruba 6 % lidí. (Reuters). Zhruba tedy 600 zaměstnanců. Na konci roku 2020 mělo Spotify 3 651 zaměstnanců (příjmy 9 miliard dolarů), na konci 2022 už 9 800 (očekávané příjmy 12,6 miliard dolarů). Tedy 43% růst příjmů, 150% růst zaměstnanců.

OpenAI a Microsoft oznámili partnerství, včetně předpokladané investice 10 milionů dolarů. Micrososoft do OpenAI již investoval dříve, v roce 2019 a 2021. (Ars Technica. OpenAI, TechCrunch)

Strava kupuje Fatmap, platformu pro 3D mapování v přírodě (TechCrunch)

3M propustí 2 500 lidí z výrobních pozic. Odvolává se na snížení zisků a pokles poptávky (Reuters)

Intel zaznamenal nejhorší roční pokles tržeb od splasknutí bubliny dot-com. Tržby za rok klesly o 20 %. Kapitálové výdaje činily 24,8 miliardy USD, což je o 33 % více než v předchozím roce; což představuje 39 % ročních příjmů. (WSJ)


E-knihy

„Celý loňský podzim jsme s kineticon jezdily po Česku a sledovaly fungující česko-ukrajinské komunity. Výsledkem je pětidílný podcast,” píše Fatima Tahimi na Twitteru.

Knihobot znáte?


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama