Antimonopolní žaloba na Google. Marek Prchal dostal padáka #TYDEN 30. ledna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Antimonopolní žaloba na Google. Marek Prchal dostal padáka #TYDEN 30. ledna

Antimonopolní žaloba na Google. Marek Prchal dostal padáka #TYDEN 30. ledna | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

30. 1. 2023 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Hacknutý Avast? Hack LastPass horší než to vypadalo. Podcasty na ústupu. AI plagiáty na CNET. Meta odblokuje Trumpa. Knihobot znáte? Zdrojáky Apple Lisa pro kohokoliv. A ChatGPT snad uplně všude.

Reklama

Hardware

Nový satelitní snímek ve vysokém rozlišení od 175 dolarů, již existující od 20 dolarů. „Od“ proto, že záleží na velikosti (čtverečních kilometrech) zaznamenané plochy (Skyfi)

Záhada umírajících Radeonů RX 6000 je zřejmě vyřešena (PCTuning)


Software

Computer History Museum nabízí zdrojové kódy pro Apple Lisa a zároveň s tím i hezké čtení o historii.

Google Optimize i Optimize 360 skončí k 30. září 2023 po zhruba pěti letech od spuštění. V oznámení o spuštění je poněkud vágně zmíněno, že by náhradou mohlo být GA4. (Google)

Microsoft ukončí prodej Windows 10 k poslednímu lednu 2023. Stále ale bude možné povýšit Windows 7/8 a Windows 10 se ještě chvíli budou prodávat na jiných místech. Podpora pro Windows 10 skončí v říjnu 2025. (Ars Technica)

MacOS Ventura 13.2 přidává Rapid Security Response a podporu bezpečnostních klíčů. To první umožňuje rychlé aktualizace systému bez nutnosti vydávat velkou aktualizaci. (Ars Technica)

AI píšící články pro CNET vyráběla ve velkém plagiáty. CNET přitom nejprve články AI neoznačoval, po zjištění chybu napravil. Následně se ukázalo, že články obsahovaly faktické chyby a nejspíš tedy nebyly ani kontrolovány. Nově se zjistilo, že články obsahují zásadní strukturální a formulační podobnosti s články odjinud. (Futurism)

ChatGPT není „nijak zvlášť inovativní“ a „není to nic převratného“. Říká šéf AI v Meta a asi nepřekvapí. Meta se s AI příliš nedaří, takže tuto kritiku je potřeba brát s nadhledem. Jediné co je jisté, ChatGPT není jedinečné a revoluční a jistě i jiné firmy či instituce mají (skoro) totéž. Určitě ale zajímavé čtení. (ZDNet)

Apple vydalo nativní verze Apple Music, Apple TV a Apple Devices pro Windows.  Pozor na komplikaci, pouze pro Windows 11 (The Verge)

Microsoft měl výpadek – nefungoval Xbox Live, Outlook a některé další služby. (Mashable)

Pokoušeli ChatGPT se stovkou falešných vyprávění z katalogu dezinformací. V 80 % případů poskytl výmluvná, nepravdivá a zavádějící tvrzení  o významných tématech ve zprávách, včetně COVID-19, Ukrajiny a střelby ve školách. (NewsGuard)

Potřebujete se bezpečně připojovat do internetu v různých prostředích? Pokud máte veřejnou adresu IP, může se vám hodit vlastní VPN. Existuje poměrně jednoduchý způsob jak si ji vytvořit s použitím minipočítače Raspberry PI a VPN Wireguard. (PCTuning)

Substack má pár novinek. Soukromé profily (o sledování se žádá), rozšiřuje „chat“, který ale chatem není. Zlepšil vyhledávání a je možné duplikovat příspěvek (Substack)

MusicLM od Google vytváří hudbu z textu. Prozatím si ale hrát nemůžete.

Máte-li Windows 11 21H2 tak se nedivte, až dojde k aktualizace na 22H2 bez ptaní. (gHacks.net)

ChatGPT (a nejen ta) je enormně nákladná na provoz. Lépe se pak chápe proč se tak přáteli s Microsoftem. (Bloomberg $)


Mobilní aplikace

Klientské aplikace pro Twitter už v App Store ani Google Play nenajdete. Tvůrci je odstranili poté co Elon zařízl ekosystém a podvrhl změnu v Pravidlech, která ani navíc takovéto aplikace nezakazuje. (TechCrunch)

iOS/iPadOS 16.3 přidává možnost chránit Apple ID pomoci bezpečnostního klíče, tedy něčeho jako Yubikey. Navíc by mělo být poupravené Emergency SOS, takže se (snad) nebude spouštět lyžařům bezdůvodně. (The Verge)

Tapbot má aplikaci pro Mastodon, chvíli poté co Elon Musk zlikvidoval klienty pro Twitter.  Prozatím pro iPhone a iPad. (MacStories)


Hry

Osmdesátky! Pamatujete?

Zadara u Epic Games? Do 2. února můžete získat Adios a Hellis Others. Poté dorazí například Dishonored: Death of the Outsider

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama