Antivirové programy: Medicína horší než nemoc?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Antivirové programy: Medicína horší než nemoc?

Antivirové programy: Medicína horší než nemoc? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 11. 2017 16:00 78

Seznam kapitol

1. S křížkem po funuse 2. Viry jsou nenápadné... 3. ...antivirus nikoliv 4. Co s tím? 5. Pro efektivitu, ne pro efekt

V minulosti se považoval antivirový program vedle udržovaného firewallu a updatovaného operačního systému za svatou trojici počítačové bezpečnosti. V poslední době se do mě vkrádá podezření, zda jsou stále kynoucí balíky bezpečnostního softwaru ve skutečnosti ještě vůbec k něčemu dobré.

Reklama

Moderní malware je opatrný, snaží se proniknout do systému nenápadně a pokud možno v něm nic moc nedělat, protože čím jste nápadnější, tím rychleji vás vyhmátnou. Čím jste nenápadnější, tím déle vydržíte fungovat pod hladinou detekce.

A tady začínají problémy s falešnou jistotou, že „máte nový antivirus a proto jste v klidu“. Dost pravděpodobně nejste. A to z celé řady důvodů.

1) Antivirový software dokáže spolehlivě rozeznat jenom známé typy infekcí.

Antivirus reaguje pouze na ten malware, který je už známý a jeho šíření je omezené. Jen v některých případech je schopen reagovat sám, obvykle se snaží spíš odeslat vzorek na analýzu. V okamžiku, kdy se nové zlo lavinovitě šíří internetem, vám obvykle nepomůže. Samostatný problém představují polymorfní malwary, které neustále mění svoji podobu a jsou velmi těžko detekovatelné. Ty lze typicky zachytit spíš na základě jejich chování než nějaké jasné signatury.

Toto není vtip. Starší článek v Computerworldu uvádí studii, kde průměrná šance na detekci novějšího malwaru byla 20 % a u zcela nových vzorků nezaznamenalo žádný problém ani jedno ze 42 bezpečnostních řešení. Představa, že aktualizovaný antivirus je licence k neomezenému řádění na internetu, není jenom iluze, je to velmi nebezpečná iluze.

2) Řada malwarů operuje mimo dosah OS, tedy i mimo dosah antivirů.

Rootkity a malware, napadající například mikrokontroléry, operují pod vrstvou operačního systému a ani systém, ani antiviry je nevidí. Antivirus odhalí rizika, která se snaží napadnout systém otevřeně, ne ty opravdu nebezpečné hajzlíky, kteří využívají bezpečnostních slabin samotného hardwaru. A to je vážný problém. A nedá se jednoduše obejít.

Antivirové programy: Medicína horší než nemoc?
i Zdroj: PCTuning.cz

Moderní antiviry se snaží emulovat extra vrstvu operačního systému, skrz kterou musí projít veškerá komunikace. Ne že by vás to ochránilo proti malwaru, který pracuje o vrstvu níž, to ne, ale v podstatě se antivirus prohlásí za organickou součást OS a bez jeho souhlasu toho moc neuděláte. Nedávno jsem zjistil, že po připojení na wifi si nainstalovaný antivirus aktivuje procesorově nesmírně náročnou službu, která kontrolovala veškerý provoz. Při pokusu o vypnutí této služby jsem si vypnul kompletně veškerou komunikaci přes wifi. Takže možnosti byly dvě: Žádný internet a přijatelná výdrž notebooku na baterku nebo internet a nepřijatelná výdrž na baterku. Vlastně byly tři – ještě deinstalace antiviru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama