Aplikační a herní výkon ve Windows 11 Home (CPU Intel)
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Aplikační a herní výkon ve Windows 11 Home (CPU Intel)

Aplikační a herní výkon ve Windows 11 Home (CPU Intel) | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 10. 2021 10:00 27

Seznam kapitol

1. Testovací sestava 2. Nastavení položek BIOSu 3. Windows 11 a nastavení 4. Aplikační výkon - Rendering
5. Aplikační výkon - Komprese a multimédia 6. Aplikační výkon - Paměti a disky 7. Herní výkon 1080p 8. Závěr

První část článku ukazovala, jak Windows 11 nainstalovat a prvotně nastavit. V této druhé se podíváme na srovnání výkonu proti Windows 10. Bude nějaký měřitelný rozdíl? Některé výsledky jsou zajímavé.

Reklama

V minulém i dnešním článku jsem už zmínil, že nic z bezpečnostních položek Windows 11 (i Windows 10) nemusíte mít zapnuté. Je to pravda, ale je nutné dodržet několik kroků a pravidel. Pokud váš počítač všemi nutnými technologiemi disponuje, je nutné mít TPM a Secure Boot zapnutý při instalaci Windows. Pokud zabezpečení nebudete používat, vypněte vše v BIOSu před prvním spuštěním právě nainstalovaných Windows, vyhnete se problémům.

Pokud totiž necháte třeba TPM čip zapnutý při prvním spuštění Windows, kdy se volí jazyk, připojení k internetu a spousta další položek systému, uloží se vaše heslo (PIN) právě do čipu TPM. Pokud jej pak vypnete v BIOSu, do Windows se nedostanete, jelikož Windows k uloženému PINu nemá přístup.

Důležité je to hlavně u verze Home, která zcela nesmyslně požaduje online účet Microsoft při prvním spuštění. Systém se vás zeptá na Microsoft účet, nebo jeho založení, poté dojde na zvolení PINu. Tím se pak přihlašujete, doporučuji ho zadat s vypnutým TPM čipem. PIN se pak uloží na disk, nikoliv do TPM. Pak si můžete zapínat a vypínat TPM jak chcete, ale přihlášení do Windows už tím neovlivňujete.

Verze Windows 10 Pro naštěstí účet Microsoft nevyžaduje. Já ale testoval běžnější verzi Home. Pokud budete instalovat tuto verzi Windows na čistý disk a nechcete zabezpečení používat, doporučuji tedy tento postup:

  • V BIOSu zapnout TPM a Secure Boot
  • Nainstalovat Windows 11
  • Před prvním spuštěním už nainstalovaného systému, kde se volí jazyk atd. vypnout v BIOSu TPM. Secure Boot můžete nechat nebo vypnout také.
  • Projít úvodním nastavením včetně Microsoft účtu a volby PINu
  • Ve Windows 11 zkontrolovat nastavení zabezpečení

V případě, že nemáte aktivní Virtualizaci VT-d, čip TPM (PTT) ani Secure Boot, nenabídnou vám Windows v této záložce ovládacích panelů nic, stejně jako na našem obrázku. V tuto chvíli máte Windows 11 v režimu běžném pro Windows 10 na default. Nic by neměl výrazně zatěžovat CPU na rámec samotných aplikací. Jde o režim, který pak najdete v grafech označený jako Windows 11 VBS off.

Aplikační a herní výkon ve Windows 11 Home (CPU Intel)
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud ale instalujete Windows 11 právě z důvodu vylepšeného zabezpečení, můžete si samozřejmě povolit vše a dosáhnout maxima, které Windows 11 nabízejí. Na tomto obrázku je vše potřebné aktivováno v BIOSu. TPM čip, virtualizace, Secure Boot a samozřejmě izolace paměti v položce Izolace jádra. Tento režim najdete v grafech jako Windows 11 VBS on HVCI.

Aplikační a herní výkon ve Windows 11 Home (CPU Intel)
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama