Aplikační a herní výkon ve Windows 11 Home (CPU Intel)
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Aplikační a herní výkon ve Windows 11 Home (CPU Intel)

Aplikační a herní výkon ve Windows 11 Home (CPU Intel) | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 10. 2021 10:00 27

Seznam kapitol

1. Testovací sestava 2. Nastavení položek BIOSu 3. Windows 11 a nastavení 4. Aplikační výkon - Rendering
5. Aplikační výkon - Komprese a multimédia 6. Aplikační výkon - Paměti a disky 7. Herní výkon 1080p 8. Závěr

První část článku ukazovala, jak Windows 11 nainstalovat a prvotně nastavit. V této druhé se podíváme na srovnání výkonu proti Windows 10. Bude nějaký měřitelný rozdíl? Některé výsledky jsou zajímavé.

Reklama

Nejprve je nutné říci, že upgradu na Windows 11 se nemusíte bát. I když nesplňujete všechny podmínky pro instalaci a pozdější aktivaci kompletního VBS, vše se dá při instalaci obejít a později zcela vypnout. Nic vás nenutí nechat vše zapnuté, ani o aktualizace nepřijdete. Z Windows 11 si pak uděláte Windows 10 s jiným vzhledem.

Aplikační a herní výkon ve Windows 11 Home (CPU Intel)
i Zdroj: PCTuning.cz

Pozor si dejte jen u verze Windows 11 Home, která vyžaduje být při instalaci online a mít Microsoft účet. Také si pohlídejte uložení vašeho přihlašovacího PINu do TPM čipu nebo mimo něj, jak bylo ostatně popsáno v jedné z předchozích kapitol. Hlavní, co nás zajímalo bylo srovnání výkonu.

Mít dva počítače LYNX Grunex ProGamer 2022 vedle sebe a pracovat na dvou stejných sestavách jen s jiným OS mělo jednu velkou výhodu, měli jsme hned srovnání. Tady musím říci, že pod Windows 11 všechny diskové a síťové operace (stahování benchmarků a souborů) z webu, jsou výrazně rychlejší. Nevím, čím to je, hardware byl stejný, router byl stejný a podmínky také. Přesto na Windows 11 bylo vše zkopírované a stažené rychleji.

LYNX Grunex ProGamer 2022
i Zdroj: PCTuning.cz
LYNX Grunex ProGamer 2022

Aplikační výkon v běžných programech je víceméně srovnatelný, někde je mírně lepší Windows 11 a někde starší systém. V průměru je ale rozdíl v rámci chyby měření. Jak to bude u náročnějších aplikací, speciálních a vědeckých použití se asi ukáže časem, až se systém víc rozšíří. Z pohledu běžného, domácího uživatele ale není mezi Windows zásadní rozdíl.

Herní výkon je znatelně lepší pod Windows 11. Jsou hry, kde je fps vyšší i o 10 procent. Jde spíše o výjimky, ale jsou takové. V průměru osmi her jsem dosáhl rozdílu asi 5 procent ve prospěch Windows 11. V průměru to není mnoho, ale měřitelné to je. Navíc nedošlo k žádnému propadu, takže Windows 11 uspěly.

Děkujeme společnosti LYNX za zapůjčení sestav pro srovnání do testu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama