Architektura Fermi - Nvidia GF100 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Architektura Fermi - Nvidia GF100 se představuje

Architektura Fermi - Nvidia GF100 se představuje | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 1. 2010 04:00 131

Seznam kapitol

1. Nekonečný příběh pokračuje .. 2. Úvod do architektury GF100 3. Geometric realism - Teselace 4. Teselace - slajdy, výkon a obrázky 5. Architektura GF100 6. Kvalita obrazu a vyhlazování
7. Výpočetní výkon a raytracing 8. GeForce 3D Vision Surround 9. Galerie - Supersonic Sled demo 10. Jak se tvoří hry 11. Závěr

Nová generace grafických karet Nvidia byla už několikrát odložena a každá novinka vzbudí rozruch. Velká většina dosavadních informací byla spíše spekulativního rázu, ale ve dnešním článku vám konečně můžeme nabídnou konkrétní fakta o architektuře a vlastnostech čipu. Získali jsme je přímo na konferenci Deep Dive v Las Vegas.

Reklama

Ještě než napíši závěrečná slova, je zde malý prostor pro informaci o výkonu. Pokud se o grafické karty zajímáte, tak jste určitě zaregistrovali videa na internetu, kde je vidět výkon GeForce 300 ve hře Far Cry 2. Proti sobě tam stojí dva počítače, jeden s GeForce 300 a druhý s GeForce GTX 285. Testovalo se v rozlišení 1920x1200 a nastavením 16xAF a 4xAA. Výsledek karty s jádrem GF100 je na videu zhruba na úrovni GeForce GTX 295, musím vám ale říci, že osazená karta neměla finální frekvence a nevíme, jestli finální verze bude rychlejší nebo pomalejší. Počet CUDA Core byl stejně jako na finální verzi 512, ovšem takty byly pravděpodobně nižší, než budou mít finální produkty. Přeci jenom se jedná o testovací sampl, který měl být prezentován a prioritou byla stabilita. Je také zřejmé, že toto video se na veřejnost nikdy dostat nemělo, ukazuje výkon nefinálního produktu. Dá se tedy počítat s tím, co jsem napsal v úvodu. Od nejvyššího modelu s jedním GF100 se dá čekat minimálně výkon GeForce GTX 295, o kolik ji poté překoná ale dnes nikdo neumí říci.

Architektura Fermi - Nvidia GF100 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Shrnout nějak dnešní článek je těžké, už podruhé nám NVIDIA poslala slajdy ve kterých v podstatě nic neprozradila. Podruhé se věnujeme architektuře Fermi, ale stále nemáme ponětí o skutečném herním výkonu nadcházejících grafických karet. Tím obecně NVIDIA uvádí magazíny a novináře do nezáviděníhodné situace, kdy jejich čtenáři očekávali alespoň něco hmatatelného. Pochopil bych podobnou mediální snahu, kdyby bylo možné zveřejnit alespoň některá čísla o výkonu, ale takhle? Dobře, dozvěděli jsme se o teoretickém výkonu proti G200, a ze dvou grafů si můžeme i něco myslet o výkonu vůči konkurenci, na druhý článek o kartách, které přijdou na trh až za dva měsíce, je to opravdu celkem málo.

Tento článek opět rozdmýchá vášně a stejně to bude na všech jiných webech. Čtenáři čekali alespoň něco konkrétního, ale kromě technických detailů o jádře a pěkně nahuštěné prezentace nedostali v podstatě nic konkrétního. Neměla si NVIDIA tento článek nechat až těsně před uvedením? Já myslím, že by to bylo rozumnější. I přes mou jistou skepsi, že měla konference na CES a poté i světová medializace zveřejněných materiálů téměř nulovou výpovědní hodnotu, musím říci, že architektura Fermi pro hráče vypadá slibně. Výrobce se poučil z nedostatků starších čipů a pokud se potvrdí teoretická měření z našeho článku i v praxi, půjde o velice výkonné grafické jádro s množstvím využití. Jeho pravá síla se ale ukáže ale až v herních titulech příští generace, které doopravdy využíjí všech výhod nového hardware. Já jsem hlavně zvědav na výkon s vysokým vyhlazováním, stejně jako na vylepšenou kvalitu obrazu.

Bohužel nic dalšího není povoleno zveřejnit, stejně toho dále moc nevíme. Nezbývá než čekat, až bude rozhodnuto o dni vydání a karty dorazí na test. Na prezentaci nám bylo slíbeno, že se tak stane do měsíc. Nechme se překvapit. Podle všeho by se tentokrát už uvedení posunout nemělo a březen je prý už závazné datum. O stejném termínu hovoří i výrobci grafických karet, takže se zřejmě potvrdí i oficiálně. Čekají nás zkrátka ještě dva dlouhé měsíce, než bude mystérium GF100 kompletně odhaleno. Čekat budeme stejně jako vy.

Ona totiž NVIDIA skutečně nemá kam spěchat, kdo chtěl nový Radeon, tak ho má a další zákazníci stále firmě věří a vyčkávají. Je zvláštní jak silnou pozici NVIDIA na trhu má. Na serveru Techpowerup udělali anketu, do které přispělo už 30 000 čtenářů. Ptali se, zdali příští grafika bude Radeon HD 5000, nebo ne. Téměř třetina (28 procent) respondentů čeká, co vytasí NVIDIA. Dalších 19 procent čtenářů by dalo přednost Radeonu HD 5850 a 17 procent kartě Radeon HD 5870. Duální kartu Radeon HD5970 by si pořídil 9 procent lidí. Ostatně podívejte se do ankety sami, i když NVIDIA na trhu stále nic nemá, drží si stále vysoký počet příznivců.

Na závěr jsem chtěl ještě dopsat takovou menší úvahu na téma mentality diskutujících a nesmyslných táborů fanatiků, obhajujících slepě jednu či druhou značku. Nakonec jsem tuto stať odložil na svůj Blog, kde si ji můžete přečíst. Jde o čistě můj pohled na věc, ne oficiální stanovisko magazínu, tedy umístění mimo bude vhodnější a lépe stravitelné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama