Architektura Fermi - Nvidia GF100 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Architektura Fermi - Nvidia GF100 se představuje

Architektura Fermi - Nvidia GF100 se představuje

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 1. 2010 04:00 131

Seznam kapitol

1. Nekonečný příběh pokračuje .. 2. Úvod do architektury GF100 3. Geometric realism - Teselace 4. Teselace - slajdy, výkon a obrázky 5. Architektura GF100 6. Kvalita obrazu a vyhlazování
7. Výpočetní výkon a raytracing 8. GeForce 3D Vision Surround 9. Galerie - Supersonic Sled demo 10. Jak se tvoří hry 11. Závěr

Nová generace grafických karet Nvidia byla už několikrát odložena a každá novinka vzbudí rozruch. Velká většina dosavadních informací byla spíše spekulativního rázu, ale ve dnešním článku vám konečně můžeme nabídnou konkrétní fakta o architektuře a vlastnostech čipu. Získali jsme je přímo na konferenci Deep Dive v Las Vegas.

Reklama

Jak jistě víte, před pár dny proběhla výstava CES 2010 v americkém městě hříchu - Las Vegas. Od nás na výstavu odletěl Václav a vše tam pro vás důkladně dokumentoval, s čímž se později pochlubí v samostatném článku. Novinek bylo vidět spousta, téměř ve všech diskusích a webech se ale probíralo jediné - grafiky GeForce nové generace. Je záhada, proč zrovna toto téma je tolik měsíců tak žhavé a každá zpráva o Fermi a potažmo nové generaci GeForce rozpoutá obrovskou vlnu zájmu.

Když se podívám na vlákna ve fórech, mají desítky/stovky stran a každým dnem se neustále zvětšují. Také minimálně každý druhý den se objeví nějaká nová zpráva, za tuto situaci musí být NVIDIA fanouškům opravdu vděčná. Jediná fotografie jejich nadcházející karty sklízí pomalu víc pozornosti než reálné testy nových Radeonů, které se pomalu ztrácí v hlubinách internetu. 

Stejně jsou na tom i další výrobky, 32nm procesory Intelu byly také udolány několika fotografiemi karet GeForce  a demy z výstavy CES 2010, stejně jako spousta dalších gadgetů tam vystavovaných. Dokud karty GeForce 300 zkrátka nepřijdou na trh, bude zájem stále růst a spekulace budou na denním pořádku. Tímto dlouhým čekáním se ale také budou dál a dál zvyšovat očekávání, a to může nakonec GeForce zlomit vaz, nebo nikoliv? Bude opravdu nástupce starší generace GeForce 200 tak výkonná, že konkurenci vytře zrak, a jsou vysoká očekávání opravdu na místě? Dnešní článek vám na tuto otázku odpověď neposkytne, ovšem některá vodítka vám prozradíme. 

Architektura Fermi - Nvidia GF100 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Hned na začátku si musíme zdůraznit jeden podstatný fakt. Na výstavě CES 2010 ani na následující Deep Dive nebyly předváděny finální verze karet. Šlo o blíže nespecifikované předprodukční vzorky (pravděpodobně revize A2). Vzhled karty a chladiče by už teoreticky mohl být finální, ve vystavovaných exemplářích se ale pod chladičem skrývalo nefinální GPU. Pamatujete si první preview Radeonů HD 4870X2 s obrovskou spotřebou, kterou první recenzenti nesměli uvádět v preview? Tohle je to samé, samply neměly finální TDP specifikace, což vedlo k dohadům o nadstandardně vysoké spotřebě. Oficiálně žádné informace o spotřebě uvolněny nebyly, spekulovat nebudeme a počkáme na první měření.

Stejně tak konkrétní výsledky ve hrách zatím téměř nejsou, na Deep Dive byly prezentovány na opravdu běžících strojích jen zběžně dvě hry, Far Cry 2 a Dark Void. Porovnávána byla GF100 s nespecifikovanými takty proti sestavě s GeForce GTX 285 a výsledky byly v průměru 1,5-1,9× lepší.

Co vše víme o nové GeForce 300

Pokud pomineme všechny spekulace a nepotvrzené zprávy, víme toho o nových grafikách stále celkem dost málo. Stoprocentně lze tvrdit, že jádro je vyráběno 40nm technologií a nese 512 CUDA procesorů. Paměťová sběrnice je 384-bitová a připravená pro GDDR5. Rozměry karty jsou standardní a chladič dvouslotový, spotřeba a frekvence je stále tajemství. Vzhledem k napájení 6-pin + 8-pin lze ale očekávat vyšší spotřebu, konkrétně ale nic nevíme a zástupci společnosti Nvidia nic nechtěli komentovat. Podle neoficiálních specifikací je to cca 250W pro nejvyšší model. Jisté je ale to, že ve 2D režimu bude minimální, stejně jako u současných karet. Ohledně dalších vlastností, je potvrzené, že karta podporuje nově vyhlazování CSAA 32xAA a má tři výstupy na monitory, včetně HDMI. Bohužel i když konkurence už s Eyefinity nabízí možnost připojit více aktivních displejů, pro GeForce nadále zůstává omezení na dva aktivní monitory. Pro využití novinky 3D Vision Surround tedy budou zapotřebí karty dvě, ne kvůli výkonu, ale pro možnost zapojení tří panelů.

Architektura Fermi - Nvidia GF100 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechno další je už víceméně spekulace. Modely by měly být v prvé řadě tři. Dvě karty s jedním GPU a jedna duální, kdy se na trhu objeví všechny ale nikdo neví. Také datum uvedení je stále záhadou, všechno hovoří pro březnové uvedení na trh, ovšem říká se "neříkej hop, dokud jsi nepřeskočil". NVIDIA se nám dušovala už dvakrát, že karta dorazí za pár dní či týdnů a zatím se jak sami vidíte nic nekonalo. Dokud tedy nebudu kartu držet v ruce, o vydání nenapíšu nic dalšího.

Co se týče výkonu, opět nám nezbývá než spekulovat, dokud nebudeme mít konkrétní kartu na testy. Pokud ale uvážíme fakt, že novinka má lepší specifikace než GeForce GTX 295, její CUDA procesory a další části by měly být efektivnější a také bylo významně zapracováno na výkonu s vyhlazováním, teoreticky by mohla být GeForce 300 minimálně stejně výkonná, ne li o něco lepší než zmíněná duální karta starší generace. Ostatně tak tomu bylo i při uvedení minulé generace akcelerátorů GeForce. Pokud připočteme i horší škálování SLI v některých hrách, je to i při stejně nízkých frekvencích jistota. To je ale vše, s čím můžeme počítat. Zdali bude výkonnější o deset, dvacet a nebo i víc procent zkrátka nikdo neumí říci. Ano, viděl jsem některé neoficiální výsledky (co novináři naměřili na CES) a byl jsem z některých celkem nadšen, ovšem dokud nezměřím sám, neuvěřím.

Do výše napsaných faktů dnes přidáme několik dalších kousků skládačky, dozvíme se o kolik procent je v určitých operacích jádro GF100 výkonnější než G200 a také jak si v některých testech vede proti Radeonu HD 5870. Uvidíte spoustu obrázků o výkonu i prezentaci schopností nové verze PhysX, také si něco povíme o programu na podporu vývojářů her. Prezentace má několik desítek listů, tedy to dále nebudeme zdržovat a podíváme se na první část.

PS2. Deep Dive konference v Hotelu MGM Grand začala prohlášením, že NVIDIA již vyrobila (odeslala výrobcům) 10 milionů 40nm jader GPU a poslala je výrobcům karet. Jde samozřejmě o všechna 40nm z nabídky, včetně notebookových a dalších trhů. To by ani člověk neřekl, co se vcelku nevýrazných 40nm grafik GeForce prodá.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama