Arctic Cooling Fusion 550R - kvalita za rozumnou cenu?
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Arctic Cooling Fusion 550R - kvalita za rozumnou cenu?

Arctic Cooling Fusion 550R - kvalita za rozumnou cenu? | Kapitola 9

Michal Částka

Michal Částka

23. 11. 2009 03:00 34

Seznam kapitol

1. Představení zdroje 2. Balení a příslušenství 3. Vnitřní konstrukce a provedení 4. Pájení, DPS, ventilátor 5. Naměřené hodnoty a režim Stand-by 6. Zátěžová charakteristika pro +12V větve
7. Zátěžová charakteristika pro +3.3V a +5V 8. Zvlnění napěťových větví 9. Průběh účinnosti 10. Vstupní a výstupní teploty 11. Otáčky ventilátoru - hlučnost 12. Celkový závěr - hodnocení

Společnost Arctic Cooling je především známá tím, že vyrábí chladiče, které jsou proslulé pro svůj dobrý poměr cena a výkon. Dnes Vám představíme jejich 550W počítačový zdroj s certifikací 80Plus, který se u nás prodává za lidových dvanáct stovek. Jaká bude kvalita a skutečná účinnost si dnes ukážeme.

Reklama

Účinnost je jeden z nejdůležitějších faktorů při výběru zdroje. I tahle společnost se chlubí certifikací 80Plus, která má zajišťovat určitý standard. Při měření jsem zjistil, že certifikaci si zaslouží jen tak tak.

Arctic Cooling Fusion 550R - kvalita za rozumnou cenu?
i Zdroj: PCTuning.cz

Když se podíváte na průběh účinnosti, kterou naměřili na 80Plus, tak zjistíte, že se od mého měření mírně liší. Jednak to je způsobeno tím, že na webu 80Plus měřili při vstupním napájecím napětí 115V / 60Hz - to může mít nemalý vliv na celkovou účinnost, ale hlavně měřili typ zdroje Fusion 550F a Fusion 550RF. Náš testovaný Fusion 550R je určený pouze pro sítě o napájecím napětí 230V!

Arctic Cooling Fusion 550R - kvalita za rozumnou cenu?
i Zdroj: PCTuning.cz

Je docela neférové, že Arctic Cooling propaguje certifikaci 80Plus, když ve skutečnosti Fusion 550R žádnou nedostal. Obyčejný člověk by si mohl říci, že účinnost bude u této řady zdrojů stejná, ale jak sami vidíte, tak stejná není, zvláště při jiném napájecím napětí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama