Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air

Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air | Kapitola 12

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

18. 6. 2009 23:00 6

Seznam kapitol

1. Asus Eee PC 1008HA - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy TFT displeje
7. Testy procesoru 8. Testy operační paměti 9. Testy grafické karty - standardní 10. Testy pevného disku 11. Test výdrže baterie 12. Vyhodnocení a závěr

Není týdne, aby některý výrobce neuvedl na trh své nové netbooky. V poslední době také přibývá těch, kteří uvádějí své luxusnější kousky pro náročné uživatele. Jmenujme například 12" Dell, 12" Lenovo postavené na platformě NVIDIA ION či Asus N10J s GeForce 9300M GS. Nyní je tu další luxusní kousek, který značně připomíná MacBook Air. Jmenuje se Asus Eee PC 1008HA.

Reklama

Asus Eee PC 1008HA

Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě než shrnu všechny své názory na nové Eee PC, pojďme podívat na vše trochu podrobněji. Největším tahákem tohoto malého Asusu je bezesporu design. Ten je jednoznačně povedený, ale na můj vkus je až příliš inspirovaný úspěšnou konkurencí. S designem také úzce souvisí malé rozměry a hmotnost. Eee PC 1008HA patří mezi nejmenší a nejlehčí netbooky i ve své 10" kategorii a zejména hmotnost 1,25 kg včetně zdroje je velký úspěch. Dále jsem byl nadšen z chlazení. Téměř neslyšitelný provoz v klidu a velmi tichý provoz v zátěži se mi opravdu zamlouvá a je škoda, že se jím může chlubit tak málo laptopů. I klávesnici a touchpad lze určitě zařadit do předností tohoto stroje. Ještě je tu vysoká výdrž bez připojení do sítě. Téměř pět hodin kancelářské práce je s 3článkovou baterií fantastické, ale opět si musím postesknout, že Asus velmi nešikovně akumulátor do netbooku namontoval napevno a na případnou výměnu proto rychle zapomeňte.

Co se týče ceny, tak doporučená od Asusu je 11 a půl tisíce s daní. Je to o něco více než u běžných 10" netbooků, které se prodávají okolo deseti tisíc. Na druhou stranu dostanete s tímto Eee "trochu luxusu navíc", takže je to myslím oprávněné.

Toho, co se mi nelíbilo, je jen málo. Kromě zabudovaného akumulátoru je to výkon platformy Intel Atom. O tom však celý segment netbooků je a nelze to brát tak úplně jako vážnou vadu. Také z možnosti rozšíření nejsem úplně nadšen. Dvojice USB portů rozhodně není v dnešní době to pravé ořechové. Standardem jsou dnes tři USB porty, FireWire a ExpressCard slot.

Shrnutí

Asus Eee PC 1008HA je luxusní netbook pro náročné uživatele, kteří jsou ochotni si mírně připlatit za nadstandardní služby. Službami se v tomto případě myslí hlavně ("částečně") originální design, nízká hmotnost, kvalitní dílenské zpracování, velmi slušná klávesnice i touchpad, solidní výdrž na baterie či velmi tiché chlazení. Naopak chyby se na novém Asusu hledají jen s obtížemi. Spočítáte je na prstech jedné ruky a podstatná část z nich je navíc ještě značně diskutabilní (rozšiřitelnost a výkon platformy Atom). Cena je proto odpovídající a dokonce bych si dovolil i tvrdit, že za 11 500 korun s DPH nabízí toto i Eee PC i slušný poměr cena/výkon. Celkově jsem proto byl s novým Eee více než spokojen a pro náročnější uživatelé hledající nový netbook by o něm měli přinejmenším hodně přemýšlet.

Asus Eee PC 1008HA

Klady Zápory
+ komfortní klávesnice i touchpad - nízký výkon platformy Atom
+ výborné dílenské zpracování - akumulátor je napevno zamontovaný
+ tichý v klidu i zátěži - malé možnosti rozšíření
+ vysoká výdrž na baterky
+ rozměry a hmotnost (i ve své kategorii)

Orientační cena včetně DPH: 11 500 Kč

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval zastoupení společnosti Asus, které do testu notebook zapůjčilo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama