Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air

Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

18. 6. 2009 23:00 6

Seznam kapitol

1. Asus Eee PC 1008HA - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy TFT displeje
7. Testy procesoru 8. Testy operační paměti 9. Testy grafické karty - standardní 10. Testy pevného disku 11. Test výdrže baterie 12. Vyhodnocení a závěr

Není týdne, aby některý výrobce neuvedl na trh své nové netbooky. V poslední době také přibývá těch, kteří uvádějí své luxusnější kousky pro náročné uživatele. Jmenujme například 12" Dell, 12" Lenovo postavené na platformě NVIDIA ION či Asus N10J s GeForce 9300M GS. Nyní je tu další luxusní kousek, který značně připomíná MacBook Air. Jmenuje se Asus Eee PC 1008HA.

Reklama

Design

 vlevo MSI X320, vpravo Apple MacBook Air
i Zdroj: PCTuning.cz
vlevo MSI X320, vpravo Apple MacBook Air

Nedávno jsem testoval netbook MSI X320. Jeho design byl nápadně shodný s velmi populárním MacBookem Air od Apple. Podobně jako Air sázela i X320ka na tenké provedení, svažující se hrany... Teď tu mám Asus Eee PC 1008HA a nestačím se divit. Toto Eee je totiž ještě podobnější klon Airu než MSI X320. Opět tu jsou ony velmi mírně svažující se hrany, které navíc výrobce doplnil krytkami na porty. Přesně tak to je i u MacBooku Air. Také celý displej včetně kloubu a nejmenších detailů je shodný s svými staršími "bratry". To vše dohromady znamená dvě věci. Jednak je tu opět onen velmi povedený design, i Eee PC 1008HA to prostě více než sekne. Začínám však mít obavy, kdo s napodobeninou MacBooku Air přijde příště...

Materiály/provedení

Jestli je 1008HA kopie MacBooku Air v designu, o použitých materiálech to říct rozhodně nelze. Zatímco několikanásobně dražší vzor je celý vyrobený z hliníku, "Asus Air" je celý vyrobený z plastu. Na jednu stranu se není co divit, přeci jen máme tu čest s laptopem, jenž se u nás bude prodávat za cenu okolo 12 až 13 tisíc korun, takže výrobce šetřit musel, ale na druhou stranu jsem nedávno testoval HP MiniNote, který měl šasi kovovou.

Naopak co se týče dílenského zpracování, nemám co vytknout. Zde je vidět snaha dostát kvalit svého vzoru. Těch několik spojů, které na netbooku najdete, proto dokonale sedí a chyby jsem nenašel ani v detailech.

Kloub u LCD

Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air
i Zdroj: PCTuning.cz

Připevnění LCD panelu je netradičně řešení jedním velkým kloubem uprostřed panelu. Ten má vůli "tak akorát", takže se s displejem dá manipulovat pohodlně jen jednou rukou, ale zároveň panel dobře drží v dané poloze. Maximální úhel vyklopení je cca 140°, což už by mělo stačit drtivé většině uživatelů.

Upevnění displeje po zaklopení je zajištěné dvojicí magnetů ve víku, jiný mechanismus zde nenajdete.

Rozměry

Asus Eee PC 1008HA je velmi malý stroj a například na výšku patří mezi nejmenší notebooky vůbec. Jeho tloušťka je jen 25 milimetrů, což je jen nepatrně více než má zmiňovaný MacBook Air či MSI X320. Šířka a délka pak odpovídají rozměrům pro 10" netbook, což v kombinaci s hmotností těsně nad jeden kilogram (1,25 kg včetně zdroje) znamená, že je toto Eeečko opravdu snadno skladné a ani při delších cestách se v batohu či tašce příliš nepronese.

Víko

Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Na lesklém víku je pouze logo Eee.

Spodní kryt

Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Zespodu najdete jak různé otvory pro zlepšení chlazení a nálepky výrobce, tak je zde také v šachtě ukrytá redukce k připojení externího monitoru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama