Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air

Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air | Kapitola 3

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

18. 6. 2009 23:00 6

Seznam kapitol

1. Asus Eee PC 1008HA - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy TFT displeje
7. Testy procesoru 8. Testy operační paměti 9. Testy grafické karty - standardní 10. Testy pevného disku 11. Test výdrže baterie 12. Vyhodnocení a závěr

Není týdne, aby některý výrobce neuvedl na trh své nové netbooky. V poslední době také přibývá těch, kteří uvádějí své luxusnější kousky pro náročné uživatele. Jmenujme například 12" Dell, 12" Lenovo postavené na platformě NVIDIA ION či Asus N10J s GeForce 9300M GS. Nyní je tu další luxusní kousek, který značně připomíná MacBook Air. Jmenuje se Asus Eee PC 1008HA.

Reklama

Baterie

Z pro mne nepochopitelných důvodů se Asus u nového tenkého Eeečka rozhodnul baterku napevno zabudovat do notebooku. Kdyby se alespoň jednalo o nějaký velkokapacitní kousek, ale on to je jen 3článkový akumulátor s kapacitou 31 Wh! Sám výrobce sice tvrdí, že výdrž Eee PC 1008HA by měla být okolo pěti hodin, ale tomu se mi při takto nízké kapacitě baterky nechce věřit.

Zdroj

Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus jako jeden z mála výrobců chápe, že k úsporným počítačům není potřeba balit klasické 65W zdroje a k novému Eeečku dal maličký zdroj o výkonu 40 Wattů. I to je však pro počítač postavený na platformě Atom až příliš, takže zdroj je i v zátěži jen teplý. Jeho velkou předností je také hmotnost. I s kabely je totiž jeho hmotnost jen 200 gramů.

Klávesnice

Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Nové Eee 1008HA převzalo (a mírně upravilo) povedenou klávesnici z netbooku Asus N10J, takže i tato patří v segmentu netbooků k těm lepším. I tentokrát výrobce využil dostupný prostor maximálním způsobem, takže i přes malé rozměry počítače je klávesnice dostatečně velká a většina uživatelů nebude mít problém psát i všemi deseti. Potěší také velmi slušné osazení klávesnice, která se tak nikde neprohýbá. Jedinou chybou jsou opět šipky. Škoda, že je výrobce neoddělil od zbytku klávesnice. Tyto jsou totiž vyloženě nepovedené, zejména kvůli různým velkostem kláves, ze kterých budete v prvních dnech doslova šílet.

Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air
i Zdroj: PCTuning.cz

Na multimediální klávesy už místo nezbylo, takže Asus osadil jen jediné malé tlačítko. Tím se vypíná/zapíná WiFi a touchpad.

Touchpad

Asus Eee PC 1008HA - Asus MacEee Air
i Zdroj: PCTuning.cz

S touchpadem se výrobce rozhodnul experimentovat. Zabudoval jej proto přímo do šasi a poznáte jej jen podle uměle zhrubeného v plastu v těchto místech. To působí jednak velmi originálně a za sebe mohu říct, že se mi tento nový systém líbí, vyhovuje mi a fandím mu. Pokud se totiž dostanete na kraj touchpadu, nenarážíte na hrany jako u klasického touchpadu, což je často nepříjemné. Nicméně jinak funguje i toto polohovací zařízení obvyklým způsobem a nechybí ani scrollovací proužky.

To k tlačítkům už pár výhrad mám. Působí sice velmi elegantně, že je tvoří jen jeden kus kovu, ale kvůli tomu se dají dobře zmáčknout jen po krajích, což není úplně příjemné. Stisk je jistý a pohodlný.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama