Asus Eee PC 1201 — dvoujádrový Atom přichází
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus Eee PC 1201 — dvoujádrový Atom přichází

Asus Eee PC 1201 — dvoujádrový Atom přichází | Kapitola 11

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

21. 1. 2010 03:00 24

Seznam kapitol

1. Asus Eee PC 1201 — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže akumulátoru 11. Vyhodnocení a závěr

Zatímco ve světě nettopů se zařízení s dvoujádrovými procesory Intel Atom prodávají již několik měsíců jako na běžícím pásu, netbookům se zatím dvoujádrové Atomy vyhýbaly. Dnes tu ale máme Asus Eee PC 1201 s velmi zajímavou kombinaci 12" HD displeje a zmiňovaného dvoujádrového Atomu společně s čipsetem NVIDIA ION.

Reklama

Asus Eee PC 1201

Asus Eee PC 1201 — dvoujádrový Atom přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

V poslední kapitole nejprve jako obvykle shrnu to, co se mi na Asus Eee PC 1201 líbilo a co nikoliv. Největším lákadlem celého netbooku je samozřejmě hardwarová výbava. Dvoujádrový Atom 330 se ukázal ve velmi dobrém světle a myslím, že tento čip dokáže svět netbooků opět udržet nějakou dobu při životě. Stejně tak i další hardwarová výbava je velmi slušná: čipset NVIDIA ION, 500GB pevný disk, 3 GB operační paměti či 12,1" LCD displej s LED podsvícením a rozlišením 1366 × 768 px. Velmi se mi líbila také klávesnice a touchopad, oceňuji tiché chlazení ve 2D i 3D či malé a rozměry hmotnost, což je však vlastnost celé kategorie netbooků.

Je však také dost věcí, které mi radost neudělaly. Jednou z nich je cena. Cena dvanáct tisíc včetně DPH je za netbook docela dost, byť za své peníze dostanete odpovídající porci hardwaru. Také lesklé plasty téměř všude mi radost nedělají stejně jako průměrné dílenské zpracování, o tři tisíce levnější HP Compaq Mini 311 je na tom o kategorii lépe. Dále zmíním zahřívající se šasi v zátěži a chybějící porty, alespoň FireWire a ExpressCard slot by rozhodně mnoho zájemců ocenilo.

Shrnutí

Asus Eee PC 1201 lze charakterizovat jako predátora mezi netbooky. Jeho nejsilnější stránkou je hardwarová výbava, kde zájemcům přináší to nejlepší, čím mohou být současné netbooky osazené. Ať už je to dvoujádrový procesor Intel Atom, čipset NVIDIA ION či 500 GB pevný disk, Eee PC 1201 je bez kompromisní. Asus k tomu navíc (nebojím se už říct jako obvykle) přidává vynikající klávesnici i dobrý touchad a tiché chlazení. Musíte si za to však pochopitelně zaplatit. O to více mne mrzí jen průměrné dílenské zpracování, v této cenové kategorii bych čekal špičku a kvalitu třeba již zmiňovaného HP Mini. Také z lesklých plastů úplně všude nejsem zrovna nadšený, snad se Asus časem poučí, okolo klávesnice je používá snad jako poslední výrobce.

Pokud hledáte v rámci možností výkonný netbook na cesty, na kterém nepojedou Windows 7 rychlostí šneka, je Asus Eee PC 1201 jedním z možných řešení. Ačkoliv nejde o počítač bez chyb, rozhodně stojí přinejmenším za úvahu. Kdyby pro nic, tak už jen proto, že půjde v nejbližší době o jediný netbook založený na lákavé kombinaci dvoujádrového Atomu a čipsetu NVIDIA ION.

Asus Eee PC 1201

KladyZápory
+ slušný výkon dvoujádrového Atomu- ve své kategorii vyšší cena
+ HW výbava (ION, 500 GB HDD, 3 GB RAM, 12" HD ready LCD)- slabší dílenské zpracování (v poměru k ceně)
+ pohodlná klávesnice- v zátěži se zahřívá šasi
+ malé rozměry i hmotnost- nepraktické lesklé provedení
+ tiché chlazení ve 2D i 3D - touchpad splývá s povrchem

Orientační cena včetně DPH: 12 000 Kč

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval společnosti Asus, která do testu notebook zapůjčila.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama