Asus Eee PC 1201 — dvoujádrový Atom přichází
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus Eee PC 1201 — dvoujádrový Atom přichází

Asus Eee PC 1201 — dvoujádrový Atom přichází | Kapitola 3

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

21. 1. 2010 03:00 24

Seznam kapitol

1. Asus Eee PC 1201 — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže akumulátoru 11. Vyhodnocení a závěr

Zatímco ve světě nettopů se zařízení s dvoujádrovými procesory Intel Atom prodávají již několik měsíců jako na běžícím pásu, netbookům se zatím dvoujádrové Atomy vyhýbaly. Dnes tu ale máme Asus Eee PC 1201 s velmi zajímavou kombinaci 12" HD displeje a zmiňovaného dvoujádrového Atomu společně s čipsetem NVIDIA ION.

Reklama

Baterie

Asus Eee PC 1201 — dvoujádrový Atom přichází
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

V poslední době výrobci netbooků drží standard dávat ke svým netbookům nadstandardní akumulátory a na tuto hru přistoupil i Asus. U Eee PC 1201 proto najdete akumulátor, který je sice standardní svým počtem šesti článků, nadstandardní je však jeho elektrická kapacita 5600 mAh. Díky tomu je celková pracovní kapacita akumulátoru 63 Wh, což znamená dostatek energie pro několik dlouhých hodin práce. U normálního netbooku bych čekal cca šest hodin, v tomto případě však nevím. Záleží na tom, jak velký vliv na spotřebu bude mít dvoujádrový Atom.

Zdroj

Asus Eee PC 1201 — dvoujádrový Atom přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj je jistou formu slibu, že spotřeba celého netbooku včetně dvoujádrového procesoru a čipsetu ION není velká. Zdroj je totiž maličký a jeho velikosti odpovídá také výkon. Ten papírový maximální je 40 Wattů.

Klávesnice

Asus Eee PC 1201 — dvoujádrový Atom přichází
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Asus na všechny své přenosné počítače v posledních měsících montuje nový typ klávesnice alá Apple a Eee PC 1201 není výjimkou. Musím se proto opakovat v pozitivním hodnocení, tento typ klávesnice se mi více než líbí a psát na ni je opravdu radost. Ocenit také musím využití plochy, klávesnice je doslova od kraje ke kraji. Jedinou výtku mohu směřovat k nevyděleným šipkám, ale to není zase takový problém.

Touchpad

Asus Eee PC 1201 — dvoujádrový Atom přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Narozdíl od klávesnice jsem s touchpadem nebyl úplně spokojen. Asus se totiž snaží jít s dobou a dávno pryč je klasický touchpad ve stylu okno se scrollovacím proužkem. Polohovací zařízení u nejnovějšího netbooku z řady Eee PC plně zapadá do celkového konceptu notebooku a bodové provedení je také příjemné na dotek. Osobně bych touchpad snesl o něco větší, ale vzhledem k vynikající klávesnici raději mlčím. Je tu ale jeden zásadnější problém, než je jeho velikost. Elegantní design totiž vypadá na pohled dobře, ale bohužel pokud nemáte zrovna prsty Sherlocka Holmese, tak prakticky nerozeznáte změnu povrchu. Bohužel kurzor na obrazovce to pozna okamžitě a až se budete divit, proč se jenom tak divně cuká, podívejte se na vlastní prsty. Jsou mimo touchpad. Tolik tedy k elegantnímu, ale nepraktickému designu. Co se týče funkcí, Asus stejně jako u klávesnice kopíruje svůj vzor Apple. V módě je scrollování dvěma prsty, prsty od sebe a k sobě lze zoomovat, otáčením prstů zase rotovat. A aby toho nebylo málo, čtyři prsty vedle sebe fungují jako foward/back.

Zatímco s touchpadem jsem spokojen stejně jako s klávesnicí, tlačítka u touchpadu se mi moc nelíbí. Jsou sice efektní a líbivá, ovšem stisknout se dají jen u krajů a poměrně obtížně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama