Asus GTX 970 Strix a Gigabyte GTX 970 G1 Gaming v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus GTX 970 Strix a Gigabyte GTX 970 G1 Gaming v testu

Asus GTX 970 Strix a Gigabyte GTX 970 G1 Gaming v testu | Kapitola 25

Adam Vágner

Adam Vágner

30. 9. 2014 11:00 36

Seznam kapitol

1. GTX 970 od Asus a Gigabyte: velká trojka je kompletní 2. Asus GTX 970 STRIX: představení a parametry 3. Gigabyte GTX 970 G1 Gaming 4. Gigabyte GTX 970 G1 Gaming 5. Karty ve srovnání 6. Testovací sestava 7. Aliens vs. Predator Benchmark 8. Battlefield 4 9. Bioshock: Infinite, Cliffs of Dover 10. Crysis 3 11. Grid 2 12. Metro: Last Light 13. World of Tanks 9.1
14. Teploty 15. Hlučnost 16. Spotřeba, poměr výkon/watt 17. Cena, průměrný výkon, poměr cena/výkon 18. Boost u Asus GTX 970 STRIX OC: Aliens vs. Predator 19. Boost u Asus GTX 970 STRIX OC: Bioshock 20. Boost u Asus GTX 970 STRIX OC: Crysis 21. Boost u Gigabyte GTX 970: Aliens vs Predator 22. Boost u Gigabyte GTX 970: Bioshock: Infinite 23. Boost u Gigabyte GTX 970: Crysis 24. Přetaktování 25. Závěrečné shrnutí

Po testu GTX 970 Gaming pro vás máme produkty od dalších dvou u nás populárních výrobců – vypiplanou GTX 970 STRIX od Asusu a vysoko taktovanou GTX 970 G1 Gaming od Gigabyte. Cena všech tří produktů se liší o desetikoruny. Podíváme se, v čem se tedy liší a který z nich tedy bude pro vás tou nejlepší volbou.

Reklama

Závěrečné shrnutí

Všímám si, že se stále častěji se začínají objevovat kovové „rozvaděče tepla“ na zadní straně karty, kvůli kterým není možné bez rozebírání karet pořádně změřit teplotu VRM. Skoro začínám mít pocit, že účelem kovových štítů není ani tak lepší ochrana karty nebo vylepšení chlazení, ale spíše ochrana proti nenechavým očím termokamer, které se začínají objevovat v recenzích bohatších redakcí (a není nic hezčího než pohled na modrou 55stupňovou kartu, i když se ve skutečnosti plošný spoj pod plechem potí při 85 °C). Trochu to komplikuje hodnocení, protože to prakticky znemožňuje změřit teploty napájecí kaskády, které budou s klesajícími otáčkami ventilátorů asi stále zajímavější.

Hodnocení MSI GeForce GTX 970 Gaming jsme se věnovali v samostatné recenzi. Karta od MSI mi přišla z této trojice nejvyváženější. Přetaktování i výkon je už v základu vyšší než u Asusu. Limit boost je nastavený tak, že si karta při běžné zátěži drží maximální takty a přetaktování snižuje jen při intenzivním týrání. Za skvělé vlastnosti jsem dal GTX 970 od MSI zlaté ocenění a ani po testu dalších dvou modelů bych na tom nic neměnil. 

Asus GeForce GTX 970 STRIX OC

Karta od Asusu mě příjemně překvapila především svou (ne)hlučností. Ventilátory, které jsou na kartě použité, totiž dokáží kvůli obrovským lopatkám tlačit velké množství vzduchu. Stačí jen trochu vyšší otáčky a proudící vzduch nadělá pořádný aerodynamický hluk.

Regulace je naštěstí zcela vypíná, nebo drží na minimálních otáčkách, při kterých je karta na půlmetrovou vzdálenost stěží slyšet i u pasivně chlazené sestavy během nočního klidu. V porovnání s kartou od MSI jsou sice naměřené hodnoty hlučnosti nižší, mohutné ventilátory s výkonnějšími motorky ale trochu víc trpí na parazitní zvuky – jakési cvrlikání či vrnění, zvukový projev subtilních větráků u MSI je tedy o cosi kultivovanější.

Ale to nejspíš ani nemá smysl řešit – oba chladiče už se pohybují na tak nízké úrovni hluku, že je i tichá stodvacítka na 700 ot./min jako systémové chlazení ve skříni přehluší, o běžných ventilátorech dodávaných se skříněmi nemluvě.

Zatímco kartě od MSI zůstává dostatečně velká rezerva na to, aby se dal grafický čip přetaktovat na hodnoty kolem 1500 MHz, kde je ještě řada GTX 970 stabilní, u Asusu vám už nastavení limitu GPU Boost bude bránit v rozletu o poznání níž.

Asus GTX 970 Strix a Gigabyte GTX 970 G1 Gaming v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Oproti zbývajícím dvěma testovaným GTX 970 je o něco pomalejší, protože má jednak nižší takty (ale to se zase pozitivně projeví na nižší spotřebě) a jednak má striktnější limity pro přetaktování.

Jedinou opravdu stinnou stránkou STRIXu je menší rezerva u limitu pro přetaktování. Pokud to dokážete napravit editací BIOSu, tak si ani s tím nemusíte lámat hlavu.

Asus GeForce GTX 970 STRIX
KLADY
Asus GTX 970 Strix a Gigabyte GTX 970 G1 Gaming v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus GTX 970 Strix a Gigabyte GTX 970 G1 Gaming v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
výkon nižší reálná pracovní frekvence
cena DisplayPorty zredukované ze tří na jeden
poměr cena/výkon limit pro přetaktování
spotřeba  
zcela tichá v idle, prakticky neslyšná v zátěži  
poměr výkon/watt  
Orientační cena s DPH: 9 620 Kč

Přestože hodnocení vyznívá o něco hůře než u karty od MSI, jde o vydařený produkt, který má díky chladiči výborné provozní vlastnosti a zdědil i vše dobré z GTX 970. V důsledku toho z dosavadní nabídky grafik výrazně výrazně vyčnívá, proto jsem se rozhodl pro stříbrné ocenění.

Asus GTX 970 Strix a Gigabyte GTX 970 G1 Gaming v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming

U Gigabyte mě naopak chladič docela zklamal. Na jeho výkon si stěžovat nemůžu, má velké rezervy, ale právě proto je škoda, že při parametrech GTX 970 (především spotřebě) je obrovský 30cm chladič o poznání hlučnější než u konkurenčních modelů – bez zátěže i v zátěži.

Výrobce to odůvodňuje tím, že s agresivnějším laděním chladiče předpokládá nížší úmrtnost karet. Naťukl jsem i otázku vypínání ventilátorů u karty bez zátěže, dostalo se mi odpovědi, že už u Gigabyte s něčím podobným experimentovali, ale projevilo se to na vyšším počtu reklamací (majitelé se domnívali, že jsou karty porouchané) a dále že se častějšími starty a vypínáním ventilátorů zkracuje jejich životnost.

Karta se tedy s osazenými ventilátory příliš nehodí do (ale opravdu velmi) tichých sestav, u konkurence pochodíte lépe. S vyšší hlučností je třeba počítat i v zátěži, ale tady se řadí k lepšímu průměru (vzhledem ke spotřebě GTX 970 je to ale prostě škoda). I tak si troufám tvrdit, že většinu majitelů výkonnějších sestav její hlučnost trápit nebude.

Asus GTX 970 Strix a Gigabyte GTX 970 G1 Gaming v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlučnost a vyšší spotřeba jsou do jisté míry důsledkem jiné vlastnosti G1 Gaming – totiž toho, že se žene za maximálním výkonem. I bez dalšího přetaktování dosahovala karta nejvyšších taktů a nejvyššího výkonu.

A dál už asi zbystří vyznavači přetaktování. Díky obrovskému chladiči má při 66 °C na jádře ještě velkou rezervu (ventilátory jedou v zátěži kolem 2000 ot./min, ale lze je roztočit až na 3200 ot./min). Velký prostor pro experimentování dává i výrobcem nastavený limit pro spotřebu – se standardním nastavením se v zátěži dostanete stěží na 80 % limitu pro spotřebu a při přetaktování budete mít ještě pořád dost velkou rezervu.

Také napájecí kaskáda bude na tom s chlazením díky soustavnému průvanu lépe. Pokud se tedy ohlížíte především na výkon a poměr cena/výkon a provozní vlastnosti vás už tolik netrápí, mohla by se vám ze tří testovaných grafik líbit nejvíce.

Jako jedna z mála GTX 970 vám také nabídne všechny tři DisplayPorty (pro připojení až 3 monitorů s G-Sync), a oproti referenčním grafikám dokonce jeden konektor DVI navíc – lze k ní tedy i přes klasické porty DVI a HDMI připojit až tři monitory.

Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming
KLADY
Asus GTX 970 Strix a Gigabyte GTX 970 G1 Gaming v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus GTX 970 Strix a Gigabyte GTX 970 G1 Gaming v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
ze tří testovaných karet nejrychlejší z testovaných GTX 970 nejhlučnější
cena horší nastavení regulace ventilátorů
poměr cena/výkon rozměry (délka 30 cm)
přetaktování  
výstupy (3× klasický + 3× DisplayPort)  
poměr výkon/watt  
Orientační cena s DPH: 9 530 Kč

Co oproti předchozím dvěma kartám ztrácí po stránce provozních vlastností, to dohání výkonem a vyšším potenciálem pro přetaktování (při standardních BIOSech). Pokud právě tyto vlastnosti preferujete před nižší spotřebou a nižší hlučností, bude vám ze tří testovaných karet vyhovovat nejvíce a proto jí uděluji rovněž stříbrné ocenění.

Asus GTX 970 Strix a Gigabyte GTX 970 G1 Gaming v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama