Asus Mini PC PN51 – když potřebujete na stole ušetřit každý milimetr
i Zdroj: Asus
Sestavy Článek Asus Mini PC PN51 – když potřebujete na stole ušetřit každý milimetr

Asus Mini PC PN51 – když potřebujete na stole ušetřit každý milimetr | Kapitola 2

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

20. 6. 2022 21:30 16

Seznam kapitol

1. Úvod, představení 2. Testy 3. Závěr

No jistě, můžete klasické stolní PC někam schovat, pod stůl, na půdu, do sklepa, k sousedům. Ale to je komplikované. Co prostě na stůl položit miniaturní PC a užívat si těch ušetřených kilometrů místa?

Reklama

Na testování jsem zvolil pár standardních programů, které dají určitou představu o výkonu. Cinebench, PC Mark, Crystal Disk Mark a pro posouzení herního výkonu Unigine Valley. Vzhledem ke grafice bych se do náročnějších 3D Marků nepouštěl, ani to Valley, které je devět let staré, neběhá ukázkově. Samozřejmě že mini PC není od toho, aby se na něm dalo pařit Dying Light 2 s ray tracingem. Pro začátek ještě pár screenů z informačních utilit (je to čerstvě po instalaci, verze ovladačů ignorujte, následně jsem instaloval aktuální). 

Dalším bude Cinebench R23. Jednojádrový výkon Ryzenu 5700U je celkem vysoký. Vícejádrový výkon sice tolik nezáří, ale je rychlejší třeba než i7-7700K. Vzhledem ke spotřebě je to docela pokrok.

Test PC Mark je založený na komplexním prověření schopností stroje. Jak si poradí se startem prohlížeče, editováním dokumentů, úpravou fotek a videa, zkrátka hotový Ferda mravenec, práce všeho druhu. Malý Asus to dotáhl na 4850 bodů. Pro srovnání, minule testovaný nabušený notebook ROG Zephyrus G14 měl v tomto testu 7329 bodů.

Osvědčený Crystal Disk Mark ukazuje, že NVMe disk ADATA XPG SX6000NP brzdou není. Ale tady záleží na tom, jaký disk bude použit, neboť tento konkrétní model je v základu bez disku a paměti. 

 Asus Mini PC PN51 – když potřebujete na stole ušetřit každý milimetr
i Zdroj: PCTuning.cz

Abych zjistil, zda by se na tomhle prckovi dalo alespoň zapařit něco nenáročného a ve 3D, spustil jsem Unigine Valley. Bláhově ve 4K a následné slideshow mě přesvědčilo, že 1080p bude asi rozumnější. I tak byl výkon chabý, 896 bodů a průměrné FPS pouhých 21. Systém pochopitelně není Windows 8, jak Valley tvrdí. Ale to byl první pokus – výkon integrované grafiky byl tak bídný, protože byla osazená pouze jedna paměť. A paměť v jednokanálovém zapojení integrovaným grafikám vážně nesvědčí.

Vyžádali jsme si tedy druhý 16 GB modul, napchal jsem ještě do skrčka poslední ovladače a znovu projel grafické testy Valley, Heaven, Superposition a AvP. Trochu nečekaně se výkon v syntetických testech snížil a v herním AvP zůstal stejný.

Výkon s druhou pamětí značně vzrostl a maximální FPS jsou ve Valley skoro dvojnásobné. To není špatné. To samé platí i pro AvP benchmark založený na 3D akci z 2010. S jednou pamětí se FPS plazily okolo 20 a po přidání druhého modulu je výkon opět téměř dvakrát takový. Testováno v rozlišení 1080p. 

Povzbuzen výkonovým vzrůstem jsem pustil ještě Unigine Heaven a Superposition. 

Superposition je dost náročný a integrovaný Radeon má co dělat. Přesto si nějaké starší tituly s přiměřenými detaily zahrajete. Podmínkou je ovšem dvoukanálová paměť, s jednou je výkon prakticky poloviční a nestačí to ani na 1080p s nižšími detaily.

Jako poslední mě napadlo zkusit rychlost wifi, prcek ležel na stole v pokoji, přičemž router mám na chodbě pár metrů dál. Dokonce i stěny mám, ty ten signál taky nechtějí pustit. I tak byla rychlost dost slušná, dokonce ani ping 9 ms neurazí. 

 Asus Mini PC PN51 – když potřebujete na stole ušetřit každý milimetr
i Zdroj: PCTuning.cz

Teploty tak slavné při testech nebyly, GPU i CPU se vařily na 85–95 °C. V takovou chvíli o sobě dával ventilátor vědět dosti výrazně. V idle teploty spadly o 50 °C a strojek byl tichý, jako když stydne pudink. 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama