Asus Mini PC PN51 – když potřebujete na stole ušetřit každý milimetr
i Zdroj: Asus
Sestavy Článek Asus Mini PC PN51 – když potřebujete na stole ušetřit každý milimetr

Asus Mini PC PN51 – když potřebujete na stole ušetřit každý milimetr

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

20. 6. 2022 21:30 16

Seznam kapitol

1. Úvod, představení 2. Testy 3. Závěr

No jistě, můžete klasické stolní PC někam schovat, pod stůl, na půdu, do sklepa, k sousedům. Ale to je komplikované. Co prostě na stůl položit miniaturní PC a užívat si těch ušetřených kilometrů místa?

Reklama

A je tu další premiéra na mém stole. Miniaturní PC je taková alternativa k notebookům a klasickým stolním PC. Mně osobně jsou mini PC sympatické a pro lidi, kteří potřebují výkon akorát na kancelářskou práci, sjíždění Youtube a sledování seriálů, je takový pidistroj ideální. Je to malé, snadno přenosné, málo žravé a nehlučné. Samozřejmě stejně poslouží i nějaký ultrabook, který v případě potřeby lze čapnout a strčit do báglu. U mini PC byste sebou museli tahat ještě monitor, myš a klávesnici. A stůl, na kolena se to všechno neposkládá. Tím je míněno, že jako domácí pracovní stroj je miniaturní komp naprosto dostatečné řešení.

 Asus Mini PC PN51 – když potřebujete na stole ušetřit každý milimetr
i Zdroj: ASUS

Tyto stroje většinou používají mobilní hardware, čili je to prostě derivát notebooku smrsknutý do malé krabičky. Také je často na výběr, jestli chcete už stroj s pamětí, diskem a systémem, nebo si to všechno doplníte sami. 

Asus Mini PC PN51, který jsem obdržel, byl zrovna kus holý jako Kojakova lebka. Nějací dobrodinci však předtím doplnili do stroje paměti a disk a na mě tedy zbylo doinstalovat systém a testovací programy.

V produktovém a oslavném textu na stránkách Asusu se dá najít vyzdvihování výkonu, podpora čtyř monitorů, úžasná tichost, dobré chlazení, zkrátka tradiční ódy na výrobek. Pod čarou je pak poznamenáno, že pro čtyři displeje musíte mít osazené HDMI, Displayport a dvě USB-C. V testech výkonu je konkurence pojmenována jen jako „Mainstream Mini PC“, což může být i stoletá plečka, a tak dále. No uvidíme, jak se malý Asus předvede. 

Uvnitř je osazen procesorem AMD Ryzen 7 5700U s integrovanou grafikou Radeon (Lucienne). Ten má konfiguraci 8/16, základní takt 1,8 GHz, boost až 4,3 GHz a TDP 25 W. K tomu bylo instalováno 32 GB paměti DDR4 3200 a NVMe disk ADATA XPG SX6000 Lite o kapacitě 512 GB, jinak bych neměl co a jak testovat. Ono toho i ani tak nebude moc, není to herní dělo ani výkonná pracovní stanice.

Konektorová výbava zahrnuje Displayport, HDMI, dva USB-C, tři USB-A, osvědčený RJ45 (2,5 Gb/s), nechybí ani 3,5mm jack a čtečka karet microSD. Pochopitelně má tento střízlík i Wi-Fi (802.11ac) a Bluetooth. A pro lenivé fajnšmekry je tu i infrasenzor pro dálkové ovládání. Ovladač jsem ale v krabici nenašel.

Jinak se v příslušenství dá najít nezvykle mnoho haraburdí. Kromě manuálu, zdroje a CD s ovladači je tu pár pytlíků se šroubky, podivný plech a držák VESA. Onen podivný malý plíšek je ve skutečnosti chladič pro disk NVMe. V malém prostoru bez proudění vzduchu se může NVMe snadno zpotit a podávat nižší výkon. Držák VESA zase upotřebíte, kdybyste chtěli malý PC pověsit na zadní stranu monitoru, aby nezabíral těch 115 × 115 × 49 mm na stole. 

Designově jde o zcela standardní mini PC, po stranách hutně perforované. Přední strana skýtá jedno USB-C/A, 3,5mm jack, čtečku karet a infrasenzor. A samozřejmě vypínač. 

Nu a zadní strana překvapivě ten zbytek. Pokusil jsem se probourat i dovnitř a uzřel jsem dva sloty SO-DIMM, původně byl obsazený jeden (posléze jsme po nějakých testech doplnili i druhý modul) a výmluvnou nálepku XPG na SSD disku. Do větších akcí jsem se nepouštěl. Někde tam bude skrytý i ventilátor, jenž o sobě při zátěži dával dost hlasitě vědět. Jak si tento prcek poradí s testy, to se uvidí v další kapitole.

Parametry od výrobce:

 Asus Mini PC PN51 – když potřebujete na stole ušetřit každý milimetr
i Zdroj: Asus
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama