asus-p835-kovovy-elegan-prichazi
Mobilní zařízení Článek ASUS P835 - kovový elegán přichází

ASUS P835 - kovový elegán přichází | Kapitola 3

Zdeněk Šarman

Zdeněk Šarman

17. 3. 2009 10:00 24

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení, příslušenství a design 3. Konfigurace a výkon 4. Software a synchronizace 5. Fotoaparát, GPS čip a závěr 6. Závěr

Nové PDA z dílen společnosti ASUS svými parametry přímo útočí na současného nekorunovaného krále, HTC Touch HD. Designem má naopak blíže k Samsungu SGH-i900 Omnia. K tomu mu pomáhá rychlý procesor, kvalitní displej, kovové provedení a celkové více než líbivý design. Kde se tady umístí?

Reklama

Procesor a výkon

ASUS P835 je osazen procesorem Qualcomm 7200A s taktem 528MHz. Nejdříve jsem měl obavy z rychlosti procesoru, protože za Samsungem SGH-i900 Omnia zaostává o skoro 100MHz, ale ty se při testování ukázaly být jako neopodstatněné. Zařízení je i při spuštění více programů současně svižné a má rychlou odezvu. V přístroji HTC Touch HD je použit procesor se stejným taktem a stejně tak i výsledky (pokud neberu v potaz rychlost rozhraní Glide a TouchFLO 3D, což je již záležitostí výrobce zařízení) rychlostního srovnání systému Windows Mobile 6.1 jsou velice podobné.

ASUS P835 - kovový elegán přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Paměť

Co se paměti týče, je na tom ASUS velice dobře. Zařízení má celkem 256MB RAM a 256MB ROM, přičemž z paměti RAM je uživateli po hard resetu přístupných přibližně 75MB jako úložiště a dalších 75MB pro běh programů. Kromě paměti RAM a ROM je zařízení vybaveno také 4GB paměťovým úložištěm. Pokud by vám i tohle bylo málo, je zde stále možnost využít slot na microSDHC paměťovou kartu. Co se paměti RAM a ROM týče, ASUS se v hodnotách zařadil na pomyslnou střední příčku mezi HTC Touch HD a Samsung SGH-i900 Omnia. Co se týče paměťového úložiště, opět se jedná o střední příčku, protože Samsung SGH-i900 Omnia je vybavena 8GB paměťového úložiště, zatímco HTC Touch HD nemá žádné.

ASUS P835 - kovový elegán přichází
i Zdroj: PCTuning.cz
ASUS P835 - kovový elegán přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

    

Displej a rozlišení

ASUS při navrhování přístroje vsadil na WVGA displej s rozlišením 480x800px s reálnou úhlopříčkou 3,5", což je o něco málo méně než má HTC Touch HD (3,8") a o něco málo více než Samsung SGH-i900 Omnia (3,2"). Co se rozlišení týče, HTC Touch HD je na tom s ASUSem stejně, zatímco Samsung SGH-i900 Omnia zde prohrává na plné čáře. Displej dokáže díky limitaci operačního systému zobrazit pouze 65 tisíc barev, ale i tak je velice jemný, ale přitom dokonale ostrý a čitelný.

ASUS P835 - kovový elegán přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Přístroj je možno samozřejmě používat jak v horizontální, tak vertikální poloze a přepínání mezi jednotlivými režimy automaticky obstarává pohybové čidlo, nebo je možno orientaci měnit manuálně. Regulaci podsvícení je možno také přenechat přístroji samotnému, nebo si ji fixně nastavit.

ASUS P835 - kovový elegán přichází
i Zdroj: PCTuning.cz
ASUS P835 - kovový elegán přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

    

Bohužel ASUS v základním nastavení nenabízí vibrace při doteku displeje (použitelné zejména při psaní na displeji prstem) a tak je potřeba tuto funkci doinstalovat pomocí programů třetích stran, stejně jako u přístrojů HTC.

Baterie a výdrž

ASUS P835 je vybaven Li-ion baterií s kapacitou 1100mAh, což bohužel není nikterak velká kapacita. V kombinaci s WVGA displejem, integrovanou GPS, Wi-Fi adaptérem apod. je více než jasné, že zařízení je třeba dobíjet častěji než jiné.

ASUS P835 - kovový elegán přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Při intenzivním používání jsem musel bohužel dobíjet každý den, při zapnuté GPS jsem potom zařízení radši měl neustále připojené v autoadaptéru. Je samozřejmé, že výsledky hodně závisí na způsobu používání. Jiných hodnot dosáhnou ti, kteří zařízení používají pouze občas na zavolání nebo napsání SMS, případně k rychlému nahlédnutí do mailu nebo na internet prostřednictvím Wi-Fi, a jinak dopadnou ti, kteří budou využívat všech funkcí prakticky nepřetržitě. Výhodou, jak jsem již zmínil, je standardní miniUSB konektor, díky kterému nemusíte nosit při sobě zvláštní kabel pouze pro ASUSe.

Komunikace a připojení

Kdo si ASUS P835 kupuje kvůli komunikaci, jistě neprohloupí. GSM modul zvládá všechny standardní frekvence, tedy 850, 900, 1800 a 1900MHz a také sítě třetí generace. K přenosu dat je možno využít technologie GPRS a EDGE třídy 12, ale také technologie HSDPA s teoretickou přenosovou rychlostí až 7,2Mbps a technologii HSUPA s rychlostí 2Mbps.

ASUS P835 - kovový elegán přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro komunikaci lze kromě GSM modulu využít také Wi-Fi modul zvládající režimy 802.11b a 802.11g s maximální přenosovou rychlostí až 54Mbps. Při testování si zařízení bohužel nerozumělo s mým routerem ASUS WL-500GP a firmwarem DD-WRT. Po chvilce hledání závady se ukázalo, že zařízení se nedokáže připojit k AP komunikujícímu na 13. kanále. Po změně kanálu již připojení fungovalo normálně. Kromě standardního režimu klient podporuje ASUS i režim AP.

ASUS P835 - kovový elegán přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro synchronizaci a komunikaci je samozřejmě možno využít klasický USB kabel nebo rozhraní Bluetooth.

Ostatní

Kromě všeho dalšího obsahuje ASUS také GPS čip pro navigaci a 5MPx fotoaparát, o kterých bude řeč v poslední kapitole. Jedinou chybičkou může být chybějící příjem FM rádia, který se dnes stává již určitým standardem.

Přehled v tabulce

ProcesorQualcomm 7200A, 528MHz
Operační systémWindows Mobile 6.1
Paměť

256MB RAM (75MB uživatelský přístupných), 256MB ROM (75MB uživatelsky přístupných), 4GB integrované paměťové úložiště

Displej3,5" (88,9mm), TFT LCD, 65.000 barev, dotykový, 480x800pixelů
BaterieLi-ion, 1100mAh, výdrž až 2 dny při běžném používání
Rozšiřující slotySlot na microSDHC kartu
KomunikaceWi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.0, GSM, GPRS a EDGE třídy 12, UMTS, HSPDA, HSUPA
Velikost a hmotnost115 x 59 x 13,8mm, 148g s baterií
OstatníGPS navigace, 5MPx fotoaparát
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama