Asus Rampage VI Extreme – Maximální luxus pro Skylake-X
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Rampage VI Extreme – Maximální luxus pro Skylake-X

Asus Rampage VI Extreme – Maximální luxus pro Skylake-X | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 11. 2017 03:00 27

Seznam kapitol

1. Pro hráče i profesionály 2. Testovací sestava 3. Slajdy a vlastnosti desky 4. Představení desky – Obsah balení 5. Základní deska – layout 6. Specifikace desky a software
7. Bližší pohled na desku 8. Napájení desky 9. BIOS 10. Přetaktování Core i9-7920X a Core i9-7980XE 11. Test rozhraní SATA, M.2 a USB 12. Hodnocení desky

Výkonné a energeticky náročné procesory Skylake-X vyžadují adekvátní základní desku. Rampage Extreme je v ultra high-endu už v podstatě legenda, tahle deska má naprosto vše. Výbava porty, taktování, 10GbE síťovka, M.2 karta, nízké teploty na VRM a další. Lepší základ pro Skylake-X budete hledat jen těžko, R6E je bomba!

Reklama

Hodnocení desky

Asus Rampage VI Extreme – Maximální luxus pro Skylake-X
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

S druhou vlnou Skylake-X dostává tato platforma konečně smysl jako ultra High-end (HEDT), jelikož s více než dvanácti jádry dostává X299 už se uplatní také v profi sféře, nejen v herních strojích. Ideální je ovšem kombinace obojího, kdy počítač primárně slouží jako „zdroj příjmů“ a ve volném čase také jako herní stroj. Letošní podzim je po letech nabitý dobrými hrami, takže bude ve volných chvílích co hrát.

V testu jsem měl zatím jen tři desky s X299, což ale jako srovnání stačí. Z čistě praktického hlediska není mezi deskami v této cenové hladině mnoho rozdílů, což není překvapení. Přetaktování bývá stejné, možnosti BIOSů také, rozdíly mohou být ve výbavě. Jelikož ale nejde o platformu, u níž platí nějaká pravidla poměru výkonu k ceně, výbavy k ceně a podobně, záleží víc spíše na pocitech kupujícího a dojmu. I když přirovnání k autům je v IT neoblíbené, je to opravdu podobné. Když kupujete nové, také si vyberete nejprve jednu z mnoha značek, poté několik modelů a s nimi se svezete, a jedno potom prostě chcete, a je, jedno kolik stojí. Prodejci tomu říkají, že se zákazník do auta „zamiluje“. A něco podobného je i u high-endu všeho druhu.

Poté, co jsem tuhle desku zkusil, už jsem jinou ani testovat nechtěl – tuhle prostě beru a hotovo. Přesvědčila kvalitou zpracování, snadným nastavením, výbavou i příbalem. Zatím zkrátka nejlepší deska s X299 na trhu. Zdali do mého rozhodnutí promluví ještě „Apex“, zjistíme brzy.

Přetaktování

Zde si musíte dát pozor, desky za 6000 Kč spolu s Core i9-7980XE čeká dle mého názoru brzká smrt napájecí kaskády. Pro seriózní přetaktování Skylake-X potřebujete desku, jejíž napájecí obvod vydrží trvalý odběr stovek ampér po dlouhá léta. Potřebujete zkrátka nejvyšší modely, ultra high-end. U Rampage VI Extreme není problém, pokud bude váš silně přetaktovaný Core i9-7980XE brát „na zásuvce“ 600 W, zatížíte tím VRM kaskádu proudovým odběrem 333 A, což je do maximálních 480 A stále ještě dostatečná rezerva pro „ochlazovací duty cycle“ na 10 procentech i s připočtením efektivity mosfetů. Na téhle desce se nemusíte přetaktování bát, kaskáda to vydrží. Frekvence 4,6 GHz pro všechna jádra Core i9-7980XE je pěkný takt, a paměti na 3,8 GHz také.

Pozor dejte jen na chlazení VRM. Při běžném provozu má tato deska nejnižší teploty VRM ze všech na trhu, což ověřili i jiné redakce v testech. Jsou až neuvěřitelně nízké, Asus implementoval softwarové ochlazování kaskády vkládáním duty cyklů, čímž dosáhl skvělých výsledků. Problém je ten, že tento princip funguje jen do určitého procenta zatížení kaskády, je logické, že v případě maximálního zatížení už není kam prázdné cykly vkládat. Chladič dokáže ochladit kaskádu do výkonu 340 W, což je pro přetaktovaný Core i9 s napětím 1,2 V málo. Chladič proto chlaďte aktivně vždy.

Osobní názor

Z úvodu i hodnocení je jasné, že tahle deska mne baví a líbila se mi, proto jsem si ji vybral i do svého domácího stroje. Přesvědčila mne ve všech směrech, že v tuto chvíli není pro X299 lepší volby. První faktor je teplota VRM, která je bezkonkurenčně nízká. Také možnost vypnout v BIOSu „phantom throttling“ je krok správným směrem. Přetaktování, zpracování, vzhled a výbava je také exkluzivní, ovšem cena je vysoká. Navíc se deska hodně špatně v ČR shání – zatím není skladem. Výrobci po první vlně Skylake-X neměli dobré prodeje, tudíž výroba stagnovala. S druhou vlnou ale přišel výrazný zájem o Skylake-X a výrobci nejsou připraveni, desek je obecně málo. Pokud ale chcete to nejlepší pro LGA 2066, čekat na Rampage VI Extreme se vyplatí. Tahle deska je bomba!

Hodnocení

Asus Rampage VI Extreme – Maximální luxus pro Skylake-X
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Rampage VI Extreme – Maximální luxus pro Skylake-X
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Rampage VI Extreme – Maximální luxus pro Skylake-X
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky děkujeme ASUS Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama