ASUS ROG Delta S herní headset i pro poslech muziky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek ASUS ROG Delta S herní headset i pro poslech muziky

ASUS ROG Delta S herní headset i pro poslech muziky | Kapitola 4

Jan Preclík

Jan Preclík

28. 12. 2020 03:00 14

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Unboxing a parametry 3. Armoury Crate - Konečně odladěný software 4. Pár slov o výbavě a dojmy z poslechu 5. Závěr

Vylepšený čtyřkanálový DAC převodník, podpora MQA technologie a mikrofon s aktivním potlačením okolních zvuků za pomoci AI. To jsou hlavní charakteristiky nové verze high-end sluchátek značky Asus. Audiofilům už standardně naskakují pupínky, budou ale zajímavé pro hráče, kteří si rádi poslechnou i muziku?

Reklama

Pár slov o výbavě a dojmy z poslechu

Osobně jsem byl nejvíc zvědavý na zvukové podání tohoto headsetu. Asus na svých produktových stránkách hodně vychvaluje právě použitý QUAD-DAC převodník vyrobený společností ESS. Ten se od ostatních řešení liší zejména tím, že místo jednoho převodníku z digitálu na analog používá hned čtyři. Každý z převodníků má na starosti určitý frekvenční rozsah, pro který je optimalizovaný. Následně jsou signály ze všech převodníků zmixovány do jednoho výstupu. Výsledkem by měl být čistší zvuk. Další propagovanou funkcí těchto sluchátek je podpora MQA standardu.

ASUS ROG Delta S herní headset i pro poslech muziky
i Zdroj: PCTuning.cz

Je to zkratka pro Master Quality Authenticated kodek, který byl prvně představen už v roce 2014 firmou Meridian Audio. V roce 2016 se této firmě podařilo dohodnout spolupráci s Warner Music a americkou RIAA. Od roku 2018 se začaly v tomto formátu streamovat živé koncerty. MQA konkuruje formátu FLAC a měl by nabídnout maximální zvukovou kvalitu. Ovšem není bezztrátový, přeci jenom je primárně určený pro streamování hudby - ovšem v té nejvyšší kvalitě. A protože je v tom zapojená RIAA a Warner Music, obsahuje samozřejmě nejrůznější fígle pro ochránění streamového obsahu.

Přestože by měl být MQA zpětně kompatibilní se softwarovými přehrávači, naplno si ho užijete pouze na certifikovaných zařízeních a přehrávačích, které umějí tento formát řádně zpracovat. Což jinými slovy znamená, že zaplatili mastnou taxu za benefity, co by jinak zvládl normální FLAC. Ale na druhou stranu se díky tomu nechali obměkčit někteří umělci, kteří by své skladby nechtěli pouštět jen tak volně na internet ve studiové kvalitě.

Problém číslo dvě tkví v tom, že MQA není masově rozšířený jako všechny ostatní formáty. Momentálně existuje jen hrstka zdrojů v podobě pár streamovacích služeb. Mezi nimi asi nejznámější je vcelku populární Tidal, kde skladby v MQA kodeku jsou označovány jako Tidal Masters. V rámci testu jsem se tedy neváhal upsat na zkušebních třicet dní zdarma.

ASUS ROG Delta S herní headset i pro poslech muziky
i Zdroj: PCTuning.cz

Streamy MQA jsou v Tidalu označeny jako MASTER.  Aplikace Armoury Crate při přehrávání hudby v MQA formátu takový stream zaznamená a dá uživateli vědět, že je přehrávána hudba v master kvalitě. Poslechl jsem spousty streamů jak ve "standardní" Hifi kvalitě, tak i v Masteru, abych porovnal rozdíly. Hifi streamy jsem pouštěl přes Spotify i Tidal v maximálním dostupném bitrate a porovnával zvukový přednes i s Master verzemi. U některých skladeb rozdíl slyšitelný na první dobrou, jinde mi ale rozdíly přišly zanedbatelné. Otázkou je, jestli tam kde je rozdíl nejvíc patrný byly skladby pocházející třeba z CD nebo prostě kodek je pro ně prostě vhodnější a dokáže přinést slyšitelný rozdíl v kvalitě. 

ASUS ROG Delta S herní headset i pro poslech muziky
i Zdroj: PCTuning.cz

MQA však přináší s Asus ROG Delta S jednu zásadní výhodu. Jelikož se stream dekóduje hardwarově přímo ve sluchátkách, přebírá dekodér veškerou kontrolu nad nastavením zvuku. Pokud se během přehrávání pokusíte cokoli změnit, například ekvalizér či sílu basů, sluchátka to jednoduše ignorují a reprodukují hudbu přesně tak, jak zamýšlel její autor. To považuji za největší benefit tohoto formátu, jelikož se nemusím ručně ladit s nastavením, přepínat režim na hudbu a ladit se s ekvalizérem. Nejvíc jsem si užil poslech herních soundtracků v podání londýnské filharmonie. Skladby z Oblivionu či Mass Effectu 2 zněly opravdu perfektně.

Když jsem dal zvukovou kvalitu ochutnat své krásnější a rozumnější polovičce, zavřela oči a řekla, že si během poslechu připadala jako někde na fesťáku, kde to zrovna naplno rozbalili Led Zeppelin se svou Immigrant Song.

Reprodukce hudby je jednoduše perfektní. Všechny tóny krásně vyvážené a čisté. Výšky nepřeřvané a basy nijak extra dunivé, ale za to krásně výrazné v základním nastavení (které se dá ještě upravit). Občas mám s některými sluchátky (zejména s levnějšími kousky) problém, že i přes nastavení na maximální hlasitost bych tomu ještě pár procent přidal. V tomto případě jsem se spokojil s hlasitostí na 80 procentech.

Po herní stránce není headset o nic méně luxusní, dalo by se říct, že naopak. Stačí software přepnout do herního režimu a vše se automaticky naladí pro ideální zvukový výstup včetně emulace prostorového 7.1 zvuku. Po nějaké době jsem opět oprášil PUBG a byl jsem ze zvukového podání opravdu velmi příjemně překvapen. Zvukové podání bylo věrnější a uvěřitelnější. Když jsem se obstřeloval se soupeřem, slyšel jsem jak za zády se odrážející kulky, tak i samotné výstřely mnohem realističtěji.

ASUS ROG Delta S herní headset i pro poslech muziky
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkový dojem ještě podtrhla perfektní možnost lokalizování nepřítele dle výstřelů. Hned jsem věděl směr, jakým se mám koukat. Je to prostě paráda. Strašně dlouho jsem přemýšlel, jak co možná nejlépe požitek z herního zvuku reprodukovaného těmito sluchátky popsat. Podání zvuku je prostě jiné, skutečnější. Ať už mluvíme o hudbě či efektech, vycházející tóny mají živější a uvěřitelnější barvu. Dokud si sami headset nenasadíte a "neochutnáte", tak stejně neuvěříte. To, jak dokáží pracovat s herním zvukem se těžko popisuje, je třeba si to vyzkoušet. Než jsem si s novými Deltami zahrál, nevěřil bych, že reprodukovaný sample ze hry může znít ještě o stupeň lépe. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama