Asus ROG G51VX - je libo laptop s GTX 260M pod kapotou?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus ROG G51VX - je libo laptop s GTX 260M pod kapotou?

Asus ROG G51VX - je libo laptop s GTX 260M pod kapotou? | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

21. 8. 2009 03:00 16

Seznam kapitol

1. Asus ROG G51VX - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru 7. Testy operační paměti
8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy grafické karty - moderní hry I 10. Testy grafické karty - moderní hry II 11. Testy pevného disku 12. Test výdrže baterie 13. Vyhodnocení a závěr

Pokud hledáte herní notebook s co nejlepším poměrem cena/výkon v cenové hladině od 30 do 40 tisíc, máte hodně omezený výběr. Toho se snaží využít společnost Asus a přichází se svým herním drakem G51VX ze série Republic of Gamers. Ten je totiž osazen druhou nejvýkonnější mobilní grafickou kartou z dílen NVIDIE: GeForce GTX 260M.

Reklama

Kvalita zvuku a reproduktorů

Od dvou reproduktorů nad klávesnicí toho mnoho nečekejte. Při nižších hlasitostech je zvuk sice čistý, ale chybí mu basy i výšky. Při vyšších hlasitostech navíc reproduktory nepříjemně prskají a zvuk se stává neposlouchatelný. Počítejte proto jako obvykle s nutností investice do slušných sluchátek. Reproduktory se dají použít jen pro nouzové ozvučení.

Chlazení - provedení

 -pro zvětšení klikněte-
i Zdroj: PCTuning.cz
-pro zvětšení klikněte-

Osobně jsem byl překvapen, že se o chlazení výkonného procesoru i  grafické karty stará jen jediný aktivní chladící okruh. U notebooků této kategorie jsou totiž zvykem dva chladící okruhy (jeden pro procesor a čipset, druhý pro grafickou kartu). Ostatní komponenty jako operační paměti či pevné disky jsou jako obvykle nechlazené.

 V kliduV zátěži
Procesor42 °C64 °C
Grafická karta51 °C90 °C
Pevný disk39 °C45 °C

Dva samostatné chladící okruhy mají u výkonných herních notebooků svůj důvod. V zátěži se totiž grafická karta u G51VX rozpálí na 90 °C, což rozhodně není ideální teplota. Při cca tříhodinovém hraní v jednom letním dni (teplota venku přes 30 °C) se mi dokonce podařilo notebook přehřát a musel jsem jej urychleně vypnout. Nicméně to byl extrém a běžně by se vám tyto problémy stávat neměly. Vysoké teploty se však bohužel projeví i na šasi. Grafická karta je konkrétně umístěná pod plochou vlevo od touchpadu a v těchto místech se v dlouhodobé zátěži šasi zahřívá.

Chlazení - hlučnost

Kancelářská práce ve Windows

Při nenáročné práci ve Windows jsou všechny komponenty výrazně podtaktované a ventilátor běží jen na nízké otáčky. Chlazení bylo k mému překvapení opravdu tiché a i večer v posteli jej jen tak tak uslyšíte.

Hraní počítačových her

Ve 3D se ventilátor bohužel mění v ďábla. Protože je procesor i výkonná grafická karta chlazená jen jedním ventilátorem, je nutné v dlouhodobé zátěži opravdu razantně zvýšit otáčky. Po hodině hraní je proto větrák hodně hlučný a uslyšíte jej i při běžném denním provozu, večer je jeho hluk dost nepříjemný. Je to prostě daň za výkonný hardware a o jiné podobně výkonné laptopy na tom nejsou o mnoho lépe.

Záruka

Jako obvykle Asus dává pouze záruku stanovenou zákonem, tedy standardní dva roky, notebook posíláte do servisu, který má na vyřízení 30 dní. Žádnou možnost připojištění Asus nenabízí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama