Asus ROG G51VX - je libo laptop s GTX 260M pod kapotou?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus ROG G51VX - je libo laptop s GTX 260M pod kapotou?

Asus ROG G51VX - je libo laptop s GTX 260M pod kapotou? | Kapitola 13

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

21. 8. 2009 03:00 16

Seznam kapitol

1. Asus ROG G51VX - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru 7. Testy operační paměti
8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy grafické karty - moderní hry I 10. Testy grafické karty - moderní hry II 11. Testy pevného disku 12. Test výdrže baterie 13. Vyhodnocení a závěr

Pokud hledáte herní notebook s co nejlepším poměrem cena/výkon v cenové hladině od 30 do 40 tisíc, máte hodně omezený výběr. Toho se snaží využít společnost Asus a přichází se svým herním drakem G51VX ze série Republic of Gamers. Ten je totiž osazen druhou nejvýkonnější mobilní grafickou kartou z dílen NVIDIE: GeForce GTX 260M.

Reklama

Asus ROG G50VX

Asus ROG G51VX - je libo laptop s GTX 260M pod kapotou?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jsme na konci dnešního testu, takže se jako obvykle pojďme nejdřív podívat, co se Asusu na novém laptopu ze série Republic of Gamers povedlo a co nikoliv. Tím největším tahákem G51VX v testované konfiguraci jsou pochopitelně hry. Bez problémů si zahrajete opravdu téměř cokoliv, výjimkou jsou jen GTA IV (průměrný framerate pod 20 fps) a zcela jistě také ArmA II. Nicméně ostatní hry včetně Crysis nejsou žádný problém. A nejde jen o grafickou kartu, i ostatní hardwarová výbava je výborná. Na mysli mám například procesor  či LED podsvícení displeje. Dále se mi líbila kvalitní klávesnice, slušné dílenské zpracování, tiché chlazení ve 2D, dobrý touchpad či rozmístění vstupů/výstupů a jejich množství.

Více než lákavá je i cena za testovací konfiguraci (T9400, 4 GB RAM, 320 GB, GTX 260, 1920 × 1080 px). Ta je dle oficiálního ceníku Asus pro ČR necelých 33 tisíc korun včetně DPH pro koncového zákazníka, díky konkurenci českých obchodů bude v praxi ještě o pár korun nižší (cca 31 tisíc s DPH). A to nezní vůbec špatně, nemyslíte? 

Naopak největším problémem je chlazení ve 3D. Při dlouhodobém hraní se totiž grafická karta pekelně zahřívá a zahřívá i celou šasi, nemluvě o hlučnosti ventilátoru. Chtělo by to dva chladící okruhy, které tu chybí. Dále je tu kontroverzní rozlišení displeje jen 1366 × 768 a 1920 × 1080 p. Já měl na testy verzi s nižším rozlišením, kde hry běhají jako po másle, avšak pracovní plocha není nic moc. V prodejní verzi zase dostanete vyšší verzi 1920 ×1080, kde si zase nejsem jistý, jak si GTX 260M poradí s nejnovějšími hrami na nejvyšší detaily. Nakonec je tu ještě slabá výdrž akumulátoru bez připojení do sítě, ale to k herním notebook tak nějak patří.

Shrnutí

Asus G51VX ze série Republic of Gamers je herním notebookem se vším všudy. V testované konfiguraci nabízí vysoký výkon a poradí si s téměř libovolným titulem v nativním rozlišení na nejvyšší detaily, většinou i včetně vyhlazování hran. A nejen grafická karta je vynikající. Doplňuje ji i velmi slušný procesor, dnes už standardní kapacita RAM 4 GB či pevný disk s možností dokoupení druhého disku do RAID 0. Jen mi stále vrtá hlavou, co s plynulostí her udělá onen Full HD displej a naposled si musím pobrečet, že Asus nenabízí kompromis jako je třeba 1600 × 1000 px.

Samostatnou kapitolou je cena. Cca 33 tisíc korun včetně DPH jistě není málo, na druhou stranu dostanete za tuto cenu jednu z nejvýkonnějších mobilních grafických karet a ani ostatní hardware není rozhodně k zahození. Před měsícem jsem dal ocenění MSI GT627, který za 30 tisíc nabízí GF 9800M GS s o něco výkonnějším procesorem a 500 GB diskem. Dnes proto musím dát ocenění i Asusu, který zase nabízí výkonnější GK, lepší dílenské zpracování a diskutabilní vyšší rozlišení displeje. Kterému z těchto dvou strojů dáte při výběru herního notebooku přednost je už na vás a vašich preferencích.

Asus ROG G51VX - je libo laptop s GTX 260M pod kapotou?
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Silver Award, srpen 2009

Asus ROG G51VX


"výkonný herní notebook s výborným poměrem cena/výkon"

Asus ROG G51VX

KladyZápory
+ velmi vysoký výkon pro hraní her- problematické chlazení ve 3D
+ poměr cena/výkon- jen 320GB pevný disk (lze však přidat druhý disk)
+ tichý ve 2D- 1920 × 1080 px není pro hraní her ideální (velká plocha)
+ pohodlná klávesnice s num. blokem- velmi nízká výdrž bez připojení do sítě
+ rozmístění konektorů a jejich množství 

Orientační cena včetně DPH: 33 000 Kč (prodejní konfigurace)

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval společnosti Asus, která do testu notebook zapůjčila.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama