Asus ROG Poseidon GTX 980 Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus ROG Poseidon GTX 980 Platinum v testu

Asus ROG Poseidon GTX 980 Platinum v testu | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 12. 2014 03:00 30

Seznam kapitol

1. Poseidon podruhé... 2. Představení karty – vlastnosti a funkce 3. Představení karty – balení karty, detaily, chlazení 4. Pohled do nitra karty 5. Specifikace a Testovací sestava 6. Syntetické testy, 3D Mark 11, 3D Mark, Unigine Heaven 7. Hry Anno 2070, Assassins Creed III, Battlefield 3
8. Hry Bioshock Infinite, Crysis 3, Dirt Showdown 9. Hry Far Cry 3, Max Payne 3, Metro Last Light, Tomb Raider 10. Shrnutí výkonu 11. Spotřeba a teploty 12. Přetaktování 13. Závěr

Od uvedení GeForce GTX 980 se na trh dostala řada modelů mnoha výrobců. Jedny z nejatraktivnějších má v nabídce Asus. Kromě nejvyššího modelu Matrix je to také hybridní model Poseidon, který nabízí možnost chlazení vzduchem i připojení k vodnímu okruhu hned po vybalení. Ale i bez vodníka si karta vede skvěle.

Reklama

Shrnutí výkonu

Asus ROG Poseidon GTX 980 Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato kapitola vám nabídne průměrné shrnutí výkonu, jež ale není dogma. Průměr využíváme, abychom mohli s nějakým číslem obecně operovat do budoucna (o kolik procent je která karta výkonnější) v obecné rovině. Pokud vás nebaví prohlížet každý graf, zaměřte se na hry, jež vás zajímají (a z nich si udělejte obrázek sami), anebo se podívejte na shrnutí v této kapitole. Pozorní z vás jistě už vědí, jak to dopadlo. Pojďme se ale podívat na výsledek řečí čísel.

POZOR! U moderních karet hodně záleží na použitém portfoliu her, volbě způsobu testování, výkonu CPU a dalších okolnostech. Výsledky se tedy mohou na různých webech i hodně lišit. Ostatně udělejte si závěr sami, projděte si množství testů na webu, vyberte si oblíbené hry a podle jejich výsledků posuzujte. Následující shrnutí platí pro naše hry a testy...

Asus ROG Poseidon GTX 980 Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon porovnáváme s nejvýkonnější kartou v každém jednotlivém testu. Výsledek je pak průměr všech dosažených výsledků dané karty napříč všemi testy. Každý test a nastavení se na výsledku podílí rovným dílem. Sta procent by dosáhla karta v případě, že by byla ve všech testech nejvýkonnější.

GeForce GTX 980 je drtič a v této verzi přetaktované z výroby za sebou nechává vše. Námi testovaná karta je ve všech testech rychlejší než GeForce GTX 780 Ti, dokonce za sebou nechala i přetaktovanou verzi Asus. Poseidon GTX 980 je asi o deset procent výkonnější než referenční GeForce GTX 980, což odpovídá taktům (1316 MHz proti 1187 MHz). Proti referenční GeForce GTX 780 Ti nabízí o 16 procent vyšší výkon. Proti Radeonu R9 290X je výkonnější o necelých 13 procent. To ale není vše, karta dále nabízí enormní potenciál pro taktování, což si ukážeme za chvilku.

Ceny

Asus ROG Poseidon GTX 980 Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Součástí měření výkonu je i tabulka cen a výkonu. Nejvýhodnější kartou je dnes bezesporu Radeon R9-280X, pokud jej přetaktujete, získáte procento výkonu za 93 Kč. I když kartu taktovat nebudete, stále zaplatíte nejméně. Zajímavou cenu má také Radeon R9-290X, za jehož procentní výkon zaplatíme skvělých 115 Kč. U referenční GeForce GTX 780 Ti si připlatíte až 193 Kč za jedno procento výkonu. Cena 173 Kč u testované GeForce GTX 980 není nejlepší kvůli vyšší ceně, ale i tak je stále akceptovatelná díky výkonu co nabízí. Podobně výhodná je i mnohem levnější GeForce GTX 780, která ale výkonově hodně zaostává. Nejméně výhodnou kartou je GTX Titan s cenou za procento 313 Kč, ale o té už hodně dlouho nikdo kvůli hraní ani neuvažuje.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama