ASUS ROG Zephyrus Duo 15: fantastický stroj s dvojicí 4K LCD
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ASUS ROG Zephyrus Duo 15: fantastický stroj s dvojicí 4K LCD

ASUS ROG Zephyrus Duo 15: fantastický stroj s dvojicí 4K LCD | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 8. 2020 03:00 24

Seznam kapitol

1. Tenké herní dělo se dvěma 4K LCD! 2. Představení, balení a specifikace 3. Vlastnosti počítače 4. Asus Zephyrus Duo 15 – hardware I. (CPU, GPU) 5. Asus Zephyrus Duo 15 – Hardware II. (disky, paměť) 6. BIOS a software 7. Zpracování, konektory a repro
8. Klávesnice, chlazení a teploty 9. Baterie a výdrž, spotřeba 10. Výkon procesoru (Core i9–10980HK) 11. Testy herního výkonu (RTX 2080 Super Max–Q) 12. Hraní ve 4K 13. Závěr

Testoval jsem už desítky notebooků, levných i s cenou atakující dvě stě tisíc. To vše ale nebylo nic proti tomuto Asusu. Dva displeje 3840 × 2160 a 3840 × 1100 bodů, brutální výkon, unikátní chlazení s tekutým kovem místo běžné teplovodivé pasty. Tohle je revoluce pro tvůrce obsahu a (hodně) bohatě hráče.

Reklama

Závěr

ASUS ROG Zephyrus Duo 15: fantastický stroj s dvojicí 4K LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě Zephyrus Duo 15 Asus použil šasí z předchozího modelu, změny nás tedy čekají jen uvnitř. Na první pohled nepoznáte, že jde o model s duálním monitorem, což nemusí být zrovna na škodu. Naopak to ukazuje, že do stejného těla dokázal výrobce dostat mnohem víc než je běžné. Tento model je bezesporu nejhezčí a nejelegantnější herní notebook, který jsem za poslední roky testoval. A k tomu má zcela bezkonkurenční výkon.

Výbava, spotřeba, baterie

Výbava je na tak tenký počítač solidní, možností připojení dalších zařízení je spousta. Dvojice monitorů a řada portů USB jistě najde uplatnění. Pro někoho může být zajímavá možnost nabíjení skrze port USB–C. Baterie je proti první generaci výrazně lepší. Do 2 cm tlustého těla se moc velký akumulátor nevejde. Přesto dokáže i takto výkonný notebook živit při brouzdání webem nebo sledování HD videa od tří do čtyř hodin. Při hraní ale počítejte maximálně s hodinou. Velice dobrá je i naměřené spotřeba, v klidu odpovídá podobným počítačům. V plné herní zátěži je spotřeba vyšší, ale stále v dobrých hodnotách.

Komponenty

Na tomto notebooku můžete hrát a zároveň sledovat stav systému na druhém LCD
i Zdroj: PCTuning.cz
Na tomto notebooku můžete hrát a zároveň sledovat stav systému na druhém LCD

Začněme hlavním 4K displejem, který podporuje G–Sync. Obraz je naprosto skvělý a ostrý. Hry si na něm budete užívat. Grafická karta je velice výkonná a její výkon stačí i pro 4K displej. Druhý displej je samozřejmě horší než první, je pouze doplňkový. Pro funkce, kterým je určený ale stačí dokonale. Je dotykový a ovládání je maximálně ergonomické. Procesor je pro hry dostatečný, stejně tak pro práci. Osm jader sice v plné zátěži nedosahuje výkonu Ryzenů 4000, ale i tak jde o špičku. Díky lepšímu chlazení jsou i teploty ještě v normě.

Paměť 32 GB je dostatečná. Disková výbava je nedomyšlená. Počítač má pouze dva sloty M.2, výrobce osadil dva disky v RAID s kapacitou 2 TB. To je sice pěkné, ale propustnost rozhraní PCIe nedovoluje výkon RAID využít naplno. Mnohem lepší by bylo dát jeden výkonný M.2 disk a druhý slot osadit nějakým velkým a třeba pomalejším diskem M.2. Kdyby ke dvěma M.2 slotům byl k dispozici ještě SATA, neřeknu ani popel, ale takhle to je nešťastné řešení.

Problém může někomu dělat klávesnice, která je umístěna na spodní hraně a budete si na její polohu těžko zvykat. Stejně tak mne iritoval malý a nízko umístěny touchpad. Naopak super je podsvícení klávesnice v celé škále RGB. Hlučnost notebooku je vyšší a při hraní jej bezpečně uslyšíte. Osazení žhavého procesoru znamená vysokou hlučnost, paradoxně je hraní her tišší než intenzivní zátěž procesoru. Pro hry doporučuji sluchátka, při práci raději zvolte tišší režim s nižším výkonem.

Osobní názor

Když zhodnotím počítač obecně jen dle výkonu, nejde o nic zásadního. Podobně výkonné stroje se ultra tenkém těle dají koupit už nějaký čas, Asus je tradičně nabízí několik let. Výkon je špičkový a bez kompromisů, což ale od stroje za 122 000 korun asi čeká každý. To hlavní je ale druhý displej. Když jsem před lety testoval první generaci Zenbooku s druhým displejem, byla to taková frajeřinka bez výraznějšího využití. Druhý displej totiž dospěl. Jde o plnohodnotný pracovní nástroj.

Hráč jej využije k přepínání profilů hraní nebo sledování stavu systému, třeba k chatu a nebo herním statistikám. Mít při hraní dva displeje se vždy hodí a využití je bohatě. Navíc když je jeden dotykový. Profesionálové tohle budou milovat, na hlavním displeji máte obraz videa, na dolním displeji ovládací prvky aplikace video editoru. To samé u tvorby a práce se zvukem. Možnosti jsou nekonečné, při sledování videa můžete na dolním displeji sledovat další informace, maily a nebo cokoliv. Pokud seriózně pracujete na dvou monitorech a při cestách vám to chybělo, tento notebook je řešením. Škoda jen té brutální ceny. Za pracovní stanici této výkonnostní třídy se ale platí.

ASUS ROG Zephyrus Duo 15: fantastický stroj s dvojicí 4K LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení notebooku děkujeme společnosti ASUS Czech republic

ASUS ROG Zephyrus Duo 15: fantastický stroj s dvojicí 4K LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama