Asus Zen AiO Pro Z240IC: Dotykový 4K, Skylake a GTX 960M
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Asus Zen AiO Pro Z240IC: Dotykový 4K, Skylake a GTX 960M

Asus Zen AiO Pro Z240IC: Dotykový 4K, Skylake a GTX 960M | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 5. 2016 03:00 15

Seznam kapitol

1. Asus Zen AiO Pro (24") 2. Asus Z240ICGT-GJ041X – Představení 3. Osazené komponenty a specifikace 4. Software a BIOS
5. Výkon CPU, pamětí a disků 6. Herní testy 7. Provozní vlastnosti počítače 8. Závěr

V dnešním testu vám ukážeme vskutku speciální počítač. Core i7-6700T, 16 GB RAM, GeForce GTX 960M a až dva pevné disky ukryté uvnitř 24" monitoru s rozlišením 4K. Žádná skříň na stole, jen elegantní dotykový displej, klávesnice a myš. Asus chce konkurovat Apple iMacu 4K a má šanci na úspěch. 

Reklama

Závěr

Asus Zen AiO Pro Z240IC: Dotykový 4K, Skylake a GTX 960M
i Zdroj: PCTuning.cz

Než počítač zhodnotíme, musíme se zamyslet, komu je vlastně určen. Ze vzhledu, zpracování a 4K displeje je jasné, že Asus chce tímto strojem konkurovat 21,5" iMacu s 4K Retinou. Ten je paradoxně v nejslabších konfiguracích i levnější než Asus Zen AiO Pro. Tento počítač není určen hráčům, tedy herní výkon můžeme zcela ignorovat. Využití pro něj najdou lidé v moderních kancelářích, recepcích a pracovištích, kde jsou „počítače vidět“. Tedy nejsou schované jako krabice pod stolem.

Také si jej dokáži představit právě na místě iMaců, jako počítače k tvoření obsahu, zpracování videí i fotografií. K tomu má Core i7-6700T, rychlý disk a GeForce GTX 960M výkonu dost. Vysoké rozlišení a i úhlopříčka jsou k těmto činnostem ideální. Stejně tak třeba pro menší prezentace, kde se nepoužívá projektor. Použití je široké, a i jistě vás napadne řada činností, kde se dotykový 4K displej může hodit.

Typický uživatel je také dán cenou; počítač ve svých vyšších konfiguracích s dotykovým 4K displejem rozhodně není levný. Pokud ale spočítáme cenu notebooku se stejnou nebo podobnou konfigurací + lepší 4K 24" displej, jsme někde na 45 000 Kč. To už není takový rozdíl proti základní verzi s cenou 49 990 Kč. Náš testovaný stroj je o deset tisíc dražší kvůli 512GB SSD. Ten bych klidně nahradil 128 GB + 1TB disk a šlo by o ideální kombinaci.

Nejsou ale jen uživatelé, kteří kupují věci dle výhodnosti a ceny. Spousta z nás kupuje věci proto, že se jim prostě líbí – proto jich také na trhu je tolik, je o ně zájem. Stejný bude i kupující těchto strojů. Individualista, který nemá hluboko do kapsy, a tento počítač bude ozdobou jeho stolu a kanceláře.

Pokud se oprostíme od designu a shrneme počítač pouze po praktické a hardwarové stránce, nějaké problémy objevíme. První je dostupnost konektorů na zadní straně, ta není ideální a i já jsem při zapojování „šmátral a tápal“, než jsem našel, co jsem potřeboval. Asi to bude chtít nějaký USB hub na dostupnějším místě. Jasným nedostatkem je malý pevný disk, dvojnásobná kapacita už by stačila. Dalším problémem je slyšitelné chlazení, které mne zklamalo – očekával jsem naprosté ticho. Není to nijak extrémní, ale u tohoto stroje bych čekal větší ticho. Fyziku ale nepřelstíte, a výkonné komponenty se musí nějak chladit. Poslední nedostatek je plastová, nepodsvícená klávesnice. Za tuhle cenu bych ji chtěl ze stejného materiálu jako je počítač.

Asus Zen AiO Pro Z240IC: Dotykový 4K, Skylake a GTX 960M
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Zen AiO Pro Z240IC: Dotykový 4K, Skylake a GTX 960M
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítač do testu zapůjčila společnost Asus Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama