Atari 2600: Příliš růžové vzpomínky?
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Atari 2600: Příliš růžové vzpomínky?

Atari 2600: Příliš růžové vzpomínky? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 1. 2017 03:00 25

Seznam kapitol

1. Atari 2600: Příliš růžové vzpomínky? 2. Když se ještě počítalo na bajty 3. Primitivní... ale už před třiceti lety 4. Velká věc... pro Američany 5. Ani na tu klasiku... 6. Retro, ale s rozumem!

Miluji technologické retro – a proto mě těší, že se v poslední době objevují technologické retro hračky. Problém je ale v tom, že někdy jde o hračky podivné a spíše než aby poučily mládež o kráse minulosti a o tom lepším, s čím jsme si mohli kdysi hrávat, ukazují jen to, v jakém pravěku jsme tehdy žili. Právě tak je tomu třeba u znovuzrozené konzole Atari 2600.

Reklama

Mezi ty legendární hry patří „nejhorší počítačová hra všech dob“, E.T. Extra-Terrestial (1982). Tato hra byla narychlo spíchnuta, aby vytěžila potenciál úspěšného rodinného filmu a přinesla dětem hodnotný dar pod stromeček – tedy hlavně dětem šéfů Atari. S vidinou úspěchu nechalo Atari vyrobit 4 miliony cartridgí, z nichž se celkově podařilo prodat jen asi 1,5 milionu, což je sice na naše poměry úspěch, jenomže jedna věc je prodat moderní digitální kopii a jiná věc je vyrobit krabicovku s ROM modulem, který se nepodaří prodat. Velké množství cartridgí s touto hrou skončilo rozdrcené v poušti Nového Mexika, kde se jejich pozůstatky nedávno podařilo najít. Faktem ale je, že neúspěch této hry se podílel na velkém videoherním krachu z následujícího roku.

Lví podíl neúspěchu z roku 1983 je přikládán nejen masovému šíření mnoha konkurenčních platforem, ale také nadprodukci nekvalitních her. Ty se po čase staly zajímavými sběratelskými úlovky. A protože šlo systém prodávaný hlavně v Americe, raritní úlovky jsou tam ceněny hodně vysoko. Některé z her pro Atari 2600 jsou opravdu velmi vzácné a sběrateli velmi oceňované, jako například křesťanská hra Red Sea Crossing. Tato vzrušující hra, ve které jdete dopředu a přeskakujete hady a další podivnosti, se v roce 2012 prodala za nekřesťanských 10 000 dolarů za jedinou cartridge!

Hry pro Atari 2600 se mezi sběratelskými vzácnostmi objevují poměrně často, v rozsáhlém seznamu 15 Most Expensive Video Games Ever Made najdeme celkem 11 titulů, včetně unikátního Gamma Attack, který se jeho majitel pokusil prodat na Ebay za lidových 500 000 dolarů. To se mu nepovedlo, nicméně cena této cartridge se dnes odhaduje někde mezi 10 000–50 000 dolarů. Hra je jenom jedna, takže dokud se nebude dražit, její cenu neodhalíme. Obrovské plus je ale v tom, že ROMka z této cartridge se dá stáhnout, takže si tuhle unikátní hru můžete vyzkoušet alespoň v emulaci.

I když uznávám, že Atari 2600 je zvláště pro Američany velká věc, v podstatě poslední opravdu americká konzole, než se všichni stali otroky Nintenda, nejsem si vůbec jistý současnou hratelností. Zkoušel jsem celou řadu her z konzole Atari Flashback a musím přiznat, že u mnoha her netuším, co s nimi mám dělat. Teoreticky je to jednoduché – máte osmisměrový joystick a spoušť, takže pouhé vrglání a mačkání spoušti by vás mělo někam dostat. V praxi máme hry, ve kterých budete přemýšlet, co se to po vás vlastně chce. Pak máme hry, které od sebe masivně opisují, klony Pacmana, Froggera v mnoha variacích. Zábava na pár sekund, doslova.

Jiné hry jsou extrémně abstraktní, jako například Adventure. Vy jste tečka, která má schopnost nalepit na sebe nějaké hranaté objekty, z nichž jsem identifikoval klíč – a pak s tím bloudíte velmi hranatým a abstraktním bludištěm, které vypadá, jako by se vám pokazila televize.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama