ATI Eyefinity — když jeden ani dva displeje nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek ATI Eyefinity — když jeden ani dva displeje nestačí

ATI Eyefinity — když jeden ani dva displeje nestačí

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

14. 1. 2010 03:00 51

Seznam kapitol

1. ATI Eyefinity — panelů není nikdy dost 2. ATI Eyefinity — jak to funguje 3. ATI Eyefinity v praxi 4. Testovací sestava, metodika, hry 5. Call of Duty Modern Warfare 2 6. Colin McRae DiRT 2 7. Crysis
8. Far Cry 2 9. Half Life 2 Episode Two 10. Operation Flashpoint Dragon Rising 11. S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat 12. Tom Clancys H.A.W.X. 13. Warhammer 40 000 Dawn of War II 14. Závěr

Společně s generací ATI Radeon HD 5000 s podporou DirectX 11 představilo minulý rok AMD ještě jednu novinku. Tou je technologie ATI Eyefinity neboli podpora až šesti monitorů současně na jedné grafické kartě. A protože nám české zastoupení společnosti AMD ochotně zapůjčilo tři stejné 24" LCD, důkladně jsme tuto technologii otestovali.

Reklama

Proč je dva horší než jedna, ale tři je lepší

ATI Eyefinity — když jeden ani dva displeje nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud máte rádi velkou pracovní plochu a nechcete investovat desítky tisíc korun do jediného 30" LCD, nejspíš už nějakou dobu máte na svém stole dva LCD panely. Ty jsou praktické pro kancelářskou práci s více okny, vysoce nepraktické jsou však pro hraní her. Téměř každá hra má totiž nějaký centrální prvek, který je při použití dvou LCD panelů rozdělen a například při hraní stříleček tak máte jednu půlku zaměřovacího kříže na levém a druhou půlku na pravém LCD. To je přesně důvod, proč AMD přišlo s Eyefinity. V základní verzi totiž podporuje až tři panely, čímž řeší onen obrovský problém s centrálním prvkem. V dalších verzích (buď se speciální kartou nebo s více kartami) je pak možné připojit čtyři a více panelů, v tom nejextrémnějším až 24 (čtyři Radeony s podporou šesti monitorů).

Co budete potřebovat

ATI Eyefinity — když jeden ani dva displeje nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Na ATI Eyefinity potřebujete de facto jen jedinou věc, kterou je grafická karta ATI Radeon řady HD 5000. Opravdu potřebujete nejnovější generaci, starší řady jako HD 4000 podporované nejsou. U řady HD 5000 by pak nemělo záležet na modelu, Eyefinity by měly podporovat třeba i levné Radeony HD 5670. Samozřejmě však počítejte s tím, že hardwarové nároky her jsou v tomto rozlišení opravdu brutální a pokud chcete na více monitorech i hrát, budete potřebovat Radeon HD 5870 či HD 5970. Mimochodem pro opravdové šílence, kterým by tři LCD panely nestačily, představilo AMD Radeon HD 5870 v Eyefinity edici s šesti aktivními výstupy na monitor. Tato karta se však dosud nedostala na trh a není jisté, že se tak vůbec někdy stane. Pokud proto chcete používat více jak tři LCD panely, musíte sáhnout po dvojici karet a zapojit je do CrossFire.

ATI Eyefinity — když jeden ani dva displeje nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále potřebujete samozřejmě alespoň tři stejné LCD panely. Důležité je, aby byly panely úplně stejné. Ne proto, že by Eyefinity s panely různých výrobců nefungovalo, ale proto, že různé panely mají různé šířky rámečků a často také různé výšky. Na slidu z prezentace AMD jsou vidět některé doporučené LCD panely. Vhodné je, aby panely měly displej jiné matice než TN, protože pracovní plocha je obrovská a při práci máte obrovské zorné pole, ve kterém jsou různé pozorovací úhly. Stejně tak je vhodné, aby šly panely otočit i na výšku a měly co možná nejužší rámečky. My na test dostali tři panely HP Compaq LA2405wg. Tato levná 24" LCD s rozlišením 1920 × 1200 px s cenou okolo 6500 Kč vč. DPH vyhovují posledním dvě zmiňovaným parametrům, bohužel však jde o kousky s TN maticí a slabé pozorovací úhly byly bohužel velmi vidět a značně kazily požitek z hraní.

ATI Eyefinity — když jeden ani dva displeje nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Další problém je s instalací panelů. Pokud si kupujete jen tři LCD, dá se to ještě zvládnout. I tak si však připravte opravdu velké množství místa, tři 24" LCD vedle sebe mají na šířku okolo metru a půl, takže vám vážně zaberou kompletně celý stůl! Horší je, pokud chcete panelů více, kupříkladu šest. V takových případech totiž musíte dát panely nad sebe, což je v praxi těžko realizovatelné. Na různých výstavách výrobci ukazují různé způsoby řešení tohoto problému, zatím jsem však nikde neviděl takovéto Eyefinity kompatibilní LCD systémy prodávat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama