Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém | Kapitola 4

Pavel Boček

Pavel Boček

29. 7. 2016 03:00 36

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Herní vesmír a oblasti 3. Herní mechanika 4. Postavy a povolání
5. Leveling, náročnost soubojů a tipy 6. Úkoly a dialogy 7. Herní příběh 8. Závěr

Baldur's Gate je s námi již téměř dvacet let. Není to tak dávno, co se podařila unikátní věc: s majiteli práv se povedlo vyjednat její remake a opětovné vydání. Tuto úchvatnou hru převzali někteří z původních vývojářů a začali ji vylepšovat a rozšiřovat. Podívejme se nyní postupně na výsledky jejich snažení!

Reklama

V normální hře můžete kontrolovat až šest postav. Hlavní postava jste jako „vy“. Při prvním spuštění můžete klasicky zvolit předvytvořené postavy, nebo si vytvořit vlastní. Každá postava má vlastní profesi, nazývanou character class (povolání). Existují čtyři základní povolání (válečník, klerik, čaroděj a lotr), které se pak dále dělí do subpovolání. Například třída válečník se dělí na bojovníka, paladina, rangera a barbara. Ty se pak ještě dále dělí do kitů povolání, každý kit dává k něčemu bonusy, jinde většinou naopak penalizace. Například bojovník-přemožitel čarodějů má odolnost proti magii a dává mágům šanci na selhání kouzla, ale nemůže používat žádné magické předměty.

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz

Existuje také možnost multi-povolání a dvoj-povolání. Čistí lidé nemohou mít multi-povolání, ale mohou místo toho mít dvoj-povolání. Když si vyberou druhé povolání, nemohou již dále rozvíjet to první a nemohou ho dokonce ani použít dokud úroveň jejich nového povolání nepřeskočí úroveň toho prvního. Až od tohoto momentu pak mohou dále používat obě. Multi-povolání je výsadou ostatních ras, případně kříženců, takové si mohou zvolit dvě, občas i tři povolání. Jak dvoj-povolání, tak multi-povolání mají mnoho výhod, ale samozřejmě i nevýhod (ještě více limitovaný výběr zbraní a zbrojí).

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz

Postavy s multi-povoláním obvykle v absolutním měřítku dosáhnou nižší úrovně, neboť se zkušenosti dělí mezi obě (nebo tři). A opravdu zajímavé věci v Baldur’s Gate II začínají až na opravdu vysokých úrovních. Na druhé straně se takové postavy posunují na vyšší level u některého z povolání dvakrát (až třikrát) tak často, jako podobné postavy pouze s jedním povoláním. Všechny postavy, které umí nějaký druh kouzel, mají svoji knihu, tedy buď knihu mága, nebo svitky kněze. Musí se kouzla učit (mágové ze svitků, kněží se je učí automaticky) a pak si teprve mohou zapamatovat ta, která chtějí a mohou (maximální počet kouzel, která je možno si zapamatovat, je dán úrovní a také vlastnostmi, inteligencí pro mágy a moudrostí pro kněží/druidy). Pak je možné kouzlit daná kouzla pouze tolikrát, kolikrát jsou zapamatována, dokud se postava nevyspí a nezapamatuje si je znovu. Některé předměty mohou přidat další pozice paměti nebo zvýšit rychlost kouzlení. Některé nové kity, které Beamdog představil, funkci zejména mágů krapet mění.

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz

Rasy a příšery

Jak jsem již naznačil, ve hře je poměrně mnoho různých ras. Vedle lidí jsou to elfové, orkové, hobité (neboli půlčíci), trpaslíci a gnómové, plus jejich míšenci. Zde se jedná jak o hratelné, tak nehratelné postavy a samozřejmě nepřátele. Mezi další příšery spadají v podstatě humanoidní a nehumanoidní, což zahrnuje i zvířata. Humanoidní jsou taslojové, gibberlingové, golemové, gnollové, dryády, sirény, xvarti, ogrové, obři a pár dalších. Zvířata jsou všechny druhy medvědů, psů, vlků, koček, krav, koňů, pavouků, ankhegové a klepetnatci okrové (obří brouci), plus mnoho dalších. Další stvůry jsou pak různé druhy slizů, nemrtví (všemožné druhy od kostlivců po ghůly, ghasty, mumie) nebo různé druhy démonů.

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezi nejnáročnějšími nepřáteli jsou zejména z počátku (případně pokud nejste vybaveni ochrannými kouzly či lektvary) baziliškové (schopni vás zkamenět), upíří vlci (paralyzace), dlakovlci (s velkou schopností regenerace při úspěšném zásahu) nebo wyvernové. Wyvernnové jsou asi to nejbližší drakovi, s čím se v BGEE setkáte, neboť drakové jsou samozřejmě velmi mocná stvoření a na ně v této hře nedosáhnete dostatečné úrovně. Když už o tom hovořím, pojďme se podívat i na leveling.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama