Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém | Kapitola 5

Pavel Boček

Pavel Boček

29. 7. 2016 03:00 36

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Herní vesmír a oblasti 3. Herní mechanika 4. Postavy a povolání
5. Leveling, náročnost soubojů a tipy 6. Úkoly a dialogy 7. Herní příběh 8. Závěr

Baldur's Gate je s námi již téměř dvacet let. Není to tak dávno, co se podařila unikátní věc: s majiteli práv se povedlo vyjednat její remake a opětovné vydání. Tuto úchvatnou hru převzali někteří z původních vývojářů a začali ji vylepšovat a rozšiřovat. Podívejme se nyní postupně na výsledky jejich snažení!

Reklama

Jak bylo již porůznu naznačeno dříve, jelikož je toto je rolová hra (nepřesný, ale opticky lepší překlad hra na hrdiny), postavy se samozřejmě časem vyvíjí, což je většinou základní koncept. Tohoto je dosaženo přes zkušenostní body. Jak bývá běžné, body získáváte za plnění hlavních i vedlejších úkolů (o tom později) a samozřejmě také za zabití nepřátel. Rychlost postupu k vyšším úrovním záleží i na povolání. Některá povolání se vyvíjí dost rychle )například klerikové), některá pomalu. Na každém levelu se postavě zvýší počet hitbodů (zdraví) a dle povolání něco dalšího získá: čarodějové nová kouzla, bojovníci nové sloty pro zbraně (ostatní povolání dostávají také, ale výrazně pomaleji), zloději si mohou zvýšit dovednosti (a naučit se vyrábět pokročilejší pasti atd.).

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz

Každých několik úrovní se sníží záchranné hody nebo THAC0, zvýší se rychlost útoku (což však ve hře nehraje moc velkou roli). Původně bylo ve hře i omezení na maximální úroveň, to se zvýšilo s každým novým rozšířením. Nyní je možné získat počáteční výhodu importem postav, avšak import/export se bohužel týká pouze hlavních postav. Doporučuji tedy hrát nejprve nový přídavek Black Pits (což je v podstatě úplně samostatná hra), dosáhnout dostatečné úrovně a pak postavu importovat do hlavní kampaně. V takovém případě doporučuji i odstranit omezení maximální úrovně, protože na něj dříve či později narazíte. Na to existují hráčské modifikace/rozšíření, včetně těch, které vrací některé původní funkce, Beamdogem odstraněné (např. účinek Bot rychlosti). Použití modifikací je nyní mnohem jednodušší, v podstatě stačí zkopírovat herní soubory do složky Override.

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz

Někomu se může zdát takové vylepšování postav a jejich exportování jako podvádění, na druhé straně stojí za zmínku, že mnoho postav (zejména mágové) je z počátku hry velmi zranitelných (až tak, že mohou být zabity jedním zásahem). Dále také při výběru některých typů dvoj-povolání či multi-povolání nemusíte v pozdějších hrách (BG II) dosáhnout dostatečně zajímavých úrovní. Dává tedy smysl uvažovat takto strategicky, dostat do hry postavu hned z počátku na dostatečné úrovni, se kterou je zábava hrát (a ne se jen nechávat zabíjet) a tu dále rozvíjet. Absolutní nutnost získat jakoukoli možnou převahu to je v případě, že chcete hrát na vyšší obtížnost. Je to takový hardcore, že jsem dokonce ani já osobně ještě nikdy nehrál na vyšší obtížnosti, než střední. Snad příště, s optimalizací mé hlavní postavy s multi-povoláním (první vůbec, zatím jsem vždy hrál pouze s jedním, nebo dvoj-povoláním) nabušené z Black Pits, bych to mohl poprvé zkusit…

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče získání výhod v boji, vždy zkuste myslet takticky a probrat několik různých scénářů boje, zejména na otevřených prostranstvích. Můžete sice tak trochu skončit ve stylu uložit/načíst, na druhé straně být co pár minut rozsekát na nudličky také není právě švanda. Můžete sice své postavy nechat oživit (mimo přípdy, kdy jsou opravdu na kousky), avšak hlavní postava nesmí zemřít. A já se osobně snažím posledních minimálně pět let hrát souboje v BG tak, aby mi nezemřel žádný člen družiny. Pokud postupujete opatrně a připravíte se, můžete si často sami zvolit, kdy a jak se souboj odehaje. Můžete se nejprve před soubojem nabušit lektvary a kouzly (zvýšit si odolnosti, třídu zbroje, vykouzlit Spěch) a vyčarovat příšery, které můžete ovládat (mimo šestičlenné družiny, můžete ovládat i dalších až pět vyvolaných příšer). Můžete i poslat příšery první, aby schytaly prvních pár vln smrtelné magie a trochu otloukly nepřátele a pak na ně teprve naběhnout sami.

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz

Můžete si nachystat léčku (pasti, další členové družiny stojící opodál s dalekonosnými zbraněmi apod.). Zde je dobré zmínit, že nepřátelé byli nejspíše v Enhanced Edition vylepšeni (bohužel se přesně na toto v původní hře nepamatuji) a nyní vás následují i ven z budov a kobek nebo do dalších pater. Zatímco to na první pohled není příjemné, opět této znalosti můžete využít k přepadu v bezpečné oblasti. Často se může zadařit mocné nepřátele vylákat jednoho po druhém a zmasakrovat je ve družině. V BGEE, kde tolik nepřátel nemá alespoň v první polovině hry moc vysokou úroveň, můžete často využívat paralyzujících a oslabujících kouzel. (Později potkáváte tak mocné nepřátele, že jejich záchranné hody většinu takových kouzel odsoudí k neúspěchu, případně mají magickou odolnost.) Případně také kouzel s velkou oblastí účinku (ohnivé koule apod.).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama