Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém | Kapitola 2

Pavel Boček

Pavel Boček

29. 7. 2016 03:00 36

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Herní vesmír a oblasti 3. Herní mechanika 4. Postavy a povolání
5. Leveling, náročnost soubojů a tipy 6. Úkoly a dialogy 7. Herní příběh 8. Závěr

Baldur's Gate je s námi již téměř dvacet let. Není to tak dávno, co se podařila unikátní věc: s majiteli práv se povedlo vyjednat její remake a opětovné vydání. Tuto úchvatnou hru převzali někteří z původních vývojářů a začali ji vylepšovat a rozšiřovat. Podívejme se nyní postupně na výsledky jejich snažení!

Reklama

Baldur’s Gate se odehrává ve vesmíru Forgotten Realms (Zapomenuté Říše, často jen Říše), vymyšlené Edem Greenwoodem. Později se celý koncept dostal jako základní herní svět do Dungeons & Dragons. Vedle videoher existuje ohromná spousta knih a stolních her licencovaných v rámci vesmíru Forgotten Realms, vše dohromady utváří celkový obraz tohoto světa (neboť si každý musí pořídit licenci a držitelé práv pak mluví do toho, aby byl příběh kompatibilní se zbytkem událostí v Říších). V něm se nachází planeta pozemského typu Abeir-Toril s několika kontinenty. Prozatím nejvyužívanější z nich pro hry a povídky je Faerûn, a Baldur’s Gate se nachází ve středozápadní části Faerûnu, na Mečovém pobřeží.

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz

Oblast hry se konkrétně nachází zhruba mezi městem Nashkel, což je zhruba severní hranice vlivu národa Amn, a Baldurovou bránou (po níž se hra očividně jmenuje), nezávislým městským státem. Původně ve hře byla zhruba čtyřicítka lokací, plus Baldurova brána s devíti lokacemi. Toto je samo o sobě již úctyhodné číslo, avšak datadisk Tales of the Sword Coast (Příběhy Mečového pobřeží) přinesl další čtyři lokace: Durlagovu věž, Ulgothův vous, Ostrov lykantropů a Ledový ostrov. Samozřejmě nemusíte navštívit všechny tyto lokace, ale pomáhá to získat zkušenosti vašim postavám i vám samotným. Můžete také nabrat nějaké zlato a předměty. No a v neposlední řadě, k čemu by bylo to celé hrát, když byste je neprošli? :o) Baldur’s Gate Enhanced Edition pak nakonec přidalo dvě nové lokace s vedlejšími úkoly spolu s novými potenciálními společníky.

Historie a knihy

Jednou ze specialit této hry, pro kterou ji mám také tak v oblibě, je to, kolik snahy vývojáři dali do takových (potenciálních) drobností, jakými je i historie. Ve hře se tak nachází několik desítek knih. Jsou to samozřejmě jen relativně krátké texty, spíše výtahy, ne celé knihy. Stále tak ale máte možnost se dočíst nějaké zajímavosti o Mečovém pobřeží a dalších místech. Ačkoli to je pro herní příběh zcela vedlejší, je to dle mého názoru příjemné zpestření hraní, kterým také naženete nějaký herní čas.

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz

Podobná situace je s většinou očarovaných zbraní či jiných předmětů, kterou jsou zpravidla unikátní a mají svou vlastní historii. Někdy smutnou, někdy vtipnou, některé nesou i ponaučení do života. Něco o historii se můžete dozvědět i od kněží a jiných NPC (nehratelné postavy) anebo z vedlejších úkolů. Jednou z takových postav je mág Elminster, jedna z nejmocnějších a nejdéle žijících osob na celém Faerûnu.

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama