bios-a-nastaveni-konec-spekulacim-2-cast
Software Článek BIOS a nastavení - konec spekulacím (2. část)

BIOS a nastavení - konec spekulacím (2. část) | Kapitola 2

Vopička Ondřej

Vopička Ondřej

29. 9. 2004 00:00 32

Seznam kapitol

1. Power Management - Temelín "online" 2. Nastavení "add-on" karet a periferií 3. Overclocking menu, závěr

U někoho mohou nastavení BIOSu vyvolávat hrůzu, paniku a noční můry při pomyšlení na odtažitě modrou uživatelskou obrazovku plnou nesrozumitelných možností a nastavení. Existuje ale i sorta lidí, v kterých hlodá líbivý ladičský čertík a když se jim dostane pod ruku jakékoliv PC, v první řadě prohledávají baterkou jeho vnitřnosti a šťourají se právě v BIOSu. Ať již patříte k jakékoliv skupině, vězte že : "BIOS je když.....".

Reklama

 

PnP/PCI Configuration - Smrt přichází v modrém

Naším SETUPem jsme se prokousali až do tohoto menu, ve kterém se seznámíme s nastavením tzv. "rozšiřujících karet". Dříve, ještě než byl standard PnP (Plug&Play - zastrč a hraj :-), bylo nutno tyto nastavení provádět manuálně, což dnes zaplaťpánbůh odpadlo. Problémy s PnP tedy bývají jen u rozšiřujících karet PCI (Peripheral Component Interconnect) staršího data, karet do slotu ISA a jiných rozhraní, které snad už doufám zmizely v propadlišti dějin i z počítačů většiny uživatelů.

Pro správnou funkčnost rozšiřující karty je potřeba, aby měla vyčleněn kanál pro přímý přístup k paměti (DMA - Direct Memory Access), a v ní přiměřené rezervované místo pro svou funkci (adresní rozsah). Dále je zapotřebí naplnit její požadavek na přerušení (IRQ, Interrupt Request), či vnutit jí požadavek s kterým bude "souhlasit". Praktický resource management (řízení zdrojů) dnes odpadá právě díky technologii PnP, která je podporovaná ze strany rozšiřujících karet, BIOSu počítače až po operační systémy (Win95 a výše) už pěknou řádku let.

BIOS a nastavení - konec spekulacím (2. část)
i Zdroj: PCTuning.cz

  • Plug and Play OS zapíná a vypíná řízení přídavných karet pomocí technologie PnP. Pokud nemáte operační systém podporující PnP (nejsem "Linuxář", ale mám dojem, že starší verze Linuxu s tím problémy měly, stejně tak WinNT) nebo z nějakého důvodu chcete nastavit řízení manuálně zvolte No. V opačném případě samozřejmě PnP povolte, což by měla být defaultně nastavená hodnota.
  • Clear NVRAM (Reset Configuration Data, Force Update ESCD) vymaže určitou část paměti v CMOSu, v které se nachází záznam o existujících a dosud nakonfigurovaných přídavných kartách v počítači (ESCD - Exctended System Configuration Data). Za normálních okolností by měla být tato položka vypnutá, protože BIOS si nově přidané PnP zařízení nakonfiguruje (na obrazovce je vidět "Updating ESCD"), připíše do záznamu ESCD a při dalším restartu již vychází z existujícího inventáře. Pokud zvolíte Yes, data ESCD se v CMOSu vymažou a celý proces PnP konfigurace se aplikuje na všechny přídavná zařízení (např. při nějakém kritické "souboji" o jedno IRQ se mohou pošramotit záznamy z Windows a kolidovat tak se záznamy od BIOSu). Pokud zvolíte ClearNVRAM na Yes, po restartu se opět nastaví na No. Standardně ale Clear NVRAM nechte vypnuté.
  • PCI Latency Timer (PCI Clocks) určuje, jak dlouhou dobu zdržuje jedno PCI zařízení PCI sběrnici, než je předáno řízení dalšímu PCI zařízení (v hodinových cyklech sběrnice PCI). Standardních 32 cyklů je kompromisem, zkuste zvýšit počet cyklů na 64 i na 128. Zvyšování PCI Latence nevede nutně ke zvýšení výkonnosti (některé PCI zařízení mohou mít dokonce problémy s vyšší hodnotou než je 32clock), ovšem v tomto případě je to velmi individuální a je možné, že nějaký váš PCI Benchmark odůvodní správnost nastavení vyšší hodnoty.
  • Disable Unused PCI Clocks (Auto Turn-Off PCI Clock Pin) umožňuje BIOSu snižovat elektromagnetické rušení deaktivací nepoužívaných PCI slotů. Pokud dáte Disabled, monitorování všech PCI slotů bude pozastaveno, při hodnotě Enabled bude BIOS aktivně zasahovat a redukovat signál na neobsazených PCI pozicích. Doporučeno Enabled.
  • Init. Primary Graphic Adapter (Graphic Adapter Priority) užijete, pokud máte v počítači více než jeden grafický adaptér. Možnosti jsou zpravidla AGP/PCI (nejdříve AGP, není-li nalezena, tak PCI), PCI/AGP (to samé v opačném sledu), AGP/Int.VGA (nejdříve "externí" AGP, poté interní VGA grafika, máte-li ji na základní desce), PCI/Int.VGA a pouze Int. VGA.
  • PCI IDE BusMaster umožňuje používání ovladače z řadiče IDE na čipové sadě. Pokud toto povolíte, BIOS načte 16-bitový ovladač z řadiče a zapne podporu DMA (pro DOS a během načítání operačního systému). Nechte zapnuté.
  • PCI Slot x Priority dává k dispozici manuálně nastavit prioritu požadavků na přerušení pro jednotlivé PCI sloty. Pokud máte PnP zařízení i OS, nechte automatickou konfiguraci.

BIOS a nastavení - konec spekulacím (2. část)
i Zdroj: PCTuning.cz

BIOS a nastavení - konec spekulacím (2. část)
i Zdroj: PCTuning.cz

  • Set IRQ to PCI/ISA (IRQ resources) Vám umožní vyčlenit IRQ pro jednotlivé zařízení (ISA/EISA, PCI/Pnp), pokud jste se rozhodli nepoužívat z nějakého důvodu automatickou konfiguraci.
  • Set DMA to PCI/ISA (DMA resources) to samé jako předchozí pro vyčlenění DMA kanálů.
  • Assing IRQ for VGA vyčlení volné IRQ pro grafickou kartu. Standardně Enabled.
  • Assing IRQ for USB vyčlení IRQ pro USB zařízení. Standardně Enabled, jen dochází-li volné IRQ, tak se musíte vydat cestou restrikcí :-)

Integrated Peripherals

Toto menu, které nastavuje prácí a řízení integrovaných zařízení na základní desce, se může někdy vyskytovat samostatně, nebo být součástí PCI/PnP Configuration. Zase záleží na typu a revizi BIOSu.

BIOS a nastavení - konec spekulacím (2. část)
i Zdroj: PCTuning.cz

  • USB Controller zapíná a vypíná USB řadič na základní desce. Někdy se také může vyskytnout i možnost používání všech USB (All USB) nebo jen vyhrazených portů (USB 0+1, apod.).
  • USB Device Legacy Support umožní kompatibilitu s operačními systémy, kde není podpora USB zahrnuta (DOS, SCO Unix, apod.). Jedná se především a USB klávesnice a myši (Mouse + Keyboard) nebo všech USB zařízení (All USB). Moderní OS žádné zajišťování kompatibility nepotřebují, tudíž nastavte Disabled.
  • FDC Function zapíná a vypíná funkci řadiče disketové mechaniky. Nechte povolené.
  • Serial Port 1 a 2 určuje adresu pro vyhrazení sériových (COM) portů. Pokud sériové porty nevyužíváte vůbec (i když sériové myši lze snad ještě koupit), nastavte na Disabled. Pokud si chcete zachovat funkčnost sériových portů nastavte AUTO, popř. 3F8/COM1, 2F8/COM2, 3E8/COM3 a 2E8/COM4 pro zrychlení boot procedury.
  • Parallel port je obdobnou funkcí pro LPT paralelní port (užíván hlavně pro tiskárny). Nastavte proto Auto, nebo adresu 378H. Pokud paralelní port nepoužíváte, vypněte jej. Paralel port také v sobě skrývá možnosti nastavení IRQ a DMA. Standardem bývá IRQ#7 a DMA#3.
  • Serial Port 2 mode přepíná mezi standardním režimem sériového portu a režimem využívajícím infračervenou komunikaci (IRDA). Pokud IRDA používáte, nastavte Duplex Mode dle specifikace IRDA zařízení (zřejmě Full Duplex), pokud ne tak nastavte Normal.
  • AC-97 Audio zapíná a vypíná používání integrované zvukové karty. Pokud máte vlastní zvukovku ve formě rozšiřující karty, on-board vypněte.
  • AC-97 Modem je to samé ale s modemem.
  • Power on Function (Specific Key fo Power On) zapíná a vypíná podporu startu počítače kliknutím myši nebo stiskem vybrané klávesy. Nikdy jsem to nezkoušel, nevím :-)

BIOS a nastavení - konec spekulacím (2. část)
i Zdroj: PCTuning.cz

  • On-Chip IDE Configuration skrývá další možnosti nebo celé podmenu. První položka On-Chip ATA(s) Operate Mode umožní nastavení buď Legacy Mode (používá pro ATA zařízení standardní IRQ#14 a #15) nebo Native Mode, která dokáže doplnit požadavek i jinými volnými IRQ. Doporučeno je Legacy Mode.
  • ATA Configuration nastavuje režimy ATA řadiče na základní desce. Možnosti jsou zpravidla P-ATA + S-ATA (pro umožnění provozu obou zařízení), P-ATA only, S-ATA Only (pro používání jen jednoho z nich), či Disabled (používáte-li jiný řadič než ten, co je obsažen v čipové sadě). Zvolte individuálně dle využití.
  • S-ATA Keep Enabled (P-ATA Keep Enabled) zapíná a vypíná S-ATA užití řadiče (to samé P-ATA). Tyto položky jsou aktivní jen pokud je v ATA Configuration vybráno P-ATA only nebo S-ATA Only.
  • P-ATA Channel Selection zapíná a vypíná využití kanálů řadiče (Primary, Secondary, Both).
  • Combined Mode Selection umožňuje nastavit kombinace P-ATA a S-ATA na jednotlivých kanálech. Např. nastavíte-li P-ATA i S-ATA na 1st Channel, budou oba aktivní na Primary kanálu.
  • Configure S-ATA As RAID připouští možnost nastavení S-ATA jako RAID (je-li na desce řadič umožňující RAID integrován, jakože asi ano, je-li tato možnost dostupná).

Nastavování prostředků přídavných karet, jejich adresních rozsahů, IRQ, a DMA kanálů je věc pro více zaujaté fanoušky ladění. My ostatní smrtelníci se můžeme v klidu smířit s automatickou konfigurací a nechat tuto černou práci udělat BIOS za nás. I když manuálním nastavením se dá zvláště ušetřit nějaká ta sekunda při bootování navíc, vliv na výkonnost počítače to téměř nemá.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama