bios-a-nastaveni-konec-spekulacim-2-cast
Software Článek BIOS a nastavení - konec spekulacím (2. část)

BIOS a nastavení - konec spekulacím (2. část) | Kapitola 3

Vopička Ondřej

Vopička Ondřej

29. 9. 2004 00:00 32

Seznam kapitol

1. Power Management - Temelín "online" 2. Nastavení "add-on" karet a periferií 3. Overclocking menu, závěr

U někoho mohou nastavení BIOSu vyvolávat hrůzu, paniku a noční můry při pomyšlení na odtažitě modrou uživatelskou obrazovku plnou nesrozumitelných možností a nastavení. Existuje ale i sorta lidí, v kterých hlodá líbivý ladičský čertík a když se jim dostane pod ruku jakékoliv PC, v první řadě prohledávají baterkou jeho vnitřnosti a šťourají se právě v BIOSu. Ať již patříte k jakékoliv skupině, vězte že : "BIOS je když.....".

Reklama

 

Frequency & Voltage Control - Oops !! I did it again...

Následující menu se může často vyskytovat také pod názvem Hardware Setup, či být (jak tomu bylo dříve) součástí nebo nějakým podmenu v Chipset Features Setup. Význam položek v něm obsažených se řadí vedle timingu pamětí mezi ty, které mají "značný až kritický vliv" na chod počítače a jeho výkonnost. Zvyšování pracovních frekvencích a voltáže na tak citlivých komponentách jakými jsou CPU a paměť je slušná hazardní hra a berte v potaz, že z veškerých případných "hard-crashů" (odpálený CPU nebo paměť) se zodpovídá pouze uživatel.

Předpokládám, že všichni čtenáři PCt jsou již natolik znalí, že nějaké bližší vysvětlování funkce systémové sběrnice a vlivu její frekvence na dané komponenty nemá smysl. Pamatujte ale, že ze systémové sběrnice se odvozují ostatní pracovní frekvence daných komponent, tudíž jejím zvýšením nepřetaktováváte jen CPU, ale všechny odvozené komponenty (viz. DRAM Ration, AGP Ratio v 1. části tohoto článku).

CPU Ratio Selection (CPU Multiplier)

Násobič (multiplikátor) je koeficientem, který z dané frekvence FSB odvozuje cílovou frekvenci procesoru. Násobičem se dalo hýbat v minulosti, existovaly (a snad i existují) postupy k jejich "odemčení" u procesorů AMD a jejich změnou provádět overclocking procesoru. Bezpečné to bylo v tom, že FSB bylo ponecháno na stejné hodnotě a zvyšovala se hodnota násobiče. Správní taktovači pak používali různé kombinace o kterých už byly popsány stohy textů. Továrně jsou dnes u CPU násobiče uzamčené (jen čas od času se objeví série CPU od AMD s odemčeným násobitelem), tudíž jejich změna v SETUPu BIOSu nemá žádný vliv.

Doporučení : AUTO

DRAM Frequency (SDRAM Frrequency)

viz. Část 1 - Chipset Features Setup. Zde se může buď nastavovat rozdíl oproti FSB (HCLK+-33MHz) nebo provádět výběr ze "standardních" frekvencí (200,266,333,400). Sofistikovanější čipové sady a základní desky umožní krokování po 1MHz nejen u FSB, ale i u kmitočtu pamětí.

Doporučení : Synchronizujte s vaší FSB frekvencí.

Spread Spectrum

Generátor FSB při své práci krom jiného produkuje i rušivé E-M pole. Toto pole může mít neblahý vliv na některé komponenty, nebo elektronické přístroje poblíž počítače (mikrovlnka na CASE :-)). Zapnutí volby, nebo zvolení redukce (0.5% - 1.0%) zčásti eliminuje toto rušení a pomáhá tak k vyšší stabilitě počítače (nicméně některé komponenty závislé na přesné dodávce ostrých, přesných pulsů mohou mít s tímto problém). Tuto položku deaktivujete pokud máte FSB v přetaktovaném stavu.

Doporučení : Při standardní FSB povolte, při přetaktované vypněte.

CPU BUS Clock (FSB Clock, CPU Frequency)

Změna FSB je ten nejvýznamnější krok při práci ladiče na overclockingu svého počítače. Dobře si zkontrolujte nejdříve nastavení koeficientů AGP a DRAM, abyste náhodou nevystavili paměť nebo AGP nějaké nepříjemné frekvenci. Samotné krokování se pak dle závislosti na typu čipové sady a základní desky může provádět formou výběru přednastavených skokových změn FSB, či (lepším) krokováním FSB po 1MHz. Pamatujte pouze na to, že nic se nemá přehánět a každý procesor i každá jiná komponenta jejíž pracovní kmitočet je odvozen z FSB, má svůj jistý frekvenční strop, přes který půjde jen s velkou nevolí. To, že Vám ve finále počítač naběhne a komponenty přijmou nová nastavení nutně neznamená, že se budou chovat korektně v prostředí operačního systému.

Doporučení : S rozumem a s ohledem na kvalitu a typ dalších komponent :-)

CPU Vcore Select

Pro přetaktování bývá často nutné zvýšit dodávku "šťávy" do procesoru. Touto hodnotou se zvyšuje maximální napětí, které se může do CPU pustit.

Doporučení : Hodnotu Vám neporadím, třeba nastudovat ze specifikace CPU.

Auto Detect DIMM/PCI Clk

Tímto vypínáte a zapínáte monitoring PCI a DIMM slotů. Pokud nejsou obsazeny, BIOS vypne signál, který jim FSB generátor dodává a omezí tak E-M rušení. Podobnou funkci plní i Disable Unused Clocks.

Další možnosti

  • DDR Voltage (DRAM Voltage) umožní zvýšit napětí na paměťových modulech a zvýšit tak mírně jejich rychlost i stabilitu, pokud jsou provozovány na vyšší frekvenci než je jejich specifická. Konkrétní hodnotu nastavte o něco vyšší, než je "nominální" hodnota napájení použité paměti. Stejné platí i pro AGP Voltage.
  • Clock Throttle (CPU Thermal Throttling) určuje procento (jakýsi komplot s napájením CPU) na kterém procesor bude udržován během stavu spánku STR (Suspend to RAM). Standardní hodnotou bývá 62.5% (CPU šetří 37.5% oproti "normálnímu" napájení), v závislosti na typu CPU (AMD snese méně šetření, Pentium 4 více) nastavte v klidu 50%, popř. 37.5%.
  • CPU Drive Strength podobně jako již popsané AGP Drive Strength zvyšuje sílu signálu dodávaného do CPU. Je to věc velmi ošidná a ne vždy nutně znamená, že při nestabilitě (např. při přetaktovaném CPU) zesílením signálu problémy vyřešíte. Nicméně to zkusit můžete (vyšší číslo zesiluje signál (1-4), standardně je 0).
  • Hyper-Threading viz. část I - Chipset Features Setup.
  • PCI Clock / CPU FSB Clock nastavuje podobně jako DRAM Ratio a AGP Ratio koeficient, od kterého se odvozuje PCI frekvence sběrnice od FSB. Standardní PCI takt je 33MHz, tudíž zvolte sami hodnotu koeficientu, která PCI sběrnici nejblíže přiblíží této hodnotě. Zpravidla se dá vybrat 1/2 - 1/6 a platí stejná matematika, jako v případě DRAM Ratio a AGP Ratio (viz. 1. část)
  • Fast String by měla být defaultně zapnutou volbou a urychluje práci v cache procesoru.
  • In Order Queue souvisí s ovládáním výpočetních operací přes aritmetické stupně procesoru (pipelines). Možnosti nastavení mohou být něco jako 1 to 4, 1 to 8 nebo 1 to 12, popř. pouze Enabled/Disabled či AUTO. Příkazový blok by měl být proháněn plným počtem (i když někdy může snižovat frekvenční strop CPU) tudíž buď funkci povolte, nebo nastavte nejvyšší možný rozsah, popř. zvolte AUTO.
  • N/B Strap CPU je v podstatě nastavování DRAM Ratio s tím rozdílem, že nevolíte přímo násobitel (1:1, 3:4, apod.), ale "virtuální" FSB (toto se vyskytuje u čipových sad Intel).
  • V-Link 8x přepíná mezi "starou" V-Link (66MHz, 266 MB/s) a "novou" V-Link 8x (133MHz, 533MB/s). Vyskytuje se u nových čipových sad VIA a pokud tuto možnost máte, tak ji zapněte.

A tímto byla vyčerpána všechna menu, která se mohou v BIOSu nacházet. V poslední kapitole se podíváme na to, co se "nevešlo".

Co se nevešlo & Závěr - Final Countdown

Následující položky se z největší pravděpodobností budou ve Vašem SETUPu nacházet v Chipset Features Setup. Je však také možné, že mohou být součástí Frequency/Voltage Control nebo PnP/PCI Configuration.

  • Delay IDE Initial je položkou určenou pro starší typy pevných disků, které nezvládnou "držet krok" s rychlou boot procedurou (inicializace, "spin up" je natolik pomalá, že BIOS na daném kanálu žádný HDD nepozná). Nastavení zpoždění (ve vteřinách, obvykle 1 - 15s) dává dostatek času i pro ty nejpomalejší HDD, aby se inicializovaly a předaly BIOSu svá info.
  • DOS Flat Mode vypíná a zapíná podporu EMM (Extended Memory Manager) pro programy operačního systému MS-DOS. Při povolení bude DOS spouštět programy v chráněném režimu (Protected mode) bez nutnosti EMM. Pro operační systémy jako WindowsXP, které nativně podporují chráněný režim, nemá toto smysl. Nechte Enabled pouze pokud používáte DOS.
  • Init Display First je podobnou položkou jako Graphic Adapter Priority. Nastavte si, kde bude BIOS primárně hledat grafický adaptér (PCI nebo AGP).
  • DBI Output for AGP Trans neboli Dynamic Burst Inversion for AGP Transmitter. Jedná se o jakýsi dynamický regulátor napájení a korekce síly AGP signálu. Je doporučeno povolit tuto možnost.
  • Post Write Combine souvisí se zápisem malých bloků (USWC - Uncached Speculative Write Combining) z videopaměti do CPU. Jedná se zase o šíři záběru (Burst) a výhodnost metody "více bloků najednou" než "jeden za druhým". Je doporučeno mít tuto položku ENABLED.
  • DRAM Idle Timer patří do kategorie timingu pamětí a nastavuje se v něm minimální délka nečinnosti před načtením další adresní stránky z paměti. Nastavují se zde cykly od 0T - 64T, Infinity a AUTO. Defaultně je tato položka nastavena na AUTO, koneční uživatelé stolních počítačů s operačními systémy jako je Windows mohou nastavit nekonečnou (Infinity) minimální prodlevu pro efektivní využití datové šířky paměti.
  • Super ByPass Mode (efektivní využívání paměťového řadiče při zápisu a čtení z paměti) zapněte, pokud splňujete obě následující podmínky. Za prvé máte jednoprocesorový systém, nebo ve více procesorovém systému máte aktivní jen jeden CPU. Za druhé procesor musí běžet alespoň na čtyřnásobné rychlosti FSB, tzn. násobitel min.4x.
  • Hardware Reset Protect nabízí vypnutí funkce Reset tlačítka (vhodné pro počítače běžící jako servery 24/7), tudíž nikdo "omylem" již neškobrtne a neresetuje (mě např. jednou resetoval čumákem pes, tak pozor ! :-).
  • USB Keyboard, USB Mouse Support Vám dává možnost vybrat si mezi podporou USB klávesnice (myši) z BIOSu nebo z OS. Pokud máte OS s nativní podporou USB, zvolte možnost OS, pokud využíváte něco jiného, zvolte BIOS (s tím, že některé speciální klávesy na Vaší klávesnici nebudou bohužel využity).
  • 32-bit Disk Access přikazuje IDE řadiči, aby dvě 16-bit operace sloučil na jednu 32-bit operaci. CPU s takovými daty nakládá efektivněji, tudíž tuto položku ENABLED.
  • IDE HDD Block Mode zapíná podporu přenosu bloků. Zase stejná písnička "více bloků najednou" je lepší než "jeden po druhém" :-) Doporučeno mít zapnuté.
  • 16-bit Recovery Time má kořeny mezi přenosem PCI <-> ISA sběrnice. Pokud ISA nevyužíváte vyberte NA, popř. co nejnižší cykl (3).
  • CPU to PCI Post viz. PCI-to-CPU Write Buffer.
  • Master Priority Rotation nastavuje prioritu PCI slotu při jeho přístupu k CPU. Na volbu máte zpravidla 1PCI - 3PCI, přičemž se jedná o preferenci PCI Busmaster (1PCI dává CPU okamžitý přístup po dokončení aktuální operace PCI sběrnice, 3PCI znamená, že CPU dostane přístup až po dokončení v pořadí třetí operace PCI sběrnice). Nastavte 1PCI pro minimální zpoždění CPU, ovšem hodnoty 2PCI a 3PCI mohou zvýšit výkonnost PCI sběrnice.
  • PCI Prefetch funguje podobně jako HW prefetch u CPU a je doporučeno ho mít povolený.
  • Differential Current má souvislost s napájením generátoru hodinových pulsů. Standardně bývá tato hodnota na 4xIref. Jejím zvyšováním můžeme dosáhnout větší kvality FSB signálu (tudíž i lepších možností pro overclocking), ovšem zvyšuje se tím nežádoucí E-M rušivé pole.

Tímto 8-kapitolovým článkem samozřejmě nebyly vyčerpány všechny možnosti a položky, které se v SETUPu mohou nalézt. Ty se ve své podobě stále obměňují v nových a nových revizích BIOSů, přichází nastavení zcela nová, doposud nikde nepopsaná, apod. Snad tento základní výčet možností posloužil pro začátečníky jako mírný úvod do toho, že kromě operačního systému existuje také něco jako BIOS s fůrou možností nastavení. A ti co se v BIOSu vyznají, snad našli alespoň něco užitečného, nebo nová témata do diskuse.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama