biostar-nf4ul-a9-zaklad-ve-jmenu-nforce4-ultra-v-kombinaci-se-slotem-xgp-agp-karty
Hardware Článek Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)

Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty) | Kapitola 3

Charles

Charles

12. 4. 2005 00:00 26

Seznam kapitol

1. Čipová sada nForce4 Ultra, slot XGR 2. Biostar NF4UL-A9 3. Biostar NF4UL-A9 - BIOS, softwarová výbava 4. Přetaktování, Softwarová výbava
5. Testy zaměřené na výkon procesoru 6. Grafické testy 7. Paměťový subsystém a diskový řadič 8. Závěr

Nejslibnější čipovou sadou pro desktopové procesory AMD je v současnosti zcela jistě nForce 4 a její variace. Již jsme se blíže podívali na základní desky postavené na nForce 4 SLI a minule na nForce4 - 4x v podání modelu MSI K8N Neo3 (PCIe pro socket 754, limitující možnost provozu grafické karty určené pro sběrnici AGP). Slot, který toto umožňoval, MSI označilo jako AGR. Na dnes představované základní desce od Biostaru naleznete opět rádoby AGP slot na stejném principu jako AGR, nyní však označený jako XGP. Navíc je to prvně, co se podíváme na základ postavený na čipové sadě nForce4 Ultra, která je kromě certifikace SLI identická s dražší variantou.

Reklama

Provedení BIOSu je pro Biostar stejné jako v případě MSI, tedy AwardBIOS.

Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)
i Zdroj: PCTuning.cz

Už v hlavním menu můžete nalézt náznak toho, že nějaké ty ladičské možnosti zde budou (Voltage Control), nicméně nastavení BIOSu u základních desek této značky nebývá zrovna moc štědré, proto raději nečekejme žádné zázraky ani zde.

Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)
i Zdroj: PCTuning.cz


- Advanced Chipset Features -

Namísto v samostatném menu jsou zde možnosti nastavení jednotlivých frekvencí zastoupeny v nabídce Advanced Chipset Features. Ale jak můžete vidět sami, možností tu opravdu moc není. Jen základní volby, mezi které patří rychlost FSB (a to ještě poměrně v dost omezené míře - jednotlivé volby jsou uvedeny opět v souhrnné tabulce na konci této kapitoly) a rychlost sběrnice HyperTransport.

Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)
i Zdroj: PCTuning.cz


- DRAM Configuration -

Skrze Advanced Chipset Features se můžete dále dostat k možnostem nastavení paměťového subsystému, což zde zastupuje položka DRAM Configuration.

- Onboard Device -
i Zdroj: PCTuning.cz
- Onboard Device -


- Integrated Peripherals -

Tento model neposkytuje nijak nadstandardní výbavu co se množství přidaných funkcí nad rámec čipové sady týče, čemuž odpovídá i obsah položek Integrated Peripherals, případně Onboard Device - pouze audio a LAN adaptér.

Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)
i Zdroj: PCTuning.cz


- RAID Config -

Samozřejmě nemůžou díky čipové sadě nForce4 chybět možnosti nastavení RAID polí.

- Voltage Control -
i Zdroj: PCTuning.cz
- Voltage Control -


- PC Health Status -

Na možnosti nastavení frekvencí jsme se již podívali, nicméně s tím jdou ruku v ruce možnosti nastavení jednotlivých napětí. Zde opět nečekejte nějak bohatou nabídku, jelikož jediné co zde lze konfigurovat je napětí procesoru, násobič procesoru a napětí pamětí.

Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Pod poslední položkou "Upgrade BIOS" v hlavním menu se skrývá vlastní flashovací utilita, pomocí které lze snadno provést update bez nutnosti zavádění DOSu. Vše co potřebujete je jen na disketě uložená nejnovější stáhnutá verze příslušného BIOSu. Utilita si sama disketu proleze a vypíše nalezené soubory s příponou BIN. Po potvrzení souboru tohoto typu (v tomto případě žádané nové verze BIOSu) se spustí updatovací proces, po jehož konci vám utilita sama o sobě nabídne restart systému. To stačí provést a následně si zkontrolovat zda vše proběhlo v pořádku (utilita, jak je z předešlého obrázku patrné, zobrazuje (včetně označení základní desky a použitého chipsetu) právě používanou verzi, respektive datum vydání, BIOSu).

Systém byl osazen procesorem Athlon 64 3200+ (a dále pro účely výkonnostních testů i modelem 3500+) a paměťmi pracujícími na rychlosti 400MHz (přestože zvládají rychlost 500MHz - to lze ale použít jen v případě přetaktování CPU), takže následující hodnoty nabízí BIOS právě pro tuto konfiguraci.

Tuning paměti

CAS latency (Tcl) 2, 2.5, 3
Min RAS active time (Tras) auto, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
RAS to CAS Delay (Trcd) auto, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Row precharge Time (Trp) auto, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Nastavení napětí

CPU VID auto, 1.2 až 1.625 V (po 0.025 krocích)
DRAM Voltage auto, 2.70, 2.80, 2.90 V

Nastavení frekvencí

FSB 200 - 210 (po 0.5 MHz krocích)
210 - 230 (po 1 MHz krocích)
230 - 250 (po 2 MHz krocích)
DRAM 100, 133, 166, 200 MHz
HT Frequency auto, 1x, 2x, 3x, 4x, 5x
CPU Ratio (násobič) StartUp, 4x až 10x (po krocích 1x)

Jak si můžete všimnout z předešlé shrnující tabulky, možnosti nastavení frekvence FSB jsou poměrně atypické. Rozsah od 200 do 210 po krocích 0.5 MHz a dále po 1 MHz a od 230 MHz dokonce po krocích 2 MHz se jen tak nevidí. Pokud bych to měl nějak komentovat, tak už tento fakt sám o sobě s přihlédnutím k maximálnímu možnému FSB jen 250 MHz mi přijde jako ukazatel toho, že přetaktování v praxi u této desky zrovna moc ideální nebude. A taky že ne...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama