biostar-nf4ul-a9-zaklad-ve-jmenu-nforce4-ultra-v-kombinaci-se-slotem-xgp-agp-karty
Hardware Článek Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)

Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty) | Kapitola 4

Charles

Charles

12. 4. 2005 00:00 26

Seznam kapitol

1. Čipová sada nForce4 Ultra, slot XGR 2. Biostar NF4UL-A9 3. Biostar NF4UL-A9 - BIOS, softwarová výbava 4. Přetaktování, Softwarová výbava
5. Testy zaměřené na výkon procesoru 6. Grafické testy 7. Paměťový subsystém a diskový řadič 8. Závěr

Nejslibnější čipovou sadou pro desktopové procesory AMD je v současnosti zcela jistě nForce 4 a její variace. Již jsme se blíže podívali na základní desky postavené na nForce 4 SLI a minule na nForce4 - 4x v podání modelu MSI K8N Neo3 (PCIe pro socket 754, limitující možnost provozu grafické karty určené pro sběrnici AGP). Slot, který toto umožňoval, MSI označilo jako AGR. Na dnes představované základní desce od Biostaru naleznete opět rádoby AGP slot na stejném principu jako AGR, nyní však označený jako XGP. Navíc je to prvně, co se podíváme na základ postavený na čipové sadě nForce4 Ultra, která je kromě certifikace SLI identická s dražší variantou.

Reklama

V nepřetaktovaném stavu jsou hodnoty systému následující:

Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)
i Zdroj: PCTuning.cz


systém při standardních hodnotách s procesorem A64 3200+

Systémová sběrnice není při standardních hodnotách přesných 200 MHz, nýbrž 201 MHz. To ve finále přidalo k taktu tohoto procesoru 10 MHz. Při výchozím nastavení napětí CPU ukazovala monitorovací utilita cpu-Z hodnotu 1.392 V. Stejných hodnot jsme se dočkali i při osazení procesorem 3500+ (jen násobič byl samozřejmě 11 namísto 10).

Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)
i Zdroj: PCTuning.cz


systém při standardních hodnotách s procesorem A64 3500+

Nastal tedy už čas podívat se na to, jak si tato deska rozuměla s našimi dvěma testovanými procesory pokud přišla na řadu otázka přetaktování. V prvním případě musím podotknout, že zde spolehlivě funguje systém hlídání přehnaných hodnot při pokusech procesor co nejvíce přetaktovat. Na tom by nebylo nic tak zvláštního kromě faktu, že mi tento systém připadl až příliš přísný.

Ono dvojité zablikání LEDky monitoru, které se v mém případě stalo spolehlivým indikátorem toho, že to nastavené hodnoty "nevzalo", bylo následováno zastavením veškeré činnosti s následujícím vysvětlením: "Warning! Now system is in safe mode. Please re-setting CPU frequency in the CMOS setup". Díky tomu bylo mé snažení o co nejvyšší přetaktování dost znemožněno, jelikož tento "vychytralý" systém měl u každého procesoru jistou mezní hodnotu FSB, při jejímž překročení prostě odmítl spolupráci, přičemž nepomohlo ani snížení násobiče procesoru - stále byla hodnota FSB limitujícím faktorem, přestože v tomto případě už nešlo ani v nejmenším o omezení ze strany procesoru (nehledě na to, že u obou procesorů bylo dosaženo na jiných deskách o poznání vyšších frekvencí i bez změny násobiče).

Dále než za inicializaci procesoru a připojených zařízení se nebylo možné dostat, pakliže byla nastavena o něco vyšší hodnota FSB. V případě možností BIOSu této desky v podstatě již relativně vysoko, vezmeme-li v potaz dostupný rozsah nad rámec standardních 200 MHz, jelikož maximum je zde pouze 250 MHz, což je na čipovou sadu z rodiny nForce 4 opravdu výsměch (možná se to bude zdát někomu jako příliš silná formulace, nicméně je tomu tak). Poměrně zajímavé je to, že v případě modelu 3500+ byla ona mezní hodnota FSB o něco výše, než v případě modelu 3200+ (přičemž logicky by měl jít lépe taktovat spíše model s nižší standardní frekvencí). Následují tabulky s maximálními námi dosaženými hodnotami při pokusech o zjištění maximálního stabilního FSB bez změny násobiče.

Přetaktování - s procesorem Athlon 64 3200+ (2000 MHz, Winchester DH8-D0)

Rychlost CPU / FSB / HTT Násobič CPURAMVcore - BIOS/cpuZ
2180 / 218 / 218x4 = 872 MHz 10x436 MHzdefault / 1.39 V

Obvykle byste zde našli i výsledky se sníženým násobičem procesoru, což by ve finále vedlo ke zjištění maximálního možného FSB v rámci této základní desky bez přímé závislosti na možnostech procesoru. Nicméně v tomto případě byly jisté frekvence FSB limitujícím faktorem nehledě na změnu násobiče, proto zde nejsou výsledky zahrnuty, jelikož se nikterak neliší od těch při standardním násobiči. Stejně tak neměla žádný vliv ani jakákoli změna napětí procesoru, proto jsou tabulky s hodnotami podávajícími informace o dosažených hodnotách takto stručné.

Při zjišťování co nejvyšší frekvence procesoru byla rychlost pamětí pro jistotu o poznání nižší, než kolik běžně použité moduly zvládají, aby byla vyloučena jakákoli limitace z jejich strany (podotýkám, že jde navíc o 500 MHz moduly). Když byla maximální hodnota FSB již zjištěna, nastavil jsem rychlost pamětí na rychlost, která byla co nejblíže 400 MHz a otestoval stabilitu. Jelikož žádné problémy nebyly a žádný efekt (ani kladný, ani záporný) to na přetaktování procesoru nemělo, zahrnul jsem do tabulky právě tyto hodnoty (to zmiňuji jen pro to, aby nemohl vzniknout dojem, že právě jejich rychlost byla limitujícím faktorem).

Ještě pro ilustraci následují náhledy na diagnostickou utilitu cpu-Z při přetaktovaných stavech.

přetaktování bez změny násobiče s procesorem A64 3500+
i Zdroj: PCTuning.cz
přetaktování bez změny násobiče s procesorem A64 3500+


 přetaktování bez změny násobiče s procesorem A64 3200+

Softwarová výbava

Instalační menu přiloženého CD vám nabídne k instalaci:

  • Ovladače pro čipovou sadu, audio, síť
  • Microsoft DirectX 9.0c, BIOS Winflash, WarpSpeeder, nTune Utility, ITE HW doctor
  • Norton Internet Security 2004, Norton Ghost 2003
Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)
i Zdroj: PCTuning.cz

- monitorovací utilita ITE HW doctor -
i Zdroj: PCTuning.cz
- monitorovací utilita ITE HW doctor -

WarpSpeeder

Pod tímto označením patřícím spíše do světa StarTreku se skrývá firemní utilita Biostaru s opravdu netradičním zpracováním - vypadá totiž jako nakřápnuté vejce, což navíc podtrhuje hned v "hlavním menu" procházející se kuře těsně pod zobrazovanými hodnotami. Stejně jako Ai Booster od Asusu nebo CoreCenter od MSI umožňuje softwarové přetaktování (konkrétně zvedání frekvencí a voltáže)přímo z prostředí Windows. Mimo to poskytuje také systémový monitoring, který zahrnuje frekvenci procesoru, systémové sběrnice (FSB), paměti, sběrnice PCI Express (což je zde reprezentováno ještě popiskem AGP clock) a PCI. K tomu ještě zobrazuje procentuální přetaktování (což se vztahuje na hodnotu FSB).

Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)
i Zdroj: PCTuning.cz

Nicméně dodávaná verze této utility si s touto deskou evidentně nerozuměla, jelikož jak je z předcházejícího screenshotu patrné, nerozeznala vůbec jednotlivé hodnoty, kromě výsledné rychlosti procesoru. Monitoring byl v pořádku, ale nebylo přípustné tlačítko pro aktivaci "sub-vejce", které obsahuje možnosti nastavení pro přetaktování z prostředí Windows. To bych ale, jak již bylo řečeno, přisuzoval jen neodladěné verzi softwaru (což se může samozřejmě velice brzy s příchodem novější verze změnit).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama