biostar-nf4ul-a9-zaklad-ve-jmenu-nforce4-ultra-v-kombinaci-se-slotem-xgp-agp-karty
Hardware Článek Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)

Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)

Charles

Charles

12. 4. 2005 00:00 26

Seznam kapitol

1. Čipová sada nForce4 Ultra, slot XGR 2. Biostar NF4UL-A9 3. Biostar NF4UL-A9 - BIOS, softwarová výbava 4. Přetaktování, Softwarová výbava
5. Testy zaměřené na výkon procesoru 6. Grafické testy 7. Paměťový subsystém a diskový řadič 8. Závěr

Nejslibnější čipovou sadou pro desktopové procesory AMD je v současnosti zcela jistě nForce 4 a její variace. Již jsme se blíže podívali na základní desky postavené na nForce 4 SLI a minule na nForce4 - 4x v podání modelu MSI K8N Neo3 (PCIe pro socket 754, limitující možnost provozu grafické karty určené pro sběrnici AGP). Slot, který toto umožňoval, MSI označilo jako AGR. Na dnes představované základní desce od Biostaru naleznete opět rádoby AGP slot na stejném principu jako AGR, nyní však označený jako XGP. Navíc je to prvně, co se podíváme na základ postavený na čipové sadě nForce4 Ultra, která je kromě certifikace SLI identická s dražší variantou.

Reklama
Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)
i Zdroj: PCTuning.cz

Nedávno jsme se podívali na dalšího zástupce z rodiny nForce 4 v podobě nejnovějšího přírůstku nForce4 - 4x. Jelikož jsme poslední dobou v oblasti základních desek poněkud zaháleli, hodláme to napravit a tak se dnes podíváme na další kousek, tentokráte postavený na čipové sadě nForce 4 Ultra, s kterou jsme se doposud ještě nesetkali, přestože se jedná  bezpochyby o nejzajímavější variantu. Nejzajímavější z hlediska vybavenosti, jelikož jediné co ji odlišuje od nejvybavenější a nejdražší verze nForce 4 SLI je absence certifikace SLI. A pokud neplánujete provozovat zrovna dvě grafické karty GeForce 6800GT či Ultra, tak proti využití SLI mluví nyní dost faktorů. Toto téma bych ale nadále nerozebíral, není obsahem tohoto článku. Zmiňuji se jen okrajově z toho důvodu, že pro mnoho uživatelů (zejména u nás) nepředstavuje nForce 4 SLI řešení, do kterého by byli ochotni investovat a proto mnohem raději sáhnou po variantě s přídomkem Ultra.

Podívejme se ale na specifikace jednotlivých variant. O rodině nForce 4 jsme vám přinesli preview již před půl rokem v článku nForce 4 na světě - nejen PCIe pro Athlon 64, takže případné podrobnější informace naleznete tam. Následuje tedy opět naše shrnující tabulka:

Typické vlastnosti pro jednotlivé varianty - 1GHz HyperTransport (5x200)

  nForce 4nForce 4 UltranForce 4 SLI
Podpora CPU Athlon 64 FX
Ahlon 64
Sempron
Athlon 64 FX
Athlon 64
Sempron
Athlon 64 FX
Athlon 64
PCIe - počet linek 20 (napevno)20 (napevno)20 (proměnné)
Certifikace SLI NeNeAno
Počet USB portů 101010
PATA 2 kanály (4 zařízení)2 kanály (4 zařízení)2 kanály (4 zařízení)
SATA 4 porty (4 zařízení)4 porty (4 zařízení)4 porty (4 zařízení)
Standard SATA SATA (1.5Gb/s)SATA2 (3Gb/s)SATA2 (3Gb/s)
RAID Morphing AnoAnoAno
Cross Controller RAID AnoAnoAno
Active Armor NeAnoAno
Native Gigabit Ethernet AnoAnoAno
nVidia Firewall AnoAnoAno
nVidia nTune AnoAnoAno
Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak již bylo řečeno, na této základní desce opět naleznete vedle slotu PCIe 16x také stejně jako MSI K8N Neo3 slot fyzicky odpovídající AGP. V tomto případě jde však o iniciativu Biostaru a tak i jeho označení je jiné. Tentokrát se jedná o XGP (Xtreme Graphic Port) narozdíl od AGR (Advanced Graphics Riser) u MSI. Principem se opět jedná o slot vytvořený z obyčejné PCI sběrnice (v podstatě jde o spřažení dvou PCI slotů).

Typ sběrnice Nominální frekvencePropustnost
PCI 33 MHz133 MB/s
AGP 66 MHz266 MB/s
AGP 2x 2 x 66 MHz533 MB/s
AGP 4x 4 x 66 MHz1066 MB/s
AGP 8x 8 x 66 MHz2132 MB/s

O výkonu takovéhoto řešení jsme se však přesvědčili minule a jelikož jde principem o shodnou záležitost, tak i zde tomu nebude jinak. Jak je z předcházející tabulky patrné, rozdíl mezi sběrnicí PCI a AGP 8x je v propustnosti dost značný a proto na této desce nalézající se slot XGP nemůže v žádném případě nabídnout to samé jako AGP a ani jej nějak schopně zastoupit. Na stránkách Biostaru můžete u popisu této desky nalézt seznam grafických karet u kterých je zaručena bezchybná spolupráce se slotem XGP. Přestože námi použitá karta v něm opět nefiguruje, fungovala bez problémů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama