Brutal Doom a Project Brutality – to nejlepší pro klasický Doom
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Brutal Doom a Project Brutality – to nejlepší pro klasický Doom

Brutal Doom a Project Brutality – to nejlepší pro klasický Doom | Kapitola 2

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

9. 11. 2017 04:00 18

Seznam kapitol

1. Doom byl, je a bude 2. Brutal Doom 3. Project Brutality 4. Guncaster, Trailblazer a Smooth Doom 5. Doplňkové mody 6. Doom na cesty

Brutal Doom je všeobecně známý a věhlasný mod a po právu také vysoce hodnocený a oceňovaný. Není však jediný, i další bojovnik Project Brutality má rozhodně co nabídnout. A samozřejmě se podíváme i na další vychytávky a vylepšení, které učiní z klasického Doomu tu nejzběsilejší akční hru, jakou si dovedete představit.

Reklama

Brutal Doom

Brutal Doom je obdivuhodná směska těch vlastností, které vyšvihnou poklidné hraní na válečnou vřavu, která pak morfuje v naprosté pařanské šílenství. Žádná jiná hra zdaleka nedosahuje takového tempa, a pokud jste hráli nový Doom, musí vám být jasné, kde se id Soft inspiroval. Pokud je někdo od přírody pomalý jak šnek v sirupu, BD není pro něj. Nedostal by se ani za první roh, za předpokladu, že bude hrát na vyšší, než první obtížnost. Obtížnost zásadně vzrostla, ale o tom dále.

Prvním, čeho si samozřejmě po spuštění všimnete, jsou nové a upravené zbraně. Neškodná pistole, kterou jste mohli leda plašit mouchy, byla odstraněna a nahrazena útočnou puškou. Má slušnou účinnost a přesnost. A navíc se dá uchopit do každé pracky jedna a kosit nepřátele s dvojnásobnou kadencí. I v pokročilých levelech najde svoje uplatnění, hlavně pro možnost čučet přes mířidla a ustřelit frajerovi kokos. Samozřejmě je třeba i přebíjet, což kolikrát v tuhých přestřelkách bývá osudné.

Headshot!
i Zdroj: PCTuning.cz
Headshot!

Brokovnicím se zvýšila účinnost, jednohlavňovou klasiku též můžete přiložit k líci a dvojka zase může střílet postupně, nebo obě hlavně zároveň. Navíc díky zásahovému systému, pokud se zadaří, jedna salva do rohaté kebule skolí i Hell Knighta. Samo sebou, že salva z dvojhlavňové brokovnice. Ta je na blízko skutečně smrtící a nemálo monster rozmetá na hadry.

Brutal Doom a Project Brutality – to nejlepší pro klasický Doom
i Zdroj: PCTuning.cz

 Rotační kulomet střílí rychleji a v rámci připravenosti je možnost držet hlaveň roztočenou, což zkracuje dobu střelby. Ale také to upozorňuje monstra, že vraždící maniak se blíží. Jak už jste jistě pochopili, každá zbraň má tedy buď sekundární mód, nebo mířidla a musíte se starat o přísun krmiva do zbraní, tedy přebíjet. A podobně jsou upravené i ostatní zbraně, zvyšuje se damage, styl střelby, druhý mód, rozptyl a tak dál. Ani jedna zbraň, počítaje i ušmudlané holé ruce, nezůstala nedotčena. Kupříkladu ony ruce. Pokud se potichu přiblížíte za nic netušící humanoidy (Imp, Zombieman), nabízí se varianta záškodnické likvidace s výmluvným křupnutím lámaného vazu. Výčet všech změn by byl na velmi dlouhé lokte, takže se posuneme dál.

Zabijačka, budou jitrnice.
i Zdroj: PCTuning.cz
Zabijačka, budou jitrnice.

Další věc, která je ostatně už v názvu, je brutalita. Veselé krvavé cákance létají všemi směry, části těl mohou být ustřelovány, monstra párána na kusy nebo pálena na uhel. S tím souvisí i masakrální fatality, kterými lze drtit nepřátele na cucky. Po sebrání Berserku nastává skutečná brutální zkáza pro všechny pekelné stvůry v okolí. Roztrhnutí na dva kusy, rozdupnutí hlavy, vyrvání oka Cacodemona nebo páteře Pekelného barona? To jsou jen některé krvavé kousky z mnoha. Ovšem pozor, pokud dostáváte výprask, některé příšery mohou použít fatality i na vás! Což taky znamená, že nepřátelské praktiky byly značně vylepšeny. Pekelné obyvatelstvo bylo vzhledově lehce poupraveno a disponuje novými ničivými útoky. Například Pekelný baron, nebo lidově metač kyseliny, metá své zelené chuchvalce značnou rychlostí a navíc po třech najednou. Prostor pro úkrok v těsných prostorách je tím pořádně ztížen. Imp dostal do výbavy drásající skoky, Cyberdemon vás zase rozdrtí svou obří haksnou. Všichni nepřátelé jsou tak mnohem nebezpečnější a na vyšší obtížnost se musíte už brokovnicí pořádně ohánět.

Hromady dalších věcí byly změněny, místo powerupů jsou na jejich místě uvěznění další mariňáci, kteří čekají na osvobození a pak se připojí k vašemu protipekelnému tažení. Osvobození se provádí tím, že je pořádně nakopnete. Ale nakopnout můžete i nepřátele, ať je to spravedlivé. Nově lze i likvidovat věci jako stromy, světla nebo pověšené mrtvoly, častovat protivníky nadávkami, dělat úskoky a kotouly a další skopičiny. Změn je zkrátka obrovské množství a díky tomu všemu je BD tak skvělý.

Byl jsi jednička, ale ne dost dobrá.
i Zdroj: PCTuning.cz
Byl jsi jednička, ale ne dost dobrá.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama