ceka-svet-osobnich-pocitacu-invaze-trpasliku
Zábava Článek Čeká svět osobních počítačů invaze trpaslíků?

Čeká svět osobních počítačů invaze trpaslíků?

Michal Rybka

Michal Rybka

31. 5. 2008 01:00 37

Seznam kapitol

1. Hi-end PC - běžné jako.. sportovní vozy 2. Další svět v pozadí... 3. Nastane invaze trpaslíků?

Často se stane, že zásadní změny probíhají ve skrytu, mimo masivně rozšířený "běžný názor". Zatímco většina je soustředěna na zdokonalování již známého (větší plachty, pružnější tětiva, silnější pancíř, větší rozloha pole, plošší obrazovka, větší objem motoru...), začne celou problematikou téct jiný názorový potůček a ten sílí a sílí, až spláchne i to, co se po dlouhou dobu považovalo za jediné správné. Pokud máte dojem, že vývoj běžných osobních počítačů bude probíhat cestou neustálého zvyšování výkonu, pak vezte, že je tady i jiný "názorový potůček".

Reklama

Je zajímavé, jak se zásadním způsobem rozchází svět viděný očima fanouška daného oboru od světa skutečného. Tak například na některých fanouškovských hardwarových stránkách se setkáváme s vymazlenostmi, jako je vodo či mrazochlazení, superrychlé SSD disky v RAID 0 za pouhých sto tisíc a nebo přetaktované überpaměti s měděnými, vanadem potaženými a japonskými mistry pětsetkrát ručně přeleštěnými chladiči. Zdálo by se skoro, že pokud máte dva týdny starý hardware s pět minut starými ovladači, jste definitivně out.

Čeká svět osobních počítačů invaze trpaslíků?
i Zdroj: PCTuning.cz

Přitom však fanoušků, kteří jsou ochotni za takové špásy skutečně zaplatit, je cca do patnácti procent. Někdy mám dojem, že některé hardwarové magazíny tak trochu připomínají ty skvostné časopisy o bydlení, které vám ukazují domy snů s vanami z italského mramoru a bazény tak velkými, že pro případ ztráty vaší orientace potřebují vlastní pobřežní hlídku. Jde o tak zvaný slinták, čili médium, které každý okoukne, zasní se, poslintá si, ale to je zhruba vše. Pro 85% kupujících je to jenom sen - a to máme ještě celkem tlustou kategorii lidí, kteří nekupují hardware žádný.

Čeká svět osobních počítačů invaze trpaslíků?
i Zdroj: PCTuning.cz

Skutečný svět hardware je podstatně složitější a připomíná tak trochu svět motorismu. Ano, máme zde "neomezenou" kategorii, která je stavěna na maximální možný výkon za všechny peníze (téměř doslova!)

Čeká svět osobních počítačů invaze trpaslíků?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro ně máme masivní desktopy s kilowattovými a silnějšími zdroji, živícími celé farmy grafických karet - a v notebookovém světě pak obrovské velkostroje se SLI grafikami, quadcore procesory a RAID 0 disky, které téměř nelze přenášet a jejichž mnohé větráky vyfukují na zádi stroje tolik horkého vzduchu, až to na stole kapku připomíná situaci před startem stíhačky z letadlové lodi. Je marný apel na majitele, aby omezovali spotřebu takovýchto miláčků: Nejde jim ani o pořizovací cenu a těch pár stovek za elektřinu navíc je už tuplem nerozhází.

Čeká svět osobních počítačů invaze trpaslíků?
i Zdroj: PCTuning.cz


Nelze nezmínit stroj "enfant terrible" českého internetu, pana RH (zdroj obrázku zde)

Pak tu máme nádherné přeleštěnosti, designové skvosty, které ukazují, že majiteli nejde o výkon, ale o design a provedení (zdráhám se použít slova "vkus") a vůbec nějak musí ilustrovat nadřazenost sebe a své kapsy nad zbytkem počítačového světa.

Čeká svět osobních počítačů invaze trpaslíků?
i Zdroj: PCTuning.cz

Takový nový Air Applík s SSD diskem rozhodně není pro lidové vrstvy - a ti, kteří chtějí nějaký šperk a přitom míní zůstat ve světě Windows, patrně zvolí cosi jako Sony Vaio TX. Přes vysokou pořizovací cenu jde, dle mého mínění, o volbu kapku rozumnější, protože před sebou máme stroj, který je poměrně úsporný, praktický a díky kvalitnímu provedení i něco vydrží.

Další kategorii představují drahé, nepříliš vzhledné, ale extra odolné stroje. Taková Volva či Hummery počítačového světa, řekl bych.

Čeká svět osobních počítačů invaze trpaslíků?
i Zdroj: PCTuning.cz

Řada kvalitních značkových počítačů je postavena tak, že jsou poněkud předražené, poddimenzované, ale zase vyladěné tak, že do nich nebudete muset patrně zarýt packami až do doby, než definitivně zastarají. Mezi stroji přenosnými představovaly legendu IBM Thinkpady (nyní Lenovo), vynikající překvapivou odolností - viděl jsem je přežít neskutečné věci.

Mému kolegovi se dokonce podařilo usnout s běžícím strojem pod peřinou - a notebook ho nejenom v pomstě nepodpálil, ale ani sám sebe neupekl a s jistým bědováním běžel pod peřinou celou noc. A funguje přes všechny šrámy, kopance, odřeniny a další znaky týraného notebooku dodnes!

Pak zde máme kategorii extra levnou, extra vrzavou, víceméně funkční - a nenároční uživatelé, kteří od svých strojů moc nechtějí, jsou s nimi spokojeni. Hlavně, že to je levné - až skončí záruka, uděláme z toho pelíšek pro psa a nyní je to zárukou kryto, takže v čem je problém? Právě tyto stroje táhnou skutečnou počítačovou revoluci, protože díky nízkým cenám vstupují do domů a bytů, kde dosud žádný počítač nebyl a přinášejí tak evangelium komputerizace a internetu doslova všem. I když tedy, musím přiznat, se na tuto kategorii mašinek dívám poněkud spatra a mám dojem, že poněkud stahuje kvalitativní etalon hardware směrem dolů, svůj smysl má.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama